Ministrul Sanatatii vs medici

14 august 2016 | 1 comentariu |

Promisiunea Guvernului potrivit careia garzile suplimentare se vor plati la nivelul din 2016 nu a reusit sa potoleasca spiritele in spitale, iar lansarea in dezbatere publica a Ordinului care modifica Regulamentul privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice naste noi controverse.

 

Protest Hipocrat (foto arhiva)

Protest Hipocrat (foto arhiva)

Au trecut deja doua saptamani de la data limita la care ar fi trebuit semnate contractele individuale pentru garzile suplimentare, dar multi dintre medici nu au semnat contractele pentru timp partial, considerandu-le nu numai dezavantajoase, ci si ilegale. Chiar daca in unele unitati sanitare s-au semnat aceste contracte, in cele mai multe spitale, atat medicii, cat si managerii se tem ca oricare le-ar fi decizia, ar putea gresi.

Ca urmare a situatiilor controversate ce au aparut in spitale cu privire la intocmirea contractelor de munca cu timp partial pentru garzile suplimentare ale medicilor, Federatia sindicala a medicilor Hipocrat a solicitat Ministerului Sanatatii „un punct de vedere privind salariul de baza potrivit caruia se incheie Contractul Individual de Munca cu timp partial al medicilor care efectueaza garzile si urmeaza sa semneze un astfel de contract”.

Medicii au invocat „discrepante in interpretarea si aplicarea legii, atat a legislatiei generale care reglementeaza in detaliu contractul individual de munca cu timp partial (dispozitiile art.103-107 din Legea 53/2003 actualizata ) dar si recentelor norme speciale cuprinse in OUG nr.20/2016 la la alineatul (6) al articolului 3^2 nou introdus”, pentru ca in unele spitale s-au incheiat aceste contracte cu plata garzilor suplimentare la nivelul bazei din 2009, iar la altele la nivelul din 2016 – care insa va deveni legal incepand cu 1 octombrie.

 

card medici siuiPentru a calma spiritele si pentru a da incredere medicilor ca promisiunea facuta va fi respectata, poate si pentru a ajuta managerii sa incheie contractele pentru garzi cu timp partial, Ministerul Sanatatii a lansat, vineri, in dezbatere publica, un ORDIN pentru modificarea si completarea Regulamentului privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 870/2004.

 „Pentru a demonstra ca acest Executiv are fapte dincolo de vorbe, ne-am decis sa aratam cu cifre obiective amploarea acestei reforme”, sustine ministrul Sanatatii care, impreuna cu ministrul Muncii a creat pentru medici siteul respectpentrumedici.ro  –  in care functioneaza un calculator cu ajutorul caruia doctorii isi pot calcula venitul net din garzile efectuate in perioada 1 August 2016 – 1 Octombrie 2016 si vor putea verifica cu cat va creste el dupa 1 Octombrie 2016.

Multi dintre medici nu mai au insa rabdare si considera chiar ca modificarile propuse de Ministerul Sanatatii sunto insulta” la adresa inteligentei lor si cer regandirea actului normativ.

Ce-i drept exista insa si medici care considera ca „s-au facut cativa pasi” spre mormalizare si il crediteaza pe ministrul Voiculescu cu o noua marja de incredere, dar celor mai multi nu le convin unele dintre restrictiile care li se impun odata cu acordarea unor drepturi.

 

mediciPe de alta parte, sindicatele Sanitas si Soloidaritatea Sanitara incearca, fiecare, sa-si atribuie meritele negocierilor si pasilor facuti in normalizarea sistemului medical. Incearca sa-si atraga adepti, se critica unul pe celalalt, se folosesc de unele voci aparent credibile din randul medicilor, unii chiar fac promisiuni aberante, imposibil de realizat (se pare ca alegerile interne ii determina pe liderii actuali sa recurga la orice strategii pentru a-si pastra functiile si nici nu-i de mirare la salariile pe care incaseaza).

De agitatia fara precedent generata de pozitia medicilor si de faptul ca este an electoral au incercat sa profite si patronatele furnizorilor de servicii medicale care au cerut Consiliului Concurentei o ancheta privind modul cum au fost platote serviciile medicale la stat si la privat, considerandu-se „discriminate”.

