Ministrul Sanatatii promite ca rezidentii isi vor primi in continuare bursele

Aceste venituri sunt puse in pericol in urma intrarii in vigoare al Legii salarizarii unitare, insa autoritatile dau asigurari ca se vor gasi solutii pentru ca veniturile rezidentilor sa nu fie diminuate.

 

La sfarsitul saptamanii trecute a aparut in spatiul public informatia conform careia veniturile medicilor rezidenti ar urma sa se diminueze in urma intrarii in vigoare a Legii salarizarii unitare. Aceasta, din cauza faptului ca noua lege abroga prevederile ordonantei anterioare, care reglementa plata unor burse in valoare de 670 de lei pentru toti medicii rezidenti din spitalele publice. Este vorba de o ordonanta din 2013, care stipuleaza ca „medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/solda bruta lunara mai mic/mica decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 de lei”. Noua lege a salarizarii reglementeaza mentinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, insa bursa rezidentilor nu este venit asimilat salariului.

Informatia a starnit numeroase discutii in mediul virtual, fiind preluata si de numeroase publicatii scrise si televiziuni, iar ca urmare a reactiilor venite in special din partea rezidentilor, ministrul Florian Bodog a dat aseara asigurari ca veniturile rezidentilor nu vor fi in niciun fel diminuate.

 

Florian Bodog

Ministrul Sanatatii a postat si un mesaj pe Facebook, in care precizeaza ca a purtat discutii cu specialistii din Ministerul Muncii pe marginea acestui subiect, iar acestia i-au dat asigurari ca exista prevederi legale care permit acordarea, in continuare, a burselor rezidentilor.

„Vreau sa dau asigurari medicilor rezidenti ca nu se vor reduce veniturile pe care le au la momentul de fata. Nu este in intentia Guvernului de a le diminua veniturile, ba din contra, vrem sa le crestem, pentru a-i motiva sa ramana in tara. Inca de saptamana trecuta am luat legatura cu Ministerul Muncii, pentru a analiza daca in cazul rezidentilor ar fi anumite probleme legate de burse prin aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Atat specialistii din Ministerului Muncii, cat si cei din Ministerul Sanatatii mi-au dat asigurari ca exista doua prevederi legale care permit acordarea burselor pentru rezidenti. Dar, daca se va dovedi ca toata legislatia coroborata nu mai permite alocarea acestor burse, vom face urgent toate demersurile, chiar si o Ordonanta de Urgenta, pentru ca veniturile medicilor rezidenti sa nu fie afectate”, este mesajul transmis de ministrul Sanatatii.

 

Si reprezentantii Ministerului Muncii au transmis informatii similare, la finele saptamanii trecute, precizand ca singura modificare legislativa in ceea ce priveste bursele rezidentilor consta in schimbarea ordonantelor in baza carora aceste venituri se platesc. Astfel, conform Ministerului Muncii, bursele rezidentilor nu se vor mai plati in baza vechii ordonante, ci in baza a doua ordonante noi, respectiv Ordonanta nr. 2 si Ordonanta nr. 9pe 2017, care stipuleaza clar acest lucru.

De altfel, in cursul zilei de astazi, Ministerul Muncii urmeaza sa trimita o nota edificatoare catre Ministerul Sanatatii, pentru a clarifica aceasta problema, iar rezidentii au primit asigurari si din aceasta directie ca vor primi bursele in continuare.

Totodata, Ministerul Muncii a reamintit ca, de la 1 ianuarie 2018, salariile medicilor vor fi majorate, iar venitul luar al unui rezident va fi echivalent cu 1.200 de euro.

 

UPDATE ora 17.19: Ministrul Sanatatii, Florian Bodog a revenit cu precizarea ca exista deja temeiul legal pentru plata bursei rezidentilor, la nivelul acordat in luna iunie, chiar in „regementarea generala din Legea salarizarii unitare. In plus, In perioada imediat urmatoare, se vor face precizari explicite in acest sens si in legea speciala, respectiv in proiectul de modificare a Legii rezidentiatului, astfel incat sa fie clar pentru toata lumea care sunt conditiile de alocare si de plata a acestor burse”.

In comunicatul de presa primit de SanatateaBuzoiana.ro, ministrul Sanatatii citeaza art. 38 alin.2, lit.a) din Legea cadru nr.153 / 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, mentionand ca se mentin in plata la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, pana la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie si indemnizatiilor de incadrare, precum si cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”, astfel ca medicii rezidenti vor continua sa beneficieze, fara niciun fel de sincope, de bursele pentru rezidentiat in cuantumul legal de 670 lei / lunar.

In plus, ministrul Bodog sustine ca in cel mai scurt timp va fi adoptata o OUG prin care va fi modificata Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului, cu modificarile si completarile ulterioare, iar noul act normativ contine prevederi definitorii pentru determinarea Guvernului de a sprijini medicii tineri si de a le spori veniturile de-o maniera indiscutabila si clara.

 


Adaugati un comentariu


 

*