Metoda inedita de inlocuire a canalizarii defecte din Buzau

11 august 2016 | 0 comentarii |

In premiera pentru judetul Buzau, Compania de Apa a demarat o lucrare de inlocuire a unei retele de canalizare printr-o metoda care nu necesita sapatura deschisa, presupune costuri mai mici si disconfort redus pentru consumatori.

 

Compania de Apa - interventie retea fara sapaturaCompania de Apa Buzau a demarat, miercuri seara, o lucrare de reabilitare a retelei de canalizare printr-o metoda noua, fara sapatura deschisa. Este vorba despre o premiera folosita de compania buzoiana, la o retea de 35 de metri de conducta care traverseaza centrul municipiului Buzau si care, din cauza vechimii, s-a fisurat. Inlocuirea ei ar fi fost imposibil de realizat fara distrugerea intregii zone si afectarea cladirilor din jur (blocurile arondate asociatiilor PT 20-Dacia, PT 8 si PT 9 – Centru si PT 21 din zona Piata Dacia, centrul comercial Winmarkt si Hotelul Pietroasa), aceasta conducta fiind amplasata la o adancime mare, sustin reprezentantii Companiei de Apa care explica de ce a fost nevoie sa se apeleze la noua metoda.

Lucrarile de interventie se vor realiza, in premiera in Buzau, fara sapatura deschisa, printr-o tehnologie care implica folosirea unor echipamente speciale, care permit interventii la retelele subterane, fara a fi insa necsar sa se faca sapaturi deschise. „Practic, reabilitarea se realizeaza la fel ca atunci cand s-ar introduce o conducta noua, dar mai ieftin si cu un disconfort mai mic al locuitorilor si agentilor economici din zona. Se introduce un material pe canalizarea respectiva, se insufla aer cald sub presiune, iar materialul ia forma si dimensiunea retelei de canalizare. Se obtine astfel o lucrare echivalenta unei canaizari noi, in conditii de eficienta mult mai buna decat prin sapatura deschisa”, a explicat ing. Dumitru Cristea, directorul tehnic al Companiei de Apa Buzau.

 

C. Apa Buzau1O firma din Targu Mures realizeaza interventia, la solicitarea Companiei de Apa Buzau, iar lucrarile se vor efectua in regim de 24/24 de ore, astfel incat disconfortul locuitorilor din zona sa se limiteze la o perioada cat mai scurta. Reprezentantul firmei care executa interventia a explicat ca materialul compozit este realizat in Anglia, dar prelucrarea si impregnarea lui se face in Romania. Lucrarile au fost demarate dupa ce canalizarea a fost inspectata cu o camera video si a fost spalata de mai multe ori, pentru a se elimina depunerile existente.

Pentru reabilitarea defectiunii, firma din Targu Mures va introduce, pe toata lungimea conductei afectate, un tub compozit impregnat cu o rasina reactiva urmata de polimerizarea acestuia prin tratament termic cu abur ce va forma, practic, in interiorul tevii fisurate, un invelis polimeric ce va impiedica deteriorarea conductei, eliminand astfel necesitatea schimbarii ei. Dupa interventie, executantul da asigurari ca portiunea de canalizare asupra careia se intervine va arata la fel ca atunci cand ar fi fost inlocuita cu una noua, iar toate acestea se vor realiza fara a se intrerupe serviciile catre consumatori.

 

Cristea-Comp. de ApaDaca noua tehnologie se va dovedi eficienta, reprezentantii Companiei de Apa se gandesc sa apeleze la aceeasi metoda si in alte zone de canalizare unde vor fi necesare lucrari de reabilitare.  „Este vorba despre reabilitarea unei retele de canalizare cu diametrul de 300 de mm, pe o lungime de 35 m si la o adancime cuprinsa intre 4 si 6 metri. E o canalizare tasata si fisurata care evacueaza apele uzate din blocurile din zona Piata Dacia, aproape imposibil de reabilitat folosind sapatura deschisa, fara a afecta blocurile si agentii economici din zona. Din acest motiv s-a apelat la o metoda moderna de interventie, fara sapatura deschisa, prin care se face camasuirea celor 35 de m de conducta afectata. In Buzau e o premiera, in tara s-au mai facut astfel de lucrari, iar in Europa s-au realizat kilometri intregi de canalizare prin  aceasta metoda. Noi am apelat la ea atat din cauza problemei deosebite cu care ne-am confruntat in zona, dar vrem cu aceasta ocazie sa-i verificam si eficienta, astfel incat daca sunt rezultate multumitoare sa o folosim si in cazul altor lucrari asemanatoare”, a precizat directorul tehnic al Companiei, mentionand ca pentru a verifica eficienta lucrarii va deschide o fisa de inspectare periodica, astfel incat sa existe o vedere de ansamblu asupra procedurii si sa se decida daca se va mai apela la aceasta.

Lucrarile, care prin metoda clasica ar fi durat cel putin cateva saptamani, au inceput miercuri seara si se preconizeaza ca pana la sfarsitul saptamanii vor fi finalizate.


Adaugati un comentariu


 

*