Modernizarea spitalelor publice tinde sa devina o atributie a organizatiilor umanitare

In ultimii ani, multe unitati sanitare au reusit sa se mentina pe linia de plutire sau au fost modernizate la standarde europene doar datorita donatiilor primite din partea acestor organizatii, a caror valoare depaseste cu mult sumele alocate de autoritati.

 

inaugurareUn important rol in mentinerea in viata a sistemului public de sanatate din Romania revine, in ultima rerioada, organizatiilor umanitare. Acestea si-au adus o contributie importanta in modernizarea, reabilitarea sau dotarea cu aparatura necesara a multor spitale din tara. Totul a fost posuibil datorita nenumaratelor donatii facute de oameni cu suflet mare sau de mari companii care au decis sa se implice si in viata sociala.

Nu vom enumera toate organizatiile care s-au implicat de-a lungul timpului in acest domeniu, pentru ca lista e foarte lunga si nu dorim sa omitem pe cineva, insa vom da exemplu cele mai recente donatii facute in beneficiul a doua spitale importante din tara, respectiv Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala si Spitalul de Copii Sfanta Maria din Iasi. Astfel, datorita investitiei de 60.000 de euro facute de asociatia Daruieste Viata, Spitalul Universitar dispune, incepand de ieri, de un nou Centru de transplant de celule stem, in timp ce spitalul iesean a beneficiat de o investitie de 55.000 de euro din partea fundatiei Scheherazade, care a achizitionat aparatura de ultima ora pentru sectia ATI.

 

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Deschiderea unui centru de transplant de celule stem la Spitalul Universitar din Capitala era un plan mai vechi al medicilor de aici, demersurile fiind demarate in urma cu patru ani. Ca de obicei, principala problema care a impiedicat infiintarea centrului a fost de natura financiara, autoritatile din Sanatate nedispunand de fonduri suficiente pentru a sustine aceasta investitie.

Pentru a compensa aceasta incapacitate, asociatia Daruieste Viata a decis sa se implice si a demarat o ampla campanie de strangere de fonduri, pentru a sprijini infiintarea centrului. Multumita eforturilor facute si a contributiei unor sponsori generosi, s-au strans 60.000 de euro, bani care au fost investiti in centrul de transplant inaugurat ieri.

Este vorba de al cincilea centru de transplant de celule stem deschis in Romania, celelalte patru functionand la Spitalul Coltea si la Institutul Fundeni din Bucuresti, precum si la Timisoara si Targu Mures.

 

operatie transplantCentrul nou inaugurat dispune de cinci camere sterile dotate cu paturi electrice de terapie intensiva, statie de monitorizare a functiilor vitale si beneficiaza de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitiva si flux laminar. Cele cinci camere sterile au rolul de diminua riscul aparitiei infectiilor, principala cauza a mortalitatii in cancer. De asemenea, centrul are si un compartiment de pretransplant destinat pacientilor cu diferite tipuri de leucemie, care au trecut sau urmeaza sa treaca printr-un transplant cu celule stem. Compartimentul are patru saloane cu grupuri sanitare proprii, dotate si mobilate conform standardelor europene, cabinete ale medicilor si asistentelor, camera de tratament si o camera de curatenie. In componenta sa intra si un laborator de diagnosticare, o sala de raport si o sala de studii clinice.

Suntem insa in Romania, asa ca pacientii vor mai avea de asteptat pana vor putea fi tratati aici, pentru ca noul centru are de toate, dar nu si personal medical. Angajarile abia de acum incolo se vor face, iar asta va amana posibilitatea acordarii serviciilor medicale cu cel putin o luna, doua. Conform managerului Spitalului Universitar, dr. Catalin Cirstoiu, vor fi scoase la concurs 20 de posturi de asistenti medicali, iar pasul urmator va fi intrarea in programul national de pretransplant si transplant de celule stem.

 

Dr. Horia Bumbea

Dr. Horia Bumbea

Coordonatorul centrului este conf. dr. Horia Bumbea, care a declarat cu ocazia ceremoniei de inaugurare ca datorita acestei investitii, numarul pacientilor care vor putea beneficia de transplant de celule stem va creste, iar centrul va asigura, in compartimentul de pretransplant, tratament chimioterapeutic pentru aproximativ 200 de pacienti in fiecare an.

„Tratamentul chimioterapeutic efectuat in conditii de izolare scade riscul de deces din cauza infectiilor, asigurand o rata de supravietuire similara celei inregistrate in clinicile din vestul Europei. Pentru a creste eficienta camerelor sterile si a tratamentelor efectuate pe sectie, compartimentul de pretransplant vine ca o completare, in asa fel incat pacientul sa fie protejat de infectii pana ce intra in camera sterila sau in timpul tratamentelor de inductie a remisiunii”, a explicat dr. Bumbea.

In cadul aceluiasi spital urmeaza sa fie deschisa si o noua Sectie de chirurgie cardiaca, impreuna cu o sectie ATI pentru partea de chirurgie cardiaca, motiv pentru care vor mai fi scoase la concurs aproximativ 40 de posturi de asistente si 10 posturi pentru medici anestezisti si chirurgi.

 

Spitalul de Copii Sfanta Maria

Spitalul de Copii Sfanta Maria

In cealalta parte a tarii, la Iasi, au fost date in folosinta tot in cursul zilei de ieri un monitor cu echipare neonatala si doua monitoare cu echipare pediatrica, aparate care au intrat in dotarea sectiei ATI a Spitalului de Copii Sfanta Maria. Aparatele au costat 55.000 de euro, suma fiind platuita de fundatia Scheherazade. Spitalul iesean se afla in plin proces de reabilitare, proces care se va incheia abia peste partu ani, fiind pentru prima data in istoria de 40 de ani a unitatii medicale cand se efectueaza lucrari de asemenea amploare. Spitalul a fost proiectat si construit pentru 270 de paturi, dar din cauza numarului mare de bolnavi s-a ajuns ca astazi sa aiba peste 650 de paturi in aceeasi cladire, motiv pentru care spatiile si fluxurile sunt ingreunate, iar reparatiile se vor realiza pe etaje, fara inchiderea spitalului.

Fondurile donate de organizatia umanitara au fost stranse in urma organizarii unui bal de caritate care a avut loc anul trecut la resedinta ambasadorului Germaniei la Bucuresti, iar aparatele donate ieri sunt cele mai moderne echipamente existente la ora actuala in spitalele din Iasi.

 


Adaugati un comentariu


 

*