Miracolul vietii dupa transplant, analizat de personalitati medicale in domeniu si pacienti

11 mai 2014 | 0 comentarii |

Medicul buzoian Crina Stefanescu ne impartaseste impresiile cu care a ramas dupa participarea la cea de-a zecea editie a Zilei Transplantului in Romania, o initiativa a Fundatiei pentru Transplant, dupa modelul european.

 

Ziua Transplantului 2014

Ziua Transplantului 2014

Ce am facut pentru noi insine moare odata cu noi, ceea ce facem pentru ceilalti ramane si este nemuritor”, este motto-ul Agentiei Nationale de Transplant (ANT) care a preluat cuvintele lui Albert Pike, avocat, jurnalist si soldat american (1809-1891). Mesajul indeamna  romanii sa constientizeze faptul ca transplantul poate salva vietile unor oameni care altfel nu ar avea nicio sansa, reamintindu-ne ca oricare dintre noi poate fi la un moment dat donator sau beneficiar al unui organ salvator.

Retraim permanent miracolul renasterii, impreuna cu profesorii care au facut posibila aceasta minune si cu gandul la ingerii al caror organ ne-a dat a doua sansa la viata!”, este mesajul pe care la randul sau, dr. Crina Stefanescu, in tripla-i calitate de medic, de presedinte al Asociatiei Transplantatilor de Ficat-LIVERTRANS si de pacient transplantat de ficat il transmite dupa participarea la Ziua Nationala a Transplantului, sarbatorita pe 9 mai, la Biblioteca Academiei Romane, alaturi de cele mai reprezentative personalitati din domeniul transplantului, de pacienti si invitati din Republica Moldova.

 

Conferinta de presa

Conferinta de presa

Evenimentul a fost marcat si printr-o conferinta de presa, cu temaGenerozitatea ta poate salva vieti”, in cadrul careia s-au reiterat succesele din 2013, un an de cotitura in sistemul de transplant romanesc. S-a amintit ca in 2013 se poate spune ca transplantul romanesc a devenit o poveste de success la nivel European, prin numarul record de proceduri efectuate si prin reluarea transplantului de inima si de pancreas, pe langa cele de rinichi si de ficat care au inregistrat un numar record in ultimul an.

 „Profesorii Irinel Popescu, Mihai Lucan, Radu Deac, Victor Zota si Dan Tulbure au fost inca o data langa noi, ca o prelungire a mainii lui Dumnezeu. Atat eu si colegul meu Gheorghe Tache – presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR), cat si ceilalti pacienti transplanti si invitatii prezenti la eveniment am retrait miracolul vietii dupa transplant. Ne-am simtit  totodata datori sa continuam sa facem tot ce este omeneste posibil pentru a veni si in sprijinul altor bolnavi care au nevoie de transplant. Vom continua sa spunem povestile renasterii noastre si vom incerca sa ajutam cat mai multi oameni sa inteleaga ca transplantul salveaza vieti care altfel nu ar avea nicio sansa”, a mai spus dr. Crina Stefanescu.

In 2013, numarul de transplanturi a fost mai mult decat dublu fata de anul precedent, chiar daca Ministerul Sanatatii (MS) a alocat doar o cincime din suma necesara si ceruta de medici. Performanta va fi depasita cu certitudine in acest an, dupa cum estimeaza profesorii care au realizat mii de transplanturi pana acum, din 1980 cand s-a facut primul transplant reusit al unui organ solid in Romania.

 

