Ministerul Sănătății și CNAS spun că au găsit soluții pentru debirocratizarea actului medical

11 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Propunerile reprezentanților CNAS vor fi incluse într-un proiect de ordonanță de urgență ce va fi supus aprobării Guvernului, pâna luna viitoare, dar creează nemulțumiri în rândul medicilor din ambulatoriul de specialitate, spre care se transferă anumite sarcini.

 

Pe fondul nemulțumirilor medicilor de familie, generate în special de birocratizarea excesivă a actului medical, ministrul sănătății, Florian Bodog, a avut ieri, o întâlnire cu reprezentații CNAS, în frunte cu noul președinte al Casei, Laurențiu Mihai. Discuția s-a concentrat în special pe propunerile pe care specialiștii CNAS le-au formulat pentru debirocratizarea sistemului, astfel ca medicii să aibă mai mult timp pentru actul medical și să fie degrevați se sarcinile birocratice.

Una dintre principalele soluții propuse, cu care și ministrul s-a declarat de acord, a fost cea legată de procedura de eliberare a rețetelor compensate, sarcină care, în prezent, le revine medicilor de familie. În acest sens, CNAS a prezentat un proiect de modificare a Legii Sănătății, care redefinește medicul prescriptor, trecând responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală în sarcina medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă.

Medicii de familie ar fi degravați astfel de această sarcină, iar reprezentanții principalelor organizații profesionale ale acestora, care au stat și în spatele protestelor declanșate încă din luna noiembrie a anului trecut, au apreciat că masura ar fi una bine venită. Nu de aceeași părere sunt însă medicii din ambulatoriul de specialitate, care spun că în acest fel li se pune lor o sarcină în plus, în detrimentul actului medical, pentru care și așa au insuficient timp, cozile de la ușile cabinetelor fiind și acum asaltate de mult mai mulți pacienți decât numărul care le-ar da posibilitatea să ofere servicii medicale de calitate.

 

Reprezentanții CNAS i-au mai prezentat ministrului propunerea de a se renunța la unele obligații și restricții impuse în prezent furnizorilor de servicii medicale. Astfel, ar urma să se renunţe complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale şi să se elimine obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă. Reprezentanții CNAS spun că,  în cazul medicilor, această măsură va duce la creşterea timpului acordat efectiv consultării pacientului.

Totodată, CNAS propune să se  renunţe la restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate ca şi medicul care a eliberat reţeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că reţetele şi biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării. Această măsură este salutată atât de către medici și de asigurați, cât și de către furnizorii de servicii farmaceutice și paraclinice.

 

În cazul în care medicul de familie nu va reuşi să-şi găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanţă, pacienţii de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicină din proximitate, desemnate de medicul respectiv.

De asemenea, perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-şi forma lista de pacienţi va fi extinsă de la şase luni la un an.

În baza noilor măsuri propuse de CNAS, medicii nu vor mai transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienţilor care declară în scris că, din motive de conştiinţă sau religioase, nu doresc ca acestea să fie stocate, iar modificările referitoare la calitatea sau categoria de asigurat vor produce efecte de la data operării acestora în platforma informatică PIAS, cu excepţia celor referitoare la naştere şi la deces, astfel încât prescripţiile şi serviciile medicale acordate pe baza informaţiilor din sistemul informatic să nu mai fie imputate furnizorilor.

Ministrul s-a declarat de acord cu noile măsuri propuse și a anunțat că acestea vor fi introduse într-un proiect de ordonanţă care va fi supus aprobării Guvernului până la sfârșitul acestei luni.

Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie au anunțat că aceste propuneri sunt bine venite, menționând însă că în comunicatele remise în acest sens de Ministerul Sănătății și CNAS nu sunt menționate  precizări legate de ordinele, hotărârile de guvern, legile care trebuie modificate şi nu sunt prezăzute termene pentru punerea în aplicare a măsurilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*