CNAS le-a dat insa replica, aratand ca  „sumele de­con­tate de Casa pe servicii sunt aceleasi si la privat, si la stat”. „Casa a decontat serviciile medicale de la spitalele publice si private dupa metoda DRG, adica tarif pe caz pacient rezolvat. Nu deconteaza conditiile in regim hotelier (cazarea pe noapte la privat costa intre 200 si 300 de lei)”.

Exista insa voci care sustin ca inspatele acestei agitatii exista insa interesul ca spitalele publice sa se privatizeze. Ministrul Voiculescu spune insa ca ar fi imposibil, pentru ca dreptul la sanatate este garantat prin constitutie, si nicio tara din lume nu poate garanta acest drept decat prin intremediul spitalelor publice.

Dar… cine mai stie ce-o fi dincolo de ministrii acestui Guvern?

 

medici rezidentiat-2015Revenind insa la Ordinul lansat in dezbatare publica, princare se modifica si se completeaza Ordinul ministrului sanatatii  nr.870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din  sectorul sanitar, cu modificarile si completarile ulterioare „se poate constata ca actul normativ garanteaza acordarea drepturilor promise de ministrul Sanatatii si de cel al Muncii, la ultima negociere cu sindicatele”, arata Ministerul Sanatatii.

Durata timpului de lucru care se incadreaza, in functie de specificul unitatii si al muncii prestate, intre 30 si 35 de ore pe saptamana.

In cazul spitalelor de boli cronice si sanatorii, activitatea curenta va fi de minimum 5 ore in cursul diminetii in zilele lucratoare, iar numarul de ore de garda va fi de 40, lunar.

Singurii care au program de 8 ore/zi sunt cei care detin functii de conducere, respectiv director general/director general adjunct, director/director adjunct,  director executiv/director executiv adjunct, manager, manager general, precum si functiile specifice comitetului director din cadrul unitatilor sanitare cu paturi si al serviciilor de ambulanta.

 

medici ortopedie studentiAsigurarea continuitatii asistentei medicale este obligatorie pentru unitatile sanitare publice din sectorul sanitar si se asigura prin serviciul de garda, se mentioneaza in actul normativ.

Dupa activitatea continua aferenta activitatii curente si activitatii intr-o linie de garda, medicul beneficiaza de o perioada de repaus de 24 de ore. Prevederea se aplica si pentru activitatea prestata intr-o linie de garda intr-o zi de duminica sau sarbatori legale care sunt urmate de o zi normala de lucru, dar nu se aplica in cazul spitalelor cu un numar insuficient de medici, pe specialitati, care ar face imposibila organizarea activitatii in conditii corespunzatoare, in cursul diminetii.

De retinut ca „in perioada de repaus de 24 ore medicii nu pot desfasura activitate in domeniul  sanatatii, in sistem public sau privat”. Ei bine, aceasta prevedere, care nu se aplica si in cazul medicilor are fac parte din comitetul director al unitatilor sanitare si al serviciilor de ambulanta, a dat nastere unor noi controverse. Sigur ca medicii care mai au unul, chiar doua joburi, sunt nemultumiti, pentru ca asta ar insemna ca ceea ce li se da in plus, pe de o parte, pe de alta parte li se „taie”, din castigurile paralele.

Actul normativ prevede noi reglementari si pentru asistentele medicale, indiferent de nivelul studiilor si personalul sanitar mediu, incadrate in unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, pentru personalul auxiliar sanitar care isi desfasoara activitatea in compartimentul de radiologie-imagistica medicala din cadrul structurilor de primiri urgente, pentru farmaciile cu circuit inchis, programul farmacistilor si al asistentilor de farmacie.

Graficele lunare de activitate, pe locuri de munca, se intocmesc de  seful  de compartiment si se aproba de conducerea unitatii si se afiseaza la loc  vizibilsau accesibil pentru tot personalul.