Prof. dr. Irinel Popescu

Prof. dr. Irinel Popescu

Chiar daca fondurile sunt putine, Romania a fost tara europeana cu cea mai rapida crestere a numarului de persoane transplante in 2013, fapt certificat si de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Inca din momentul ameliorarii spectaculoase a imunosupresiei, ce a determinat cresterea importanta a supravietuirii pacientilor transplantati in urma cu circa 25 de ani, a devenit evident faptul ca largirea numarului de indicatii de transplant va provoca o discrepanta intre numarul de potentiali primitori aflati pe lista de asteptare si numarul de irgane disponibile. In ceea ce priveste dinamica procedurilor de transplant hepatic, pana acum s-au practicat in Romania 559 de proceduri, anul trecut fiind realizate 122. In acest an s-au facut deja 41 de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni, alte trei fiind realizate la Spitalul Sf Maria. De asemenea, s-a contribuit la realizarea primului transplant hepatic in Republica Moldova, in februarie 2013, de catre colegii de la Chisinau”, a tinut sa puncteze prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Consiliului Stiintific al Agentiei Nationale de Transplant, mentionand ca in viitorul apropiat se preconizeaza realizarea, si in Romania, a transplantului de plaman si de intestin subtire, odata cu dorinta ca unele tipuri de transplant sa creasca numeric.

 

Prof. dr.Mihai  Lucan

Prof. dr.Mihai Lucan

Prof. dr. Mihai Lucan, fondatorul programului modern de transplant renal la Cluj Napoca, a accentuat asupra necesitatatii asigurarii fondurilor si recunoasterii acestei specialitati, astfel incat cei care desfasoara activitate de transplant sa fie platiti ca atare. El a mai aratat ca romanii au fost alaturi unii de altii mai mult ca oricand, dar este loc de mai bine. Rezultatele sunt spectaculoase. Se face concomitent transplant de rinichi si de pancreas. Nu este un lucru usor din punct de vedere financiar. Anul trecut, rata de donare de la donator cadavru a depasit-o pe cea din multe alte state europene”, a spus profesorul Mihai Lucan, seful Clinicii de Urologie din Cluj, mentionand ca anul trecut, rata de donare la rinichi, a fost in Romania de 5,2 la un milion de persoane, in timp ce in Ungaria este de 21,3 la un milion.

Prof. Dan Tulbure, seful Sectiei ATI de la Institutul Clinic Fundeni, a rememorat greutatile inceputului, inclusiv opozitia unor colegi medici, iar acum „pentru cresterea numarului de donatori este nevoie de dotare tehnica, deci investitii suplimentare, si de cunoasterea protocoalelor”, punctand faptul ca trebuie incurajat personalul medical in a-si dezvolta competentele in acest sector.

 

Prof. dr. Radu Deac

Prof. dr. Radu Deac

Tot in ultimul an a fost reluat transplantul de cord la Bucuresti si Targu Mures, iar la Targu Mures s-au bifat si interventiile de pancreas.

Probabil cel mai important lucru pe care trebuie sa il spun este ca s-a reluat transplantul de inima la Targu Mures si la Spitalul de Urgenta Floreasca, din cate stiu”, a explicat prof. dr. Radu Deac, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant (ANT). El a mentionat ca pacientii care sufera o operatie de transplant cardiac au o medie de longevitate intre 15 si 35 de ani: „Sunt peste o suta de mii de transplanturi cardiace in lume. In Statele Unite se fac 2.500 – 3.000 de transplante cardiace pe an, la o populatie de 300 de milioane de locuitori. Media de longevitate a acestor pacienti transplantati de inima este de 15 ani, existand o extrema favorabila pana la 30-35 de ani”.

Dr. Victor Zota, coordonatorul national de transplant, a spus la randul sau ca in Romania pot fi in jur de 400 de donatori anual, rata de accept osciland intre 75 -80%, spre deosebire de statele din nordul Europei unde se situeaza in jur de 40%. In acest an au fost 47 de donatori, realizandu-se 94 de transplante de rinichi, 44 de ficat, doua de inima si 4 de pancreas.

Listele de asteptare cuprind insa, la ora actuala, peste 3.000 de pacienti pentru rinichi, peste 500 de pacienti pentru ficat si peste 50 de pacienti pentru transplant de inima.

Potrivit ANT, pana in 2013, in Romania s-au efectuat mii de transplanturi de tesuturi, peste 2500 de transplanturi de rinichi, peste 500 de transplanturi de maduva, peste 350 de transplanturi de ficat si peste 50 de transplanturi de cord.

*Multumim doamnei dr. Crina Stefanescu pentru relatare si foto


Adaugati un comentariu


 

*