Ministerului Sănătății se plânge că este invocat abuziv în comerțul on-line cu medicamente

Reprezentanții instituției au identificat o serie de site-uri care vând medicamente fără autorizație care susțineau în mod fals că au avizul ministerului.

 

O nouă problemă legată de comerțul on-line cu medicamente a fost semnalată de Ministerul Sănătății, care a anunțat prin intermediul unui comunicat că specialiștii instituției au identificat mai multe site-uri care se ocupă cu vânzarea on-line de medicamente și care se „folosesc abuziv de autoritatea ministerului, pentru a da o tentă de legalitate actiivității lor”. Este vorba de site-uri care promovează și comercializează medicamente și alte produse farmaceutice fără a deține o autorizație în acest sens, dar care folosesc numele Ministerului Sănătății ca garant pentru produsele și activitatea lor.

Clienții sunt astfel informați în mod eronat că produsele comercializate sunt avizate de Ministerul Sănătății, administratorii site-urilor susținând și faptul că sunt avizați de aceeași autoritate petnru a desfăsura activitatea respectivă”, subliniază Ministerul Sănătății, care susține că unele dintre medicamentele identificate nu au autorizație de punere pe piață, iar comercializarea lor constituie o ilegalitate, cu atât mai grav fiind faptul că administratorii site-urilor se folosesc de numele instituției pentru a-și păcăli clienții.

 

Reprezentanții ministerului transmite astfel că se delimitează clar de aceste activități, precizând totodată că au fost sesizate structurile abilitate pentru a face cercetări în acest sens și a-i trage la răspundere pe cei vinovați. Până atnci, însă, există riscul ca mulți pacienți să fie induși in eroare, cumpărând de pe aceste site-uri medicamente cu o proveniență dubioasă, pentru a căror calitate nu au nicio garanție, deși sunt încredințați de reclama făcură pe site, că există un aviz al Ministerului Sănătății.

Astfel, autoritățile reamintesc pacienților că, pentru orice afecţiune, trebuie să se adreseze medicului pentru a le fi prescris tratamentul corect, iar automedicaţia poate duce la efecte negative şi consecinţe pe termen lung asupra sănătăţii. „Comercializarea unor medicamente neautorizate pe internet reprezintă un fenomen periculos şi greu de controlat, care generează un risc ridicat pentru sănătatea publică” se mai arată în comunicatul ministerului.

 

Greu de înțeles de ce reprezentanții ministerului nu au făcut publice, prin intermediul aceluiași document, și adresele site-urilor neautorizate care se folosesc abuziv de numele instituției, aceasta fiind o informație la fel de prețioasă pentru pacienți, ca și recomandările făcute cu referire la riscurile automedicației.

În situația în care criza de medicamente de pe piața autohtonă încă persistă, mulți oameni de bună credință sunt tentați să apeleze la această modalitate pentru a procura medicamentele necesare pentru tratamentul propriu sau al celor apropiați, lăsându-se ușor înșelați de reclama mincinoasă pe care și-o fac comercianții în cauză.

O listă cu adresele acestor site-uri, promovată în mass-media și pe rețelele de socializare, ar fi utilă, credem noi, dar și farmaciștii, pentru că pacienții, fiind astfel puși în gardă, vor putea evita să mai acceseze site-urile respective, find astfel mai puțin expuși riscului de a fi înselați, sau, mai rău, de a-și procura niște medicamente care să le agraveze problemele de sănătate.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. R.S.Tataru spune:

    Comertul online cu medicamente OTC este permis si legiferat in majoritatea statelor UE, iar cel cu medicamente Rx este permis intr-un numar redus de state. Exista prevederi europene privind acest timp de comert astfel incat aceste operatiuni sa fie desfasurate legal si fara a pune in pericol sanatatea consumatorului.

    In Romania majoritatea farmaciilor online fac abstractie de cerintele impuse de Legea farmaciei, considerand eronat ca realizeaza un simplu comert electronic cu bunuri.

Adaugati un comentariu


 

*