Ministerul Sanatatii anunta ca toate produsele biocide vor fi testate in laboratoare acreditate

15 iunie 2016 | 0 comentarii |

Parchetul General si DNA continua insa cercetarile in cazul caracatitei Hexi Pharma care pare sa aiba ramificatii care conduc la persoane importante aflate in  conducerea sistemului sanitar, la un moment dat.

 

sapun_chirurgicalMinisterul Sanatatii (MS) transmite, printr-un comunicat de presa, ca produsele biocide avizate pe piata romaneasca, cu indicatie de utilizare in unitati sanitare din categoriile TP1 (dezinfectia tegumentelor) si TP2 (dezinfectia suprafetelor) vor fi testate in laboratoare acreditate.

In termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a modificarilor la Ordinul 10/2010 al Ministrului Sanatatii (23 iunie), detinatorii de avize prezenti pe piata romaneasca (producatori si distribuitori) vor fi obligati sa efectueze teste de eficacitate pentru fiecare activitate a produsului, mentionata in dosarul de avizare. Orice produs pentru care nu va fi prezentat rezultatul testelor realizate de un laborator acreditat in termenul mentionat, va pierde avizul de punere pe piata, mentioneaza MS, in comunicatul amintit.

Ministerul anuntaca in pana la intrarea in vigoare a Ordinului 10, pot interveni modificari, intrucat se are in vedere impunerea unor reguli cat mai stricte pentru produsele biocide, asigurandu-se totodata disponibilitatea produselor in spitalele din Romania.

 

scandal-dezinfectantiIn paralel cu testarea antementionata a tuturor produselor biocide in laboratoare acreditate, in cadrul Programului National de Sanatate, la 1 iunie 2016 s-a demarat o prima actiune nationala de verificare a documentelor (eticheta, aviz, fisa de securitate, monitorizare de control etc) tuturor produselor biocide TP1 si TP2.

La aceasta se adauga si o testare prin sondaj a produselor biocide destinate dezinfectiei suprafetelor (TP2). In cadrul acestei actiuni vor fi testate 42 de produse in laboratoarele INSP Iasi, DSP Ialomita si INSP Bucuresti. Din totalul produselor biocide pentru dezinfectia suprafetelor (TP2) avizate pe piata romaneasca, esantionul ales reprezinta circa o treime, precizeaza MS.

Produsele biocide vor fi testate conform standardelor SR EN 1276:2010/AC:2011, SR EN 1650:2000 si SR EN 14348:2005 la INSP Iasi (fungicid si micobactericid), INSP Bucuresti (bactericid) si DSP Ialomita (bactericid). Aceste teste vor fi parte integranta a procesului de acreditare a celor trei laboratoare. Testarea celor 42 de produse biocide in laboratoarele din Romania este primul pas al unui plan de control pe termen lung.

 

Augustin Lazar- procurorul general al Romaniei

Augustin Lazar- procurorul general al Romaniei

Pe de alta parte, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat marti, ca scandalul Hexi Pharma va creste in profunzime si ca s-au ridicat acte de la circa 300 de spitale in acest dosar „pentru a se clarifica toate situatiile de persoane vatamate si pentru a se vedea care este prejudiciul pana la urma, fiindca este in dezvoltare aceasta investigatie”. 

Pana acum se vehiculeaza un prejudiciu de 28 de milioane de lei, insa procurorii sunt de parere ca acesta ar fi mult mai mare. Procurorii au descoperit ca in perioada 2012-2016, Hexi Pharma a incheiat contracte cu 150 de spitale, valoarea acestora depasind 50 de milioane de lei. Procurorul general nu a indicat insa care este suma la care este estimat prejudicul in urma extinderii cercetarilor.

Referitor la expertiza tehnica auto in cazul mortii lui Dan Condrea, patronului Hexi Pharma, procurorul general a precizat ca aceasta va fi gata in aproximativ o luna, dupa ce „va fi efectuata expertiza criminalistica in cauza si se va putea ajunge la o concluzie care sa confirme una dintre supozitiile care au fost formulate, versiunile de investigatie”, a declarat Lazar.

 

scandal_hexi_pharmaAudierile continua in acest dosar, in fata procurorilor fiind chemate mai multe persoane care au legatura cu aceasta companie sau cu faptele la care se face referire. „In continuarea cercetarilor efectuate in cauza cunoscuta generic sub denumirea «Dezinfectantii utilizati in spitale», procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, prin ordonanta, efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de persoana juridica S.C. Hexi Pharma co s.r.l. pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor”.

Potrivit Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei, 20 de spitale din tara au cumparat, in perioada 2009-2015, dezinfectanti si medicamente in valoare de peste 101,7 milioane lei de la Hexi Pharma, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Oradea si cel din Craiova fiind in topul achizitilor. Spitalul Clinic de Urgenta din Targu Mures si cel din Valcea conduc in topul spitalelor cu cele mai mari achizitii de la Hexi Farma – firma clona a Hexi Pharma.

 Totodata, DNA anunta ca se continua ancheta privind compania si lantul de firme patronat de Condrea si fosta lui sotie, precum si afacerile in care s-au implicat Uliana Ochinciuc, fratele ei, Radu si directoarea Hexi Pharma, Flori Dinu, desi in mediu juralstic au aparut speculatii potrivit carora se incearca „diluarea” scandalului Hexi Pharma.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*