Meningita a ucis o fetita de 11 ani, dar autoritatile nu sunt in alerta

11 august 2015 | 1 comentariu |

Ministerul Sanatatii a demarat o ancheta, dupa ce nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu a murit la intoarcerea dintr-o tabara pe malul Dunarii. Sute de parinti care au avut copiii in aceeasi tabara sunt ingrijorati.  

 

Imagine de pe Facebook-ul mamei

Imagine de pe Facebook-ul mamei

Ingerasul meu este printre stele”, spune o mama distrusa dupa ce fetita ei, de numai 11 ani, s-a stins pentru ca un  medic de ambulanta a pus un diagnostic gresit. Tragedia s-a intamplat in familia cunoscutului cosmonaut Dumitru Prunariu, a carei nepoata, Arina, a murit de meningita dupa ce s-a intors dintr-o tabara pe malul Dunarii si dupa alte cateva zile petrecute cu familia pe litoral. Nimeni nu-si asuma insa nicio raspundere pentru aceasta tragedie si pentru faptul ca sute de alti parinti se tem ca virusul ar fi putut contamina si alti copii.

Fetita a fost plecata in vacanta si abia cand a ajuns acasa i s-a facut rau. Parintii ei au sunat la 112, iar in 20 de minute, acasa a ajuns o ambulanta privata care i-a acordat primul ajutor. Fetita a fost diagnosticata cu faringita si enterocolita si i s-a administrat un tratament, dar medicul nu a considerat ca fetita trebuie transportata la spital. Mai tarziu, intrucat fetei ii era tot rau, parintii au dus-o la Institutul Matei Bals, unde doctorii au descoperit ca avea meningita. La scurt timp insa, Arina a murit.

Acum, Ministerul Sanatatii a demarat demarat o ancheta pentru a stabili daca medicul care s-a deplasat la domiciliul familiei Prunariu a respectat protocolul terapeutic.

 

infectie virala - spitalArina, nepoata cea mare a cunoscutului cosmonaut Dumitru Prunariu, a murit de meningita, la scurt timp dupa ce a fost dusa in stare foarte grava la Institutul „Matei Bals” din Bucuresti. Fetita se intorsese dintr-o tabara organizata pe o insula dunareana de langa Capidava, unde fusese invitat si bunicul sau, apoi petrecuse cateva zile impreuna cu familia, la un hotel de lux din Mamaia. Alti 100 de copii care s-au aflat la Academia de Vara pentru tineret, Stiinta, Viitorologie si Science- Fiction „Atlantykron”, o tabara exclusivista care se desfasoara, fara intrerupere, de 24 de ani, langa satul si ruinele cetatii antice Capidava, sunt acum tinuti sub observatie.

Nepotica noastra Arina s-a facut ingeras. O meningita fulminanta ne-a rapit-o in cateva ore“, a scris Dumitru Prunariu pe Facebook. DSP considera insa ca ar fi imposibila declansarea unei anchete epidemiologice in acest caz, pentru ca meningococul se transmite pe care aeriana si putea fi contactat de oriunde.

 

salon spitalReprezentantii Institutului „Matei Bals” au confirmat decesul fetitei din cauza meningitei. „Avem un singur caz confirmat de meningita. Din pacate, pacienta a murit. La noi au mai ajuns aproximativ 100 de copii, cei care au intrat in contact cu pacienta. In randul lor nu este niciun alt caz confirmat, insa sunt tinuti sub observatie si se iau masuri de prevenire”, a declarat purtatorul de cuvant al Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, Catalin Apostolescu.

Arina avea 11 ani si visa sa ajunga campioana la scrima. Cand era mica isi dorea sa zboare printre stele, ca bunicul ei. Tatal micutei, Catalin Prunariu, devastat de durere, si-a schimbat profilul de Facebook intr-un drapel negru, pentru a ne arata tuturor durerea din sufletul lui si al familiei.

Codruta Prunariu, mama fetitei, a scris pe pagina ei de Facebook „Ingerasul meu este acum printre stele”, despre Arina, fiica ei draga.

Si alti parinti, din alte judete, sunt acum ingrijorati si multi dintre acestia s-au prezentat la sectiile de boli infectioase ale spitalelor sau la laboratoare private, pentru a face analize copiilor, chiar daca acestia nu prezentau simptomatologie specifica. Se pare ca deocamdata, doar micuta Arina a fost rapusa de aceasta boala extrem de periculoasa.

 

meningitaMeningita este o inflamare si o infectie a foitelor meningeale si a lichidului ce inconjoara creierul si maduva spinarii (lichidul cefalorahidian). Poate fi determinata de infectii bacteriene sau virale, meningita bacteriana fiind cea mai severa. Aceasta ataca brusc, cu febra mare, cefalee severa si voma. Meningita meningococica poate fi fatala daca tratamentul cu antibioticele corespunzatoare nu este instituit cat mai repede. Cu cat trece mai mult timp, cu atat creste riscul de deces sau de sechele neurologice cronice de tipul pierderii auzului, leziuni corticale, tulburari de memorie.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au precizat ca cel mai important este ca cei care au unele suspiciuni si prezinta dureri puternice de cap, varsaturi sau alte simptome specifice, cel mai indicat ar fi sa se prezinte la medic. „Copilul a avut o forma de boala cu o evolutie fulminanta si, din pacate a decedat, chiar daca a fost dusa repede la cel mai bun spital pentru tratarea unor astfel de afectiuni. Tabara in care a fost fetita s-a inchis si nu se mai deschide pana anul viitor, asa ca nu avem ce masuri sa luam din moment ce este un bacil care se transmite pe calea aerului si nu stim de unde l-a contactat“, a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, insistand insa pe prezentarea la medic atunci cand starea de sanatate ridica semne de intrebare. Atentionarea ii vizeaza in special pe cei aproximativ 400 de copii care au fost in tabara cu pricina, dar si pe cei de pe litoral care incep sa aiba simptome suspecte.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Comentarii (1)

  1. Mihai Rissdorfer spune:

    Atat de… ca la noi, la nimeni! Dar incepem sa ne obisnuim, nu-i asa? Noroc ca s-au dublat pensiile si salariile presedintelui si parlamentarilor, mare noroc. De restul poate sa se aleaga lejer praful.

Adaugati un comentariu


 

*