Metodă minim invazivă de înlăturarea a venelor varicoase, utilizată în premieră pentru România

Pacienții pot beneficia gratuit de această intervenție, în cadrul Spitalului județean Timișoara, având posibilitatea sa plece acasa pe propriile picioare în doar câteva ore.

 

La Spitalul Județean din Timișoara a fost utilizată, pentru prima dată în România, o metodă minim invazivă pentru înlăturarea venelor varicoase, anunță conducerea unității medicale. Metoda este aplicată de mai mulți ani în europa și presupune o serie de beneficii față de intervențiile chirurgicale clasice. În afara faptului că pacientul nu are nevoie de o pregătire preoperatorie, nu i se face anestezie și poate pleca acasă în aceeași zi, la câteva ore după intervenție, noua metodă este și una rapidă, poate fi realizată într-o jumătate de oră. Mai în glumă, mai în serios, se spune că această intervenție poate fi realizată „în pauza de masă de la prânz”, fapt pentru care este supranumită „Lunch time surgey”.

Spre deosebire de metoda clasică, ce presupune îndepărtarea pe cale chirurgicală a venelor varicoase, noua metodă este minim invazivă și constă în „arderea” întregului vas de sânge afectat, cu ajutorul unei substanțe polimerizatoare introduse în venă.

Directorul medical al SJU Timișoara, dr. Daniela Radu, a explicat că metoda Vena Seal este o procedură de cateterizare similară celor realizate pe cord. „La fel ca şi în cateterizările pe cord, şi în cazul nostru se introduce un cateter fin în vasul bolnav, unde se eliberează o substanţă activă, un polimer, care desfiinţează vena bolnavă. Cateterul se retrage progresiv, rămâne substanţa care desfiinţează vena bolnavă. O venă afectată varicos este compromisă în totalitate şi trebuie înlăturată total, de exemplu din zona genunchiului până în în cea inghinală sau până la gleznă”, a precizat medicul.

 

Aceasta a mai adăugat că nu există niciun fel de contraindicații pentru această procedură și nici limită de vârstă, însă este reconadat ca intervenția să fie realizată în fazele incipiente ale bolii varicoase.

Prima pacientă care a beneficiat de o astfel de intervenție în România este o femeie de 40 de ani, produra fiind realizată de o echipă condusă de şeful secţiei de Chirurgie Generală I a spitalului, dr. Sorin Olaru, pacienta putând pleca acasă la scurt timp, fără a fi expusă niciunui risc.

Principala cauză pentru care metoda nu a fost preluată până acum în România o constituie costurile ridicate ale substanței polimerizante folosite pentru distrugerea vasului de sânge afectat. În ciuda acestui inconvenient, pecienții beneficiază gratuit de astfel de intervenții în cadrul Spitalului Județean Timișoara,  o parte din costuri urmând a fi suportate de CNAS, iar o altă parte fiind asigurată din fondurile proprii ale spitalului.

 

Directorul medical al spitalului a ținut să sublinieze că deși nu se știe, la acest moment, care vor fi costurile totale ale intervențiilor prin noua metodă, pentru că „este atât de bună pentru pacienţii noştri, în afară de decontarea Casei de Sănătate, diferenţa o va suporta spitalul. Cu cât avem mai multe cazuri, preţul pe substanţă va fi mai mic. Vom intra pe licitaţia internaţională. Casa de Sănătate ne decontează doar procedeul”.

În cadrul unității medicale sunt tratați, anual, circa 1.000 de pacienți cu boală varicoasă. Dr. Daniela Radu a precizat însă că nu toți vor putea beneficia de această metodă, ci doar cei aflați în stadiul incipient al bolii. Dacă vena este trombozată total, nu mai pot să o cateterizez şi să o desfiinţez, ci trebuie să o smulg. Dacă peretele este complet compromis, nu se mai poate aplica metoda aceasta. De aceea, pacientul trebuie să vină în fazele incipiente ale bolii, când nu este compromisă vena, pentru a putea fi eligibil şi să poată beneficia de metodă. Acele vene bolnave, noi trebuie să le îndepărtăm pentru că se pot complica, de la tromboză extensivă pot ajunge la ulcer varicos care se vindecă foarte greu. Există metode clasice, de smulgere a venei bolnave, safelectomia, dar în timp s-au dezvoltat metode noi minim invazive, endovenoase, cum sunt laserul sau radiofrecvenţa, pentru tratamentul acestor vene bolnave. Există un principiu chirurgical, anume că orice ţesut anormal, degenerat, trebuie îndepărtat”, a declarat dr. Daniela Radu.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*