Moașele și tehnicienii radiologi de la SCJU Cluj au câștigat bătălia pentru salarii

Conducerea unității medicale a anunțat că a aprobat majorarea salariilor pentru aceste categorii de angajați, la nivelul prevăzut pentru anul 2022, așa cum s-a întâmplat și în cazul asistenților medicali.

 

Conflictul iscat săptămâna trecută la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, de cei 75 de angajați care amenințau cu demisia în bloc și blocarea activității, a luat sfârșit. Aceștia au reușit să obțină majorările salariale pe care le solicitau conducerii spitalului. Este vorba de 20 de moașe și 55 de tehnicieni radiologi care erau nemulțumiți de faptul că salariile lor nu fuseseră majorate de la 1 martie, la fel ca în cazul asistenților medicali, întrucât conducerea spitalului refuza să îi încadreze ca asistenți, deși profesia lor are același cod COR cu cea de asistent medical. Aceștia au protestat, joia trecută, în curtea spitalului și au reluat protestul luni dimineață, după ce Ministerul Sănătății a trimis o adresă care le dădea dreptate, de această dată, protestatarii cerând demisia conducerii care întârzia să pună în aplicare recomandarea ministerului.

După două runde de discuții cu angajații nemulțumiți, managerul Petru Șuscă a declarat, luni, că va analiza situația și va căuta soluții pentru a majora și salariile celor 75 de angajați nemulțumiți. O zi mai târziu, aceștia au fost înștiințați că revendicările lor au fost rezolvate în mod favorabil.

Într-un comunicat remis de conducerea spitalului se arată că s-a decis aprobarea majorării salariilor la nivelul prevăzut pentru anul 2022 pentru personalul care ocupă funcții de tehnician radiolog, moașă și soră medicală, aceasta fiind principala revendicare a celor 75 de angajați care amenințau cu demisia.

 

În document se mai arată că decizia a fost luată și ca urmare a demersurilor întreprinse de conducere pentru rezolvarea acestei situații, în condițiile în care tehnicienii radiologi nu pot fi asimilați categoriei de asitenți medicali, fiind vorba de ocupații diferite, cu programe curriculare diferite. Conform managerului Petru Șușcă, dacă ar fi dat curs solicitării protestatarilor, de a încadra aceste categorii de angajați ca asistenți medicali, acest demers s-ar fi întors la un moment dat împotriva angajaților, fiind unul nelegitim, iar aceștia ar fi avut mai mult de pierdut, decât de câștigat. Tehnicienii de radiologie nu pot fi asimilaţi categoriei de asistenţi medicali, deoarece sunt ocupaţii diferite, cu programe curriculare diferite, competenţe specifice şi diplome certificate ca Licenţiat în imagistică şi radiologie medicală, Tehnician de imagistică medicală etc. Respectarea studiilor fiecărei categorii profesionale reprezintă o metodă managerială de construire a unei piramide de valori la nivelul spitalului în sprijinul dezvoltării unei asistenţe medicale de calitate, iar echipa managerială a optat pentru solicitarea de modificări legislative adecvate pregătirii şi nu pentru asimilări ce pot în viitor să fie nefavorabile angajaţilor” se arată în document.

 

Conducerea unității medicale mai precizează că acțiunea din ultimele zile a celor 75 de angajați nemulțumiți a creat tensiuni în rândul echipelor medicale, iar aceste tensiuni se puteau reflecta indirect și asupra pacienților, în situația în care protestele ar fi continuat, acesta fiind un alt motiv pentru care a fost luată această decizie, deși Ministerul Sănătății, cel al Muncii și Curtea de Conturi nu s-au pronunțat încă oficial în privința acestor inadvertențe pe care managementul unității medicale le-a semnalat încă din luna aprilie.

Considerăm că proliferarea nejustificată a stării conflictuale nu a accelerat găsirea unei soluţii, dimpotrivă, a produs dezechilibru în echipa medicală. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca îşi reiterează întregul sprijin pentru toţi angajaţii săi, indiferent de categoria profesională din care aceştia fac parte. Mai mult, ţinând seama de condiţiile dificile cu care spitalul se confruntă – de exemplu, funcţionează în sistem pavilionar, în clădiri construite în jurul anului 1900 –  singura modalitate de a construi un sistem care să funcţioneze mai bine este de a lucra în echipă, spre binele pacientului, dar nu în afara reglementărilor legislative”, se mai precizează în comunicat.

În consecință, cei 75 de angajați râmân în continuare încadrați ca tehnicieni radiologi și moașe, fără a fi asimilați asistenților medicali, însă benficiază de aceleași majorări salariale ca și aceștia, conform deciziei luate de conducerea unității medicale.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*