Mierea de albine, medicamentul vietii

4 aprilie 2013 | 1 comentariu |

Buzoienii se trateaza din ce in ce mai mult cu miere de albine, iar medicii o recomanda din copilarie pana la adanci batranete.

 

Mierea, elixirul sanatatii

Tendinta mondiala in mentinerea sanatatii contine si apropierea de produse cat mai biologice, iar mierea de albine dintotdeauna a stat in top. Argumentele care intrec tendinta consumatorului modern sunt studiile cercetatorilor de profil care arata ca mierea de albine si produsele apicole sunt  folosite ca mijloace de prevenire a diabetului, obezitatii, cariilor dentare, constipatiei, osteoporozei, menopauzei premature, lipsei de calciu si de magneziu, de prevenire a tulburarile de crestere si dezvoltare la copii, dar si in tratarea unor boli interne sau externe.

Folosita ca aliment timp de mii de ani, mierea si-a dovedit din plin calitatile terapeutice si nu exista cultura in care sa nu fi aparut vorbe de duh legate de tineretea vesnica pe care o ofera consumatorilor ei. Mai mult, mierea este doar o parte a unui complex de produse ale stupului, terapiile ancestrale folosind si polenul, propolisul, ceara, laptisorul de matca, veninul, pentru mentinerea sanatatii.

 

Buzaul are traditie in apicultura

Judetul Buzau isi pune consistent umarul la „celebritatea apicola” a Romaniei, pentru ca are cateva sute de apicultori, iar numarul lor este in crestere, de la an la an. Cresterea este reliefata mai ales de statisticile de finantare prin APIA, statistici care arata ca foarte multi apicultori obtin bani europeni pentru dezvoltarea afacerii.

Dragos Nenciu este vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine, filiala Buzau. El spune ca peste 100 de apicultori buzoieni acceseaza anual fonduri europene si le obtin.

Pana a ajunge la aspectul de beneficiu in sanatate al mierii de albine considerata medicamentul vietii, Dragos Nenciu vorbeste despre sperantele legate de acest an apicol.

 „Daca tinem cont de cantitatea suficienta de precipitatii cazute pana acumm, ar trebui sa fie un an bun. E bun si din punctul de vedere al finantarilor europene pe care le obtin membrii ACA. Banii acestia sunt un impuls dat apiculturii. Oamenii pot moderniza prisaca si modernizarea duce si la ridicarea cantitatii mierii”, explica pe intelesul nostru, Dragos Nenciu.

 

Dr. Carmen Nistor

Se vorbeste despre terapia cu produse apicole, inca din antichitate. Asadar, este important sa stim in ce situatii mierea de albine poate imbunatati starea nostra de sanatate. „In primul rand, este un foarte bun antiseptic. Se recomanda aplicarea mierii pe rani, pentru ca ajuta la refacerea tesutului. La fel si in cazul arsurilor. Ca  supliment alimentar, este recomdata ca energizant. Consumata constant, in stare naturala sau ca indulcitor, actioneaza extrem de eficient asupra sistemului digestiv, favorizand tranzitul intestinal si eliminarea toxinelor, dar si ca factor preventiv in diabet, obezitate si carii dentare. Este un pansament extrem de eficient in bolile de stomac (gastrite, ulcer), dar nu trebuie neglijat faptul ca mierea ajuta la refacerea muschiului cardiac, diminuand durerea din regiunea inimii. Consumul de miere stimuleaza cresterea si dezvoltarea armonioasa, fizica si psihica, a copiilor si tinerilor, dar face minuni si pentru femeile aflate la menopauza, prevenind osteoporoza”, explica dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 Medicul spune ca un consum constant de miere de albine, de-a lungul intregii vieti, cam 100 de grame pe zi pentru adulti si 70 de grame pentru tineri si copii, ne poate scapa de multe neplaceri privind sanatatea.

 

Pregatiri pentru noul an apicol

Apicultorii buzoieni spera ca si orientarea romanilor spre consumul de miere de albine sa creasca, pentru ca „mierea este un produs natural suta la suta. Daca piata creste, atunci si apicultorul primeste un stimul bun. Deocamdata, noi livram mierea la Complexul Apicol Bucuresti si de acolo, procesata, merge la export. Consumatorul se orienteaza, vedem noi, spre produse eco, iar mierea este produsul eco numarul unu, care ajuta Romania sa creasca in piata internationala a acestui domeniu. Noi exportam mai ales in Germani. Avem miere de la 15 lei un kg, pana la 25-30 de lei un kg de miere de salcam”, mai spune Nenciu.

Romania produce anual aproape 30.000 de tone de miere de albine, dar romanul consuma doar 300, maxim 400 de grame de miere pe an. Desi productia este cat a Frantei, iar francezii consuma „in house” (acasa) totul si mai importa 40 la suta din cat produc, astfel incat sa le ajunga, mierea noastra merge in Germania, Marea Britanie, Italia sau Canada.

Avertisment: Persoanele bolnave de diabet NU vor consuma miere si produse din miere decat sub indrumarea medicului! Copiii sub un an NU vor consuma miere, pentru ca poate fi o sursa potentiala de spori de Clostridium botulinum, care poate declansa botulism infantil la unii copii sub un an.



Comentarii (1)

  1. Gaby Branzoi spune:

    Minunea din natura.. nu trebuie sa uitam proprietatile mierii: antibacteriene, antiiinflamatoare,imunostimulatoare, expectorante, analgezice, sedative…bineinteles in functie de sortul de miere.

Adaugati un comentariu


 

*