Mii de buzoieni au sărbătorit în stradă Ziua Națională – GALERIE FOTO

1 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Aceștia au luat parte la parada militară și la concertul susținut în Parcul Crâng de artiștii Centrului Județean de Cultura și Artă.

 

În cuida previziunilor pesimiste, vremea a ținut și anul acesta cu buzoienii care au dorit să participe la festivitățile organizate cu ocazia Zilei Naționale, cel mai important element fiind absența ploii. Astfel, la fel ca și în anii trecuți, câteva mii de buzoieni s-au adunat în această dimineață pe bulevardul Nicolae Bălcescu pentru a lua parte la activitățile programate înceapând cu ora 10.00.

Evenimentul a debutat cu primirea autoritaților și trecerea în revistă a gărzii de onoare, moment urmat de un scurt ceremonial militar religios. Primarul Constantin Toma, ministrul culturii, buzoianul Lucian Romașcanu, prefectul Carmen Ichim și comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, generalul de brigadă Gheorghiță Vlad, au rostit alocuțiuni în care au subliniat importanța momentului de la 1 Decembrie 1918 și au adresat mesaje buzoienilor, cu ocazia Zilei Naționale.

Festivitățile au continuat cu ceremonialul depunerii de coroane la Monumentul Eroilor din parcul din fața Prefecturii, unde au fost depuse coroane din partea Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei, Garnizoanei Buzău și altor câteva instituții, mult mai puține decât în ani anteriori sau cu alte ocazii.

 

Momentul cel mai așteptat, cel al defilării trupelor, a fost precedat de o demonstrație de mânuire a armelor oferită de un grup de militari, urmată de decernarea premiilor elevilor câștigători ai concursului de istorie organizat de Divizia 2 Infanterie Getica, după care s-a trecut la defilare.

Parada s-a rezumat doar la defilarea trupelor, anul acesta lipsind vehiculele și celelelte elemente de tehnică militară, fapt ce i-a nemultumit pe unii dintre buzoienii prezenți la eveniment, care nu s-au sfiit, la final, să le reproșeze din public, reprezentanților autorităților, în special primarului Toma, că nu au alocat suficiente fonduri pentru carburantul necesar scoaterii la defilare a tehnicii de luptă.

Doar două formații de avioane au trecut pe deasupra bulevardului, în timp ce la sol au defilat miliatri din toate unitățile Garnizoanei Buzău, împreună cu jandarmi, pompieri din cadrul ISU Buzău și paramedicii SMURD. În abasența tehnicii militare, vedetele defilării au fost câinii de intervenție folosiți de militarii geniști pentru detectarea explozibililor și cei folosiți de jandarmi în misiunile de asigurare a ordinii publice.

 

În ciuda lipsei grandorii spectacolului la care sperau, buzoienii s-au bucurat de Ziua Națională, iar după defilare, buzoienii participanți la paradă s-au îndreptat spre Parcul Crâng, unde cei mai grabiți dintre ei se așezaseră deja la coadă, în dreptul cortului în care erau distribuite cele 3.000 de porții de fasole și paharele cu vin fiert. Marea majoritate a celor aflați la coadă și-au așteptat răbdători rândul și s-au rezumat la porția de mâncare și paharul de vin aferent, însă nu au lipsit nici de această dată cei care au venit dotați cu sacoșe, pentru a-și face „aprovizionarea” pe termen mai lung. Cei care au încercat să se strecoare „prin față” sau au încercat să se servească „peste gard” au fost îndepărtați de jandarmi și trimiși să stea la coadă, în rând cu ceilalți.

În acest timp, pe scena amenajată de cealaltă parte a Obeliscului au evoluat artiști populari din cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă, în cadrul unui concert apreciat de cei peste 2.000 de buzoieni prezenți în Crâng, la orele prânzului.

Tot astăzi, expozițiile de la Muzeul Juțetean pot fi vizitate gratuit, iar de la ora 16.00, buzoienii sunt așteptați la un spectacol gratuit oferit de grupul Vouă, în sala Teatrului George Ciprian.

 

La București, aproximativ 3.500 de militari au participat la parada de la Arcul de Triumf, de Ziua Națională. La manifestări au fost prezenți președintele României, Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ai Serviciului Român de Informaţii, precum şi militari din ţări aliate sau partenere, cu peste 350 de mijloace tehnice. Autospeciale şi motociclete ale Poliţiei Române, aeronave şi tancuri, precum şi alte vehicule de luptă ale Armatei Române au defilat în aplauzele mulțimii de toate vârstele care, poate mai mult decât în oricare zi din an, a simțit românește.

Noutatea acestuia an a fost ţinuta combat a trupelor Ministerului Apărării Naţionale, iar  pentru prima dată la parada militară organizată de Ziua Naţională a României a fost prezent un detaşament al Forţelor Armate Portugheze.

 

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*