Ministerul Sanatatii a achizitionat 477.000 de doze de vaccin pneumococic conjugat

18 august 2017 | 0 comentarii |

Aceasta cantitate va fi distribuita in teritoriu in septembrie, urmand sa acopere necesarul pentru acest an si pentru primele luni ale anului viitor. Contractul de achizitie a vaccinului a fost semnat pentru asigurarea cantitatilor necesare in urmatorii 4 ani.

 

Ministerul Sanatatii a finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente, prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice si otitele, transmite Biroul de presa al institutiei, printr-un comunicat remis SanatateaBuzoiana.ro.

Misiunea centrala a Ministerului Sanatatii este sa asigure programe eficiente de preventie a bolilor, astfel incat Romania sa devina o tara unde sanatatea nu mai este un bun de lux pentru multi dintre cetatenii ei. Introducerea efectiva, din acest an, a vaccinului pneumoccic pentru copii reprezinta un pas absolut necesar pentru a-i proteja impotriva bolilor pneumococice periculoase, cum sunt pneumoniile, otitele, septicemiile si meningitele.Grija pentru copiii inseamna folosirea metodelor profilactice pentru a le asigura un start sanatos in viata”, a scris Florian Bodog, ministrul Sanatatii, pe pagina sa de socializare.

Boala pneumococica apare peste tot in lume. Potrivit datelor statistice, bolile pneumocice pot provoca afectiuni grave sau chiar decese in randul copiilor.

Romania inregistreaza cea mai ridicata rata de mortalitate infantila dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boala prevenibila prin vaccinare – constituie principala cauza de deces la copiii cu varsta mai mica de 5 ani. Simptomele pot include dureri de cap, letargie, varsaturi, iritabilitate, febra, rigiditatea cefei, semne ale nervilor cranieni, convulsii si coma.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Campania de vaccinare antipneumococica este programata sa inceapa in luna septembrie, cand este prevazuta livrarea unei cantitati de peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic, acestea urmand sa acopere necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum si pentru primele luni din 2018, sustine Ministerul Sanatatii, in comunicatul amintit.

Vaccinul achizitionat de tara noastra, prin Ministerul Sanatatii, este sigur, eficient si de calitate. In mod concret, vaccinul va ajuta la protectia impotriva celor mai des intalnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive in Romania. Oferind cea mai extinsa acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valente este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit in peste 100 de tari, printre Marea Britanie, Franta, Italia si Statele Unite”, subliniaza ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

Vaccinul pneumococic se administreaza copiilor in mod gratuit, conform schemei de vaccinare, in cabinetul medicului de familie.

 

Ca si in cazul altor vaccinuri din Programul National de Vaccinare, Ministerul Sanatatii transmite ca a semnat un Acord Cadru de achizitie cu producatorul, pentru o perioada de 4 ani. In acest mod, vor fi preintampinate orice dificultati legate de disponibilitatea acestui vaccin in viitor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat, inca de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate in programele de imunizare. Aceasta recomandare a fost urmata de tara noastra, iar vaccinul a fost inclus in Programul National de Vaccinare in 2013. Insa, pana in 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectiva a acestui vaccin in Romania, se mentioneaza in comunicatul MS.

Odata cu startul campaniei de vaccinare antipneumococica, Ministerul Sanatatii va demara o campanie publica de informare, demers caruia i se alatura compania producatoare. Campania se va derula timp de un an si are drept obiectiv informarea corecta, completa si transparenta a parintilor, de catre profesionistii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinarii antipneumococice.

 

Scurt istoric: Streptococcus pneumoniae cauzeaza o infectie bacteriana acuta. Bacteria, denumita si pneumococcus, a fost izolata pentru prima data de Pasteur, in 1881, din saliva unui pacient cu rabie. Asocierea dintre bacteria pneumococcus si pneumonia lobara a fost descrisa pentru prima oara de Friedlander si Talamon in 1883, dar pneumonia pneumococica a fost confundata cu alte tipuri de pneumonie pana la descoperirea frotiului cu coloratie Gram, in 1884.

