Ministerul Sanatatii vrea sa rezolve problema compensatelor, cu specialisti decedati

19 februarie 2015 | 2 comentarii |

Organizatiile reprezentative ale pacientilor cronici reclama faptul ca in locul specialistilor care si-au dat demisia din comisiile de avizare a medicamentelor noi introduse le lista de compensate au fost numiti medici incompatibili si chiar decedati.

 

mars-boli-rare5Amagiti de aproape sapte ani cu promisiunea  ca li se vor asigura tratamente noi, care sa ii ajute sa lupte cu boala, pacientii cronici acuza din nou autoritatile ca ii trateaza cu dispret. Cele 23 de medicamente noi care au fost introduse pe lista, nu pot fi eliberate inca in regim compensat, pentru ca nu au fost aprobate.

Pacientii incepusera sa spere, din luna noiembrie a anului trecut, ca in sfarsit vor beneficia in mod gratuit de aceste medicamente atat de necesare, dupa ce acestea fusesera introduse pe lista de compensate si  urmau sa fie vizate de cele 53 de comisii ale Ministerului Sanatatii, alcatuite din specialisti de marca ai lumii medicale. La jumatatea lunii trecute, insa, peste 200 dintre acesti specialisti si-au dat demisia, ca urmare unor modificari legislative conform carora, nu mai aveau dreptul sa beneficieze de sponsorizari din partea companiilor farmaceutice, in cazul in care aveau si calitatea de membri ai acestor comisii de specialitate. Activitatea comisiilor s-a blocat astfel, iar procesul de avizare a celor 23 de medicamente noi la fel, cei care au avut de suferit fiind tot bolnavii, pusi in fata unei noi amanari a actualizarii listei de compensate.

 

Radu Ganescu

Radu Ganescu

Intre timp, Ministerul Sanatatii a cautat inlocuitori pentru cei 200 de specialisti, dintre care unii erau chiar presedinti de comisii. In cursul zilei de ieri au fost facute publice listele cu noii membri desemnati.

In loc sa ii linisteasca pe bolnavi, listele cu componenta noilor comisii au starnit insa din nou un val de indignare din partea pacientilor cronici, care au semnalat, prin intermediul unui comunicat de presa, o serie de alte nereguli grave care vor face ca activitatea comisiilor sa ramana in continuare blocata. Astfel, reprezentantii Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) si cei ai Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) reclama faptul ca pe liste se regasesc numele unor medici aflati in situatii de incopatibilitate si chiar cativa specialisti trecuti de ceva vreme la cele vesnice. „Pacientii depind de niste comisii care nu reusesc sa fie functionale. Ieri, Ministerul Sanatatii a publicat lista noilor comisii, despre care am primit deja semnale ca includ medici care nu mai sunt in viata sau medici care participa la mai multe comisii. Acesta nu este un conflict de interese? Vor fi functionale comisiile in acest fel? Este clar ca astfel nu se va ajunge la accesul pacientilor la tratament. Ne intrebam daca nu cumva aceasta situatie este premeditata”, a declarat astazi, Radu Ganescu, presedintele COPAC.

 

Conf. dr. Dan Duiculescu

Conf. dr. Dan Duiculescu

Organizatiile de pacienti au dat ca exemplu cazul conferentiarului doctor Dan Duiculescu, despre care, din spun ca desi, din pacate, a decedat, numele sau se afla printre cele ale noilor membri ai Comisiei Nationale de Lupta Anti SIDA. „Domnul doctor Dan Duiculescu a fost unul dintre cei mai mari specialisti infectionisti pe care Romania i-a avut, dar care, din pacate, este decedat. Avem un deosebit respect pentru aceasta personalitate a lumii medicale romanesti, care a luptat pentru viata a mii de copii si adulti seropozitivi, de aceea nu intelegem aceasta regretabila eroare”, au transmis prin intermediul comunicatului amintit, reprezentantii UNOPA.

In aceste conditii pacientii se intreaba daca nu cumva se doreste ca aceste comisii sa fie nefunctionale, tocmai pentru a se amana cat mai mult trecerea celor 23 de medicamente in regim de compensare, pentru ca in felul acesta, Ministerul Sanatatii sa mai faca unele economii, cu pretul vietii unor oameni bolnavi.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Aceleasi nemultumiri au fost exprimate in cursul zilei de astazi si de Asociatia Pacientilor Cronici din Romania, prin vocea presedintelui Cezar Irimia, care considera chiar ca echipa de la conducerea Ministerului Sanatatii ar trebui sa isi dea demisia. „Au trecut 7 ani, peste 2.500 de zile de cand ne luptam cu bolile noastre si pierdem razboi dupa razboi, pentru ca nu ne putem trata cu acele medicamente care ne-ar oferi sanse reale la viata. Sunt 7 ani de cand discutam cu autoritatile, de cand tragem semnale de alarma si tot atatia ani de cand autoritatile au ales sa ne ignore. Am reusit, prin instanta, sa-i obligam sa-si indrepte atentia catre noi si sa raspunda solicitarilor noastre de a avea acces la medicamente de ultima generatie. Am castigat, din iunie 2014 pana in prezent, 7 procese cu statul roman, obtinand pentru aproximativ 50 de pacienti ordonanta presedintiala. Cu alte cuvinte, le-am obtinut dreptul la viata. Intr-un stat responsabil si civilizat, de la primul proces, echipa politica a ministerului ar fi demisionat”, sustine presedintele asociatiei, intr-un comunicat remis in cursul zilei de astazi.

In acelasi document, Cezar Irimia mai aminteste ca asociatia pe care o reprezinta a facut o plangere si la Bruxelles, cerand penalizarea Romaniei pentru incalcarea Directivelor Europene in ceea ce priveste drepturile pacientilor, plangere care este in prezent analizata de autoritatile Uniunii Europene.

 

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Cele 23 de molecule noi vizeaza bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, boli inflamatorii reumatice cronice, hepatita B, HIV/SIDA, boli nefrologice, boli oftalmologice, astm bronsic, boli psihice, poliartrita adiopatica juvenila, dar si bronhopneumonii obstructive, insa acestea nu pot fi prescrise intrucat nu au fost realizate protocoalele, sarcina ce revine celor 53 de comisii de specialitate de la nivelul ministerului Sanatatii.

Tot in cursul zilei de azi, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat ca „desi aceste medicamente nu pot fi prescrise, acestea au corespondent in lista de compensate si nu se pune problema ca un pacient cu o anume afectiune sa nu aiba tratament. Scopul introducerii acestor medicamente a fost ca sunt de generatie mai noua si sunt mai ieftine decat ce exista in lista, iar noi avem tot interesul sa facem un saving pe banii Casei”.

 



Comentarii (2)

  1. Ioan Flenchea spune:

    Ca la balamuc!

  2. Marius Sepi spune:

    Mai intreb odata… cei 200 care au “fugit” din comisii nu ar trebui verificati?… noua ni se pare ca e un fel de autodenunt.

Adaugati un comentariu


 

*