Ministerul Sănătății caută soluții pentru medicii care nu au prins posturi la Rezidențiat

29 decembrie 2017 | 2 comentarii |

Aceștia ar putea fi încadrați în compartimentele cu deficit de personal din direcțiile de sănătate publică.

 

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții absolvenților facultăților de Medicină care deși au obținut punctaj de promovare la examenul de Rezidențiat, nu pot profesa, întrucât numărul posturilor și locurilor scoase la concurs a fost, în fiecare an, mai mic decât al candidaților declarați promovați.

În cursul discuțiilor, ministrul le-a dat asigurări tinerilor medici că, în prezent, Ministerul Sănătății caută soluții, insistând pe nevoia ca aceștia să ramână în țară. „Susţin şi sprijin orice medic care doreşte să muncească în ţara sa, pentru pacienţii români şi pentru sistemul nostru de sănătate. Însă Rezidenţiatul este un concurs, nu un examen, având o limită de locuri și posturi corelate cu capacitatea de pregătire a centrelor universitare şi cu resursele financiare alocate. Anul acesta am primit aprobare de suplimentare cu 95 de locuri pentru domeniul Medicină. Dar cred că cel mai important acum pentru dumneavoastră este să vă dăm posibilitatea să vă angajaţi în sistem. Pacienţii din unităţile sanitare publice şi cabinetele medicale au nevoie de expertiza dumneavoastră şi am început discuţiile cu toţi factorii de decizie implicaţi pentru identificarea unor soluţii optime” l-a comunicat Bodog reprezentanților medicilor care au promovat Rezidențiatul, dar nu au prins posturi.

 

Acesta a mai amintit că în prezent există cadrul legal care le permite absolvenților din această categorie să desfăsoare activitate ca medici cu competenţe limitate în cabinetele medicilor de familie, unităţi sanitare și dispensare, sub îndrumarea unui medic cu drept de practică, însă această soluție nu îi mulțumește prea mult pe tinerii medici.

Mai mult, Florian Bodog spune că a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din România, pentru „îmbunătățirea cadrului legal astfel încât absolvenții care au obținut punctaj de promovare la Concursul de Rezidențiat să poată desfășura activități medicale cu competențe limitate în zone defavorizate/izolate, centre de permanență. Intenționez să am o discuție pe această temă cu președintele CMR”, a mai spus ministrul Sănătății. Totodată, specialiștii din minister caută deja soluţiile legale pentru ca aceşti medici să poată fi încadraţi în compartimentele cu deficit de personal din direcţiile de sănătate publică, în cadrul compartimentelor de epidemiologie, igienă, sau laboratoarelor de analize.

 



Comentarii (2)

  1. Ana spune:

    E o diferenta mare intre loc si post ! Oamenii nu au prins nici macar loc, de post nici nu se pune problema.
    Din 3500 de locuri si posturi, doar 300 au fost posturi ! In rest someri !!!
    Si atunci cu ce drept isi permite cineva in tara asta sa spuna ca pleaca doctorii si ca e deficit?? Ei nu au loc de munca dupa ce termina rezidentiatul. Sunt someri. In tara nu se scot posturi, sau daca se scot sunt platite.

  2. Ștefănescu Ion spune:

    Sa stea liniștit, sa nu mai caute nimic

Adaugati un comentariu


 

*