Ministerul Sănătății anunță sfârșitul crizei de imunoglobulină

14 decembrie 2017 | 0 comentarii |

900 de doze au plecat, astăzi, către spitale. Bolnavii care au manifestat reacții adverse sunt însă nevoiți în continuare să-și cumpere, din străinătate, tratamentul necesar.

 

La o săptămână după ce o femeie a murit la spitalul din Alba pentru că tratamentul care i-a fi salvat viața lipsea de câteva luni din țară, iar premierul Mihai Tudose l-a avertizat pe ministrul  Florian Bodog că și-ar putea pierde scaunul și chiar s-ar putea alege cu un dosar penal, imunoglobulina a ajuns în ţară. Ministerul Sănătății a anunțat, astăzi, că 900 de doze de imunoglobulină pentru imunodeficienţă primară au primit certificatul de calitate, conform procedurilor europene, şi vor fi direcţionate într-o primă etapă la spitalele unde există urgenţe şi apoi către unităţile care au solicitat medicamentul.

Astăzi începe livrarea către spitale a celor 900 de doze de imunoglobulină utilizată pentru tratarea imunodeficienţelor primare. Azi-nopate, la 23.30, a aterizat pe aeroportul Bucureşti. Azi dimineaţă a fost preluată de către Compania Naţională UNIFARM şi am fost informat că au început distribuirea în spitale. Pentru al doilea tip de imunoglobulină, celelalte două mii de flacoane, pentru cazurile grave, sunt în spitale”, l-a informat, astăzi, ministrul Bodog, pe premierul Tudose.

 

Problema n-a fost însă rezolvată pentru toți bolnavii, pentru că unii dintre ei au prezentat intoleranță la tipurile de imunoglobuline aduse de Ministerul Sănătății. În contextul în care tipul de imunoglobulină de care au nevoie lipsește în continuare, aceștia sunt nevoiți s-o cumpere din străinătate, cu sute de euro, deși au dreptul la gratuitate.

Otilia Standa, vicepreşedinta Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare spune că trei dintre pacienții care au încercat să-și administreze acest tip de imunoglobulină  „au făcut şoc anafilactic. La aceştia nu se mai poate administra, dar ar trebui să se facă un alt contract cu o firmă de imunoglobulină. Am înţeles că ei speră să primească o donaţie, dar deocamdată nu există. Şi fiica mea, de două ori a avut reacţie alergică. Nu a făcut şoc anafilactic, dar a avut reacţii alergice destul de severe”, a spus femeia care, până când Ministerul Sănătăţii le va asigura tratamentul tuturor bolnavilor, este nevoită să-l cumpere din străinătate, cu 850 de euro pe lună, ca să-şi poată ţine în viaţă fetița, de 10 ani.

 

Pacienţii aflaţi în aceeași situație și pentru care statul nu poate asigura tratamentul în țară au dreptul să meargă la tratament în străinătate. Birocraţia le pune însă piedici. Teoretic, ei pot cere de la medici eliberarea formularelor E112, după care trebuie să obţină acceptul scris al unui medic din străinătate că îi tratează. Cu aceste documente trebuie să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate, care dă avizul final, iar statul va plăti tratamentul integral. Patru pacienţi care suferă de imunodeficienţa primară au solicitat până acum formularul E112. Deşi starea lor este gravă, toţi încă aşteaptă avizul Casei de Asigurări de Sănătate.

În această dup-amiază, Ministerul Sănătății a anuțat că, printr-o ordonanţă de urgenţă, s-a suspendat temporar, pentru o perioadă de până la 2 ani, începând 1 ianuarie 2018, obligația de plată a taxei de clawback pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană.

Măsura are ca scop asigurarea disponibilității permanente a tratamentelor cu medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii. Astfel, vor fi evitate pe viitor situațiile cauzate de lipsa de pe piață a disponibilității acestor medicamente, care au impact direct asupra sănătății publice”, se menționează într-un alt comunicat remis de MS.

Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate rezultat ca urmare a exceptării pentru o perioadă determinată de 2 ani a deținătorilor de autorizație de punere pe piaţă a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanţii legali ai acestora de la plata contribuției trimestriale, bugetul FNUASS se completează cu sume care se alocă de la bugetul de stat, se menționează în comunicatul amintit.

MS reaminteşte că, săptămâna trecută, au fost livrate către unităţile sanitare peste 2.000 de doze de imunoglobulină pentru tratarea cazurilor de urgenţă din secţiile de Terapie Intensivă și spune că până la sfârşitul acestui an vor mai fi trimise către spitale încă 1.000 de doze din acest produs.

Mai mult, ministrul Bodog susține că producătorulne-a informat că luna viitoare va mai livra încă 2.000 de doze din acest produs”, iar un producător care a ales să părăsească piaţa din România în luna mai 2016 şi-a anunţat intenţia de a reveni. Ministerul Sănătăţii a aprobat, deaja, preţul pentru imunoglobulina utilizată în tratamentul imunodeficienţelor primare produsă de acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*