Mobilizare globala pentru salvarea copiilor de la malnutritie

7 iunie 2013 | 0 comentarii |

Londra gazduieste, sambata, summitul „Nutritie pentru crestere”, coprezidat de guvernele britanic si brazilian si de Children’s Investment Fund Foundation.

UNICEFProblema malnutritiei este subapreciata, in mare parte din cauza ca o nutritie de proasta calitate este frecvent confundata cu lipsa de hrana, a avertizat  Anthony Lake, directorul executiv al UNICEF (Fondul Natiunilor Unite pentru Copii), intr-un interviu publicat de Reuters, in avanpremiera Summitului „Nutritie pentru crestere” care va avea loc sabata, la Londra.

Aparitia unei serii de studii care arata ca 165 de milioane de copii sunt subdezvoltati din cauza malnutritiei, iar aproape jumatate din decesele in randul copiilor sub varsta de 5 ani – estimate la 3,1 milioane pe an – sunt provocate de malnutritie, in revista medicala The Lancet, a determinat organizarea Summitului. Evenimnentul este prezidat de guvernele Marii Britanii si Braziliei si de Children’s Investment Fund Foundation (CIFF), iar tarile donatoare vor fi invitate sa suplimenteze sumele destinate rezolvarii acestor probleme.

 

 anthonylakePotrivit UNICEF, eforturile globale trebuie sa se concentreze asupra a 20 de tari, in cea mai mare parte din Africa si Asia, unde traiesc 70% din copiii subdezvoltati ai lumii. Potrivit directorului UNICEF, Anthony Lake, costul combaterii malnutritiei in aceste tari este evaluat la 7 miliarde de dolari pe an, in timp ce angajamentele asteptate de la summitul de sambata sunt de circa jumatate din aceasta suma. El a avertizat ca asigurarea securitatii alimentare, adica a unei cantitati suficiente de hrana pentru fiecare tara, nu trebuie confundata cu rezolvarea problemei malnutritiei. „Daca esti, de exemplu, in Africa si mananci doar tapioca, poti avea stomacul plin si, tehnic, te bucuri de securitate alimentara, dar asta nu inseamna ca ai obtinut nutritia necesara pentru a preveni subdezvoltarea”, a spus Lake.

El a insistat asupra importantei dezvoltarii unor programe de masuri cum sunt promovarea de alimente cu continut nutritiv mai ridicat, recomandarea alaptarii exclusive la san in primele sase luni de viata ale copilului si folosirea de suplimente cu vitamina A, acid folic, zinc si fier.

 

Hands-with-unicef-logoSubnutritia si mai ales oprirea din dezvoltare reprezinta una din crizele care ii afecteaza pe copii pe plan mondial, dar este prea putin recunoscuta, a punctat directorul UNICEF. Malnutritia si consecintele sale ireversibile asupra sanatatii afecteaza si tari care se bucura de o relativa bunastare, cum ar fi India, unde hrana exista din belsug, dar accesul la ea este inegal si continutul nutritional poate fi scazut, a mai aratat directorul UNICEF.

Cifrele sunt fenomenale. In India, de exemplu, circa 48% dintre copii sunt subdezvoltati, iar in Yemen aproape 60%. /…/ Iar problema este ca e un fenomen absolut ireversibil. Un copil subnutrit poate fi hranit pentru a-l readuce la un nivel corespunzator, dar un copil subdezvoltat, din cauza efectelor asupra creierului, are deja o capacitate cognitiva redusa permanent in jurul varstei de doi ani”, a punctat Lake.

Subdezvoltarea este consecinta subnutritiei in primele 1000 de zile din viata copilului, avand in vedere si perioada de sarcina. Copiii subdezvoltati invata mai prost la scoala si tind sa traiasca in saracie, avand la randul lor copii care raman subdezvoltati, ceea ce sporeste saracia in tarile si regiunile afectate si creste decalajul dintre bogati si saraci, a mai spus directorul UNICEF.


Adaugati un comentariu


 

*