Miracolul mintii din pumnul strans

27 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Strangerea pumnului drept, in mod repetat, stimuleaza memoria si poate sa ii ajute pe oameni sa retina mai usor anumite informatii, sustin cercetatorii americani.

 

Un studiu recent al cercetatorilor americani de la Montclair State University arata efectul incredibil al gestului de a strange pumnul, in mod repetat, pe parcursul zile: strangand pumnul drept, se imbunatateste memoria. Ulterior, atunci cand vine momentul reamintirii acelei informatii, trebuie strans pumnul, sustine dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta apreciaza ca aceste miscari activeaza acele emisfere  cerebrale care joaca un rol cheie in procesele de inmagazinare si de reamintire a informatiilor.

In cadrul studiului, 51 de voluntari, impartiti in cinci grupuri, au primit o minge din cauciuc si au fost rugati sa o stranga in pumn cat au putut de tare, inainte de a incerca sa memoreze o lista cu 72 de cuvinte. Dupa cateva minute, inainte de a incerca sa isi aminteasca acele cuvinte, au strans din nou mingea.

Un grup a folosit mana dreapta in ambele ocazii, iar celalalt grup, mana stanga. Voluntarii dintr-un al treilea grup au strans mingea in mana dreapta inainte de a memora lista de cuvinte si apoi mana stanga cu putin timp inainte de a incerca sa isi reaminteasca cat mai multe dintre acele cuvinte. Persoanele dintr-un al patrulea grup au folosit mana stanga in prima etapa a testului si mana dreapta in etapa a doua. In sfarsit, alti voluntari din care s-a constituit un al cincilea grup au tinut mingea in mana in ambele etape, dar fara sa o stranga.

Cei care au strans mingea mai intai in mana dreapta si apoi in mana stanga au fost aceia care si-au amintit cele mai multe cuvinte.

Pe locul al doilea s-au clasat voluntarii care au folosit mana dreapta in ambele etape, iar cei care nu au strans mingea deloc au obtinut un scor mai bun decat persoanele care au folosit in prima etapa mana stanga.

Rezultatele studiului au fost publicate prima data pe site-ul revistei medicale PLOS ONE. Pentru a vedea daca si alte tipuri de memorie pot fi stimulate prin astfel de trucuri si daca aceste rezultate uimitoare se aplica si in cazul stangacilor, psihologul american Ruth Propper, care a coordonat studiul amintit, considera ca este nevoie de o serie de teste suplimentare.

Pentru a verifica eficienta gestului, cercetatorii americani recomanda  persoanelor care nu au la indemana un pix si o foaie de hartie, sa incerce aceste trucuri atunci cand vor sa memoreze o lista de cumparaturi sau un numar de telefon.


Adaugati un comentariu


 

*