Ministrul Sorina Pintea susține eliminarea taxei clawback pentru medicamentele ieftine

Ea a precizat, totodată, că își dorește ca lista de medicamente compensate să fie actualizată trimestrial, astfel încât să existe predictibilitate, iar medicamentele să ajungă mai repede la pacienți.

 

Industria farma a câștigat bătălia taxei clawback pentru medicamentele ieftine. Ieri, grupul de lucru care a avut ca obiectiv modificarea legislației care reglementează această taxă a participat la dezbaterea publică organizată pe această temă. Reprezentanții producătorilor de medicamente generice și cei ai producătorilor internaționali de medicamente din România anunțaseră în cursul aceleiași zile că nu vor participa, dacă nu vor fi implementate măsuri imediate pentru diferențierera plății taxei clawback.

În cadrul dezbaterii, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a declarat de acord cu solicitarera industriei farma referitoare de scutirea de la plata taxei clawback a medicamentelor ieftine. A declarat, însă, că această taxa trebuie menținută în continuare pentru celelalte categorii de medicamente. Astfel, ministrul a promis că va promova scutirea de la plata taxei clawback a medicamentelor mai ieftine de 15 – 20 de lei, pentru a preîntâmpina dispariția acestora de pe piață. „Susțin menţinerea taxei de clawback, nicidecum eliminarea ei, precum și schimbarea modalităţii de calcul. O propunere personală, pe care o voi promova, este scutirea de clawback la medicamentele sub 15 lei sau 20 de lei. Trebuie să ne asigurăm că medicamentele ieftine nu vor dispărea de pe piaţă, concomitent cu introducerea de noi molecule, medicamentele ieftine nu au voie să dispară de pe piaţă”, a declarat Sorina Pintea.

 

Referitor la nemulțumirea producătorilor în legătură cu creșterea taxei clawback și a existenței riscului ca aceasta să ajungă la 30% până la sfârșitul anului, ministrul a declarat că, începând cu luna septembrie, când se va face corecția de prețuri pentru medicamente, valoarea acestei taxe va scădea.

„Atunci vom avea un echilibru, să spunem. Pentru mine e important ca pacienţii să aibă medicamentele de care au nevoie. Concomitent, am mai declarat, lucrăm la lista medicamentelor strategice, ea este aproape gata. Toate comisiile de specialitate au înaintat ministerului o listă cu medicamentele pe care le consideră de importanţă strategică, pe patologii, în funcţie de mai multe criterii, iar aceste medicamente strategice nu vor avea voie să lipsească de pe piaţa românească. Suntem aproape gata şi cu acea listă”, a mai spus Pintea.

 

În ceea ce privește lista de medicamente compensate, care a făcut obiectul unei alte dezbateri publice, ministrul Sănătății a subliniat că își dorește ca această listă să fie actualizată trimestrial.

„Avem un Ordin care spune că această listă a compensatelor se actualizează cel puţin o dată pe an. Noi am făcut-o anul trecut de mai multe ori, anul acesta deja urmează a doua oară, dar atât pentru noi, cât şi pentru producători e important să avem o predictibilitate şi atunci vom stabili nişte termene clare – o dată pe trimestru –  să actualizăm această listă. În momentul actualizării, trebuie să avem gata şi protocoalele, astfel încât medicamentul să ajungă cât mai repede la pacient. Am convocat comisiile de specialitate şi deja se lucrează, astfel încât să scurtăm acest timp, între aprobarea hotărârii de guvern şi apariţia protocoalelor terapeutice”, a declarat Sorina Pintea, cu privire la acest subiect.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*