Ministerul Sanatatii va coordona lupta pentru reducerea consumului de alcool

Guvernul a decis astazi infiintarea unui grup de lucru in acest sens, dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca romanii sunt campioni la acest capitol.

 

Guinness Celebrates Arthur's DayDaca la capitolul Sanatate, Romania se numara printre codasele Europei, compensam acest neajuns la capitolul consum de alcool”. La acest capitol, romanii se pare ca se pricep foarte tare, asa cum o arata si cele mai recente rapoarte ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Potrivit acestora, consumul de alcool in Romania depaseste cu 32 la suta media europeana, fapt ce se pare ca a fost in sfarsit sesizat si de autoritati. Pe baza acestor date, Guvernul a decis astazi sa infiinteze un grup de lucru, cu scopul declarat de a actiona pentru reducerea consumului de alcool in randul romanilor. Urmand a functiona sub forma unui consiliu national, grupul are ca sarcina elaborarea unui plan de actiuni pe termen mediu si lung, astfel incat in cativa ani sa ii mai lecuiasca pe romani de aceasta patima. Conform deciziei guvernului, consiliul va fi condus de un secretar de stat din Ministerul Sanatatii, si va fi format din reprezentanti ai Ministerului de Interne, Ministerului Educatiei, Ministerului Agriculturii, Ministerului Muncii, Institutului National de Statistica si Consiliului National al Audiovizualului.

 

alcool (1)Comitetul consultativ al acestei structuri va fi constituit din reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si ai societatii civile cu activitate relevanta in ceea ce priveste controlul consumului de alcool, precum si din reprezentanti ai sectorului economic.

Guvernul arata ca, in prezent, in majoritatea statelor membre UE exista structuri nationale care planifica politicile legate de consumul de alcool.

In Romania, mortalitatea atribuita consumului daunator de alcool la populatia adulta, cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani, este de trei ori mai mare decat media statelor dezvoltate din UE, principlele efecte ale licorii lui Bachus fiind accidentele, bolile cardiovasculare si ciroza hepatica. De altfel, potrivit studiilor OMS, romanii dependenti de bautura aduna 570.000 de zile de spitalizare in fiecare an. Consumul de alcool la populația adulta a Romaniei este, potrivit aceleiasi surse, in jurul valorii de 10,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor pe an, cu o tendinta lent crescatoare in ultimele decenii, in special la bere si bauturi spirtoase. Romanii ocupa locul cinci intr-un top al betivilor, dupa locuitorii Belarus, moldoveni, lituanieni si rusi, dar nu departe se afla si ucrainienii, ungurii, cehii si slovacii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*