Din 1915 si pana in 1945 s-au explicat structura chimica si antigenicitatea polizaharidei capsulare pneumococice, asocierea acesteia cu virulenta si rolul polizaharidelor bacteriene la boala dezvoltata la om. Pana in 1940 se descrisesera peste 80 de serotipuri de pneumococci.

Incepand cu anul 1911 s-au depus eforturi pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-pneumococice eficiente. Cu toate acestea, odata cu aparitia penicilinei in anii ’40, interesul pentru dezvoltarea unui vaccin a scazut, pana cand s-a observat ca multi pacienti decedeaza in ciuda tratamentului cu antibiotice. Pana la sfarsitul anilor ’60 s-au depus eforturi pentru dezvoltarea unui vaccin pneumococic polivalent. Primul vaccin pneumococic a fost autorizat in Statele Unite in 1977. Primul vaccin pneumococic conjugat a fost autorizat in 2000.

 

Inainte de utilizarea de rutina a vaccinului pneumococic conjugat, ponderea bolii pneumococice la copii cu varsta sub 5 ani era semnificativa. Se estimeaza ca in fiecare an apareau 17.000 de cazuri de boala invaziva, din care 13.000 era cazuri de bacteremie fara zona cunoscuta de infectie, aproximativ 700 erau cazuri de meningita, iar aproximativ 200 de copii mureau in fiecare an din cauza bolii pneumococice invazive.

In fiecare an apareau aproximativ 5 milioane de cazuri de otita medie acuta la copiii cu varsta de pana la 5 ani. Copiii cu asplenie functionala sau anatomica, in special cei cu boala celulelor secera si copiii infectati cu virusul imunodeficientei umane (HIV) prezinta risc foarte ridicat de boala invaziva, cu rate, prezentate de unele studii, de peste 50 de ori mai ridicate decat alti copii de aceeasi varsta care nu au aceste afectiuni (i.e. rata de incidenta de 5.000-9.000 la o populatie de 100.000).

Ratele sunt de asemenea ridicate la copiii din anumite grupe rasiale si etnice, in special la cea din Alaska, afro-americani si anumite grupe de indieni din America. S-a demonstrat ca si frecventarea unei institutii de ingrijire a copilului creste de 2-3 ori riscul de boala pneumococica invaziva si otita medie acuta la copiii cu varsta de pana la 59 de luni, iar copiii cu implant cohlear prezinta risc ridicat de meningita pneumococica.

 

Potrivit Centrului National de Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile, dupa administrarea a patru doze de vaccin pneumococic conjugat, mai mult de 90% din nou nascutii sanatosi dezvolta anticorpi la toate serotipurile continute de vaccin. S-a demonstrat ca acest vacin este imunogen la nou nascuti si copii, inclusiv la cei cu boala celulelor secera si infectie HIV.

Reactiile locale rezultate in urma vaccinarii apar la 10%-20% dintre persoanele vaccinate si sunt mai frecvente dupa a patra doza decat dupa primele trei doze. Mai putin de 3% din reactiile locale sunt considerate severe (sensibilitate care ingreuneaza miscarea membrelor). In testele clinice ale vaccinului pneumococic conjugat s-a raportat febra (mai mare de 38°C) in 48 de ore de la orice doza din seria primara de vaccin la 15%-24% dintre copii, dar nu s-au raportat evenimente adverse atribuibile vaccinului.

Vaccinul pneumococic conjugat trebuie pastrat la temperatura de refrigerare. Vaccinurile pneumococice nu trebuie congelate. Flacoanele cu doze multiple deschise pot fi utilizate pana la data de expirare tiparita pe ambalaj, daca nu sunt vizibil contaminate.

 


Adaugati un comentariu


 

*