Ministrul Cimpeanu cere sa nu se faca „exces de zel” in examinarea sanatatii elevilor

14 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Potrivit unui Ordin comun al ministerelor Sanatatii si Educatiei, la inceperea fiecarui an scolar, elevii si prescolarii vor prezenta adeverinta medicala si aviz epidemiologic semnat de medicul de familie.

 

cabinet medical scoalaMinistrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, le-a atras atentia inspectorilor scolari ca nu trebuie sa se faca exces de zel in examinarea starii de sanatate a elevilor la inceputul anului scolar si nu trebuie sa fie trimisi copiii la analize inutil. Atentionarea ministrului a avut loc in cadrul videoconferintei in care s-a discutat despre pregatirile inceputului de an scolar.

Ministrul Cimpeanu le-a solicitat sefilor de inspectorate scolare sa urmareasca aplicarea „cu discernamant” a metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor, respectiv acordarea asistentei medicale gratuite. Nu facem exces de zel. Cunoasteti ordinul de ministru: adeverinta medicala si certificat epidemiologic. Nu trimiteti copiii la analize inutil. Precizarile si formatul acestor doua documente sunt foarte clare”, a subliniat ministrul Educatiei.

Pana la data de 1 octombrie, pentru inscrierea in fiecare an scolar, atat la scoala, cat si la gradinita este obligatoriu ca la unitatile de invatamat sa fie prezentate o adeverinta medicala cu date privind suferinte patologice ale copilului si un aviz epidemiologic prin care se atesta daca acesta are semne de boala transmisibila, eliberate de medicul de familie.

 

Citeste si: Proiectul de modificare a metodologiei de examinare a elevilor, contestat

 

medic scoalaOrdinul comun semnat de ministrul Sanatatii si de cel al Educatiei si Cercetarii Stiintifice, nr. 1002/5057/2015, privind modificarea si completarea anexei la Ordinul Ministrului Educatiei, cercetarii, tineretului si sportului si al ministrului Sanatatii nr. 5298/1668.2011 pentru aprobarea metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asiatentei medicale gratuite si pentru promovarea unui stil de viata sanatos, a intrat in vigoare la data de 4 septembrie 2015.

Potrivit actului normativ amintit, incepand cu anul scolar 2015/2016, prescolarii si elevii vor prezenta, la inscrierea in noul an scolar „un aviz epidemiologic semnat de medic, prin care se atesta faptul ca respectivul copil sau elev are sau nu are semne si simptome sugestive de boala transmisibila”, asa cum a precizat si Oana Grigore, puratorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Citeste si : Inscrierea copiilor in noul an scolar, doar cu adeverinta medicala si aviz epidemiologic

 

medicina scolara (2)Documentele medicale se elibereaza de medicul de familie sau de medicul colectivitatii de la care provine copilul. Adeverinta medicala cuprinde date privind suferinte patologice ale copilului care urmeaza sa intre sau sa reintre in colectivitate, printre care astm, otita, maladii congenitale de cord, probleme de invatare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburari de vorbire, auz vedere, tuberculoza. De asemenea, vor fi trecute in adeverinta informatii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, si ce medicamente sau vaccinuri a efectuat. Elevul va fi supus, de asemenea, unui examen fizic, in care ii vor fi evaluate inaltimea, greutatea, indicele de masa corporala si presiunea arteriala (pentru copii peste trei ani).

In cazul in care medicul de familie „considera necesara realizarea unor analize, precum exudatul faringian sau coprocultura, intrucat suspecteaza o anumita boala, acesta va trimite copilul sa faca analizele bacteorologice, dupa care va putea elibera avizul medical pentru intrarea in colectivitate”, a precizat dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, care a mentionat ca dintr-un vechi obicei, multe unitati de invatamant solicita inca, obligatoriu, prezentarea analizelor bacteriologice, insa ele nu sunt obligatorii pentru inscriere.

Noul an scolar incepe luni 14 septembrie si se va incheia in 24 iunie 2016. Acesta va avea 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare, cu exceptia claselor terminale din invatamantul liceal, care incheie cursurile in 27 mai 2016 si au patru saptamani pentru examenul de bacalaureat.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Medici

Adaugati un comentariu


 

*