Modificari legislative privind profesiile de asistent medical si moasa

6 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Legea pentru modificarea si completarea ordonantei care reglementeaza exercitarea acestor profesii a fost adoptata la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, iar prevederile sale au devenit aplicabile incepand cu data de 4 ianuarie 2016.

 

asistente spitalOdata cu prima zi lucratoare din acest an au intrat in vigoare cateva noi prevederi referitoare la exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania. Este vorba despre o lege adoptata in data de 28 noiembrie 2015, care aduce unele modificari Ordonantei de Guvern din 2008, prin care se reglementeaza exercitarea acestor profesii si activitatea organizatiei profesionale care ii reprezinta. Vechile prevederi, intrate in vigoare inca din 2008, odata cu adoptarea respectivei ordonante au fost in vigoare pana luni, 4 ianuarie 2016, data de la care au devenit aplicabile prevederile din legea adoptata anul trecut.

Astfel, incepand cu aceasta saptamana, conform noilor prevederi, controlul si supravegherea exercitarii profesiilor de asistent medical generalist, de moasa si de asistent medical sunt realizate de Ministerul Sanatatii si de catre Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.

 

examen asistent- medicTotodata, in noua lege sunt precizate, clar, toate activitatile exercitate de asistentii medicali generalisti care si-au  insusit competentele de baza in cursul formarii profesionale de nivel postliceal sau universitar. Articolul referitor la acest aspect prevede, printre atributiile asistentilor medicali generalisti, stabilirea nevoilor de ingrijiri generale de sanatate si furnizarea serviciilor de ingrijiri generale de sanatate de natura preventiva, curativa si de recuperare, protejarea si ameliorarea sanatatii prin administrarea tratamentului conform prescriptiilor medicului, elaborarea de programe si desfasurarea de activitati de educatie pentru sanatate, acordarea primului ajutor si initierea independenta de masuri imediate pentru mentinerea in viata, in situatii de criza, accident etc. Totodata, asistentii medicali generalisti sunt abilitati, conform noilor prevederi legislative, sa desfasoare activitati de cercetare in domeniul ingrijirilor generale de sanatate, in cazul in care sunt licentiati, sa participe la formarea altor asistenti medicali generalisti, in cazul in care sunt abilitati ca formatori, sa participe la actiuni pentru protejarea sanatatii in grupuri considerate de risc, oferind independent consiliere, indicatii si sprijin.

 

medici spital pacient eliasIncepand cu data de 4 ianuarie 2016, pentru un asistent medical generalist, o moasa sau un asistent medical care nu isi exercita profesia efectiv, legal si neintrerupt pe o perioada de cel putin un an, in ultimii 5 ani de la data absolvirii studiilor, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania reatesta, la cerere, competenta profesionala a acestuia, in vederea exercitarii profesiei.

O modificare foarte importanta se refera si la autoritatea abilitata sa elibereze documentele necesare recunoasterii calificarii, pentru asistentii sau moasele care doresc sa lucreze in alte state ale UE. Daca pana la data de 15 decembrie a anului trecut, cererile in acest sens erau adresate Directiilor de Sanatate Publica, incepand din 4 ianuarie 2016, aceste documente se depun la filialele judetene ori ale municipiului Bucuresti a OAMGMAMR, la care solicitantul este membru. In cazul in care solicitantul nu este membru al acestui Ordin, cererea si documentele necesare se vor depune la filiala pe a carui raza teritoriala isi are domiciliul.

Documentele de recunoastere vor fi intocmite la nivelul structurii nationale a Ordinului, iar in termen de 30 de zile de la inregistrarea dosarului complet, vor fi ridicate de catre solicitanti de la filiala judeteana la care acestia au depus cererea. Acestia o pot face personal sau prin intermediul unui imputernicit, prin procura notariala.

Textul integral al legii intrate in vigoare incepand de luni, poate fi consultat AICI.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*