 

Ambulanta BuzauO serie de reglementari se refera la medicii, asistentii medicali  incadrati la serviciul de ambulanta, personalul mediu  sanitar, operatorii registratori de urgenta, ambulantierii, soferii autosanitara si brancardierii din cadrul serviciului de ambulanta desfasoara activitate in ture in sistem de 12 ore cu 24 de ore libere, pe baza de grafice lunare, intocmite de directorul medical si aprobate de conducatorul unitatii.

In vederea asigurarii continuitatii activitatii de urgenta, asistentul sef al serviciului de ambulanta poate desfasura activitate medicala in cadrul echipajelor  medicale  de urgenta, in afara programului de la norma de baza, fiind retribuit prin  asimilare cu activitatea personalului sanitar care efectueaza garzi conform legii.

Continuitatea asistentei medicale in Serviciile de Ambulanta Judetene si in Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov se asigura prin linii de garda  organizate in specialitatile medicina de urgenta, medicina de familie.

Personalul medical din Comitetul director al Serviciilor de Ambulanta Judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov are program de 8 ore zilnic, si poate desfasura activitate medicala remunerata in specialitatea functiei, in afara normei de baza, cu respectarea timpului de odihna.

Stabilirea garzilor se face prin graficul de garzi diferentiat de programul de la norma de baza, repartizate echilibrat pe tot parcursul lunii.

Refuzul  personalului  operativ  din  Serviciile  de  Ambulanta  Judetene  si  a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov de a respecta programul de lucru si cel de garzi intocmit lunar prin graficul de garda aprobat de conducerea unitatii sanitare, constituie abatere disciplinara.

 

medic rezidentMedicii si farmacistii pot desfasura activitate integrata prin cumul de  functii in spitale, institute si centre medicale clinice, centre de diagnostic si tratament, laboratoare si cabinete medicale, farmacii cu circuit deschis si circuit  inchis, directii de sanatate publica, unitati de cercetare stiintifica medicala sau farmaceutica, agreate de institutiile de invatamant superior cu profil medico-farmaceutic uman.

Medicii rezidenti, incepand cu anul III de rezidentiat, vor putea fi inclusi in linia de garda numai in specialitatea in care sunt confirmati ca medici rezidenti, pe raspunderea si sub supravegherea medicului titular de garda.

Incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, medicii rezidenti pot fi inclusi in linia I de garda efectuata in specialitatea in care au fost confirmati, in afara programului normal  de  lucru, cu respectarea limitelor de competenta,  aprobate prin ordin al Ministrului  Sanatatii, sub supravegherea unui medic  specialist sau primar care efectueaza garda la domiciliu si care a fost desemnat in acest sens de catre seful de sectie.

Vor fi scutiti de efectuarea garzilor medicii care au recomandarea Serviciului/Oficiului/Cabinetului de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca conform modelului prevazut in Anexa 4.

 

medic stressOrele de garda se efectueaza in afara programului de la norma de baza, cu exceptia orelor de garda obligatorii prevazute si se desfasoara in baza unui contract individual de munca cu timp partial.

Orele de garda constituie vechime in munca si in specialitate.

Cadrele didactice care ocupa functia de profesor sau conferentiar nu au obligatia de a efectua garzi. In aceasta situatie, cadrele didactice vor presta activitate de 6 sau 7 ore zilnic in cursul diminetii, in functie de specialitate.

Refuzul medicilor de a respecta programul de lucru, de a acorda consultatii interdisciplinare si de a respecta graficele de garzi intocmite lunar de conducerea sectiilor, serviciilor medicale, laboratoarelor si a compartimentelor si aprobate de conducerea unitatii sanitare, conform contractului individual de munca de baza de la norma si a contractului individual de munca cu timp partial, acolo unde este  cazul, constituie abatere disciplinara.

Textul integral al Ordinului poate fi consultat pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii, la sectiune „Transparenta decizionala”.

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro. Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.

 

 



Comentarii (1)

  1. Hupta spune:

    Ordonanta 20 este prost,incomplet formulata, trebuie completata, reformulata in regim de urgenta. Ord 870 trebuie completata pertinent. Forma prezenta e superficiala.

Adaugati un comentariu


 

*