Mii de medicamente ieftine risca sa dispara de pe piata romaneasca

4 octombrie 2017 | 0 comentarii |

 

Producatorii romani de medicamente generice sustin ca in conditiile scumpirii combustibilului, ale noilor reglementari de preturi si mentinerii taxei clawback, costurile de productie le vor depasi pe cele de vanzare, ceea ce le-ar produce pierderi.

 

Bolnavii romani sunt, din nou, in situatia de a nu se mai putea trata cu medicamente ieftine. Scumpirea Scumpirea combustibililor si modificarea reglementarilor privind preturile in state membre care au Romania ca tara de referinta vor duce la eliminarea de pe piata a multor dintre aceste tratamente.

Mii de medicamente generice risca sa dispara din Romania in perioada urmatoare, dupa alte peste 2000 de medicamente ieftine care nu se mai gasesc in farmacii in ultimii ani. Semnalul de alarma a fost tras de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) care, intr-un comunicat remis presei, sustine ca aceste noi presiuni, adaugate efectelor negative ale taxei clawback si politicii de pret, vor face ca multe medicamente sa fie vandute sub costul de productie.

Repetam mereu autoritatilor ca taxa clawback afecteaza in primul rand medicamentele generice care sunt, de regula, medicamente cu pret mic, dar suntem ignorati. Daca Guvernul mentine acelasi nivel al taxei pentru medicamentele generice, in conditiile in care si costurile cu combustibilul cresc, nu face altceva decat sa loveasca in batrani si bolnavi cronici, care nu vor mai gasi multe din cele mai raspandite medicamente de pe piata sau vor gasi variante mai scumpe, care vor necesita coplata”, sustine Laurentiu Mihai, director executiv al APMGR, in comunicatul asociatiei.

 

Laurentiu Mihai

In conditiile amintite, este iminenta delistarea unor noi generice (medicamente ieftine), care vor fi inlocuite cu variante mai scume, explica APMGR. De altfel, semnalul de alarma tras de producatorii de medicamente este sustinut si de ultimele studii de piata ale companiei de cercetare CEGEDIM, potrivit caruia 60% din cele peste 2.300 de medicamente care risca sa dispara de pe piata in perioada urmatoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse in Romania, de companii autohtone specializate exclusiv pe generice.

La disparitia medicamentelor contribuie si politica actuala de pret, care duce pretul medicamentelor din Romania la un minim european. Schimbarile de reglementare a pretului in alte tari europene care au si Romania ca tara de referinta, pot duce la delistari din motive comerciale care vor afecta pacientul roman.

Niciun producator international nu va risca sa piarda piete mult mai mari, precum Germania, Franta sau Rusia, piete de zeci de miliarde de euro anual, doar pentru ca pretul din Romania este mentinut in mod artificial la un nivel extrem de redus”, subliniaza Laurentiu Mihai, in acelasi comunicat remis de APMGR.

 

Vasile Barbu

Semnalul de alarma este intarit si de asociatiile de pacienti, care spun ca la randul lor au atras atentia guvernantilor, in nenumarate randuri, ca suprataxarea va determina companiile sa renunte in primul rand la medicamentele vandute la preturi mici, pentru ca acestea au valoarea adaugata mica, iar pacientii vor fi din nou lipsiti de medicamentele de care au nevoie sau vor fi nevoiti sa isi procure medicamente mai scumpe, cu acelasi efect terapeutic.

Practic, in acest fel se formeaza un cerc vicios. In locul medicamentelor ieftine vor fi prescrise medicamente mai scumpe, care ridica valoarea consumului, ceea ce va ridica si mai mult taxa, iar ca efect, alte medicamente din categoria de jos a preturilor vor disparea. Intre 2012 si 2016, din cauza taxei clawback si a impunerii unor preturi mici de catre stat, la unele produse, peste 1.300 de medicamente au fost scoase de la productie sau de la vanzare, deoarece nu mai erau rentabile”, explica, la o intalnire cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor .

Cu toate promisiunile venite din zona politica de a eficientiza sistemul de sanatate, situatia de fapt se inrautateste. Ultimul raport al Curtii de Conturi arata ca in bugetul Ministerului Sanatatii raman, an de an, bani nefolositi. In medie, cam 180 de milioane de lei destinatii investitiilor raman, anual, in bugetul statului. Recordul s-a inregistrat in 2015, cand in vistieria ministerului au ramas 552 de milioane de lei, in timp ce spitalele duc o lipsa acuta de dotari.

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*