Ministerul Sanatatii vrea sa suspende temporar distribuirea unor medicamente in afara tarii

Este vorba despre medicamentele cu risc crescut de discontinuitate, scopul urmarit fiind evitarea riscului ca acestea sa dispara din farmaciile romanesti, pana cand se va ajunge la un acord privind modul de calcul al pretului.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgCa urmare a numeroaselor semnale trase de pacientii cu boli cronice care reclama faptul ca le este din ce in ce mai dificil sa gaseasca in farmaciile romanesti medicamentele care le sunt vitale, Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de ordin menit sa asigure o solutie temporara acestei crize. Proiectul legislativ a fost lansat in dezbatere publica si prevede ca, pentru o perioada de sase luni, unele medicamente cu risc crescut de discontinuitate sa nu mai poata fi distribuite in afara tarii ci doar in farmaciile din Romania. Scopul acestei decizii este asigurarea unor stocuri adecvate si continue de medicamente vitale pentru pacientii cu boli cronice, pana cand se va ajunge la un acord cu producatorii de medicamente in privinta noii modalitati de calcul a pretului medicamentelor, acestia fiind nemultumiti de actuala metoda si, in consecinta, preferand sa nu mai distribuie o serie de medicamente pe piata romaneasca.

In proiectul de ordin sunt prevazute o serie de imunosupresoare, medicamente pentru tratarea deficitului de atentie, epilepsiei, diabetului, virusului hepatic B, precum si medicamente folosite in oncologie, astm, BPOC, schizofrenie, hipotensiune, scleroza multipla, HIV, poliartrita reumatoida.

 

medicamenteIn expunerea de motive ce insoteste acest proiect legislativ aflat in prezent in dezbatere publica, se arata ca pentru anumite medicamente au fost constatate rate ale distributiei in afara teritoriului tarii care pun in pericol continuitatea tratamentelor pacientilor romani si implicit starea de sanatate si viata acestora. In aceste conditii, este necesara interventia autoritatilor pentru asigurarea unor stocuri adecvate si continue, fapt pentru care se propune interzicerea pe o perioada temporara a distributiei in afara teritoriului Romaniei a medicamentelor incluse in anexa la ordin. In anexa respectiva sunt specificate urmatoarele medicamente care fac obiectul ordinului: Ciclosporinum, Mycophenolatum, Mycophenolatum mofetilum, Tacrolimus, Mesalazinum, Atomoxetinum, Metilphenidatum, Stiripentolum, Insulinum aspart, Insulinum detemir, Insulinum lispro, Entecavirum, Dornaza alfa, Bortezomibum, Fluticasonum propionat, pulbere inhalatorie, Infliximabum, Risperidonum, pulbere si solvent pentru solutie injectabila cu eliberare prelungita, Paliperidonum, suspensie injectabila cu eliberare prelungita, Basiliximabum, Midodrinum, Aripiprazolum, Baclofenum, Darbepoetinum Alfa, Pegfilgrastimum, Abacavirum + Lamivudinum, Abacavirum + Lamivudinum + Zidovudinum, Lamivudinum, Fosamprenavirum, Etanerceptum.

 

medicamenteIn ultimii ani au disparut de pe piata romaneasca peste 2.000  de medicamente cu preturi accesibile, 700 dintre acestea doar in cursul lui 2015, dupa ce a inceput sa fie pus in aplicare noul mod de calcul al preturilor medicamentelor, contestat vehement de producatori. Producatorii de medicamente au avertizat ca in situatia in care acest mod de calcul nu va fi schimbat, in cursul acestui an exista riscul sa mai dispara de pe piata alte 123 de medicamente, deoarece plasarea acestora in farmaciile romanesti ar fi neprofitabila pentru producatori.

In urma discutiilor purtate la inceputul acestei luni cu reprezentantii organizatiilor de pacienti si cu producatorii de medicamente, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu s-a declarat de acord cu schimbarea modului de calcul a pretului medicamentelor. La randul lor reprezentantii producatorilor au fost de acord sa puna pe piata medicamente la preturile impuse de actualele reglementari, insa pana la data de 1 octombrie. In acest timp, producatorii de medicamente au propus sa se infiinteze un grup de lucru alcatuit din reprezentantii Ministerului Sanatatii, ai Agentiei Nationale a Medicamentului si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai producatorilor de medicamente si ai asociatiilor pacientilor, care sa elaboreze impreuna o noua modalitate de calcul a pretului la medicamente, care sa inlocuiasca prevederile actualului ordin ce le impune producatorilor sa stabileasca preturi la medicamente egale cu minimul practicat in cateva state de referinta din UE.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*