Moment istoric la Consiliul Județean Buzău

În ședința ordinară de astăzi, consilierii au semnat o declarație prin care susțin demersurile de unire a Basarabiei cu România. Un alt moment emoționant a fost decernarea titlului de „Cetățean de Onoare al Județului”, belgianului Jean Pierre Van Der Mairen, un „mare prieten al Buzăului”.

 

În contextul în care, săptămâna viitoare, pe 27 martie, se vor împlini 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, consilierii județeni buzoieni au adoptat, astăzi, o decizie importantă privind posibila repetarea acestui act istoric, după ce teritoriul Basarabiei a fost răpit cu forța în urma pactului Ribbentrop-Molotov, semnat în 1939 între Uniunea Sovietică și Germania nazistă.

După o lungă perioadă de ocupație țaristă (1812-1918), Basarabia se unea cu România, țara mamă, în cadru legal. „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de Neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu Mama sa România”, se proclama în Sfatul Țării de la Chișinău, la 9 aprilie 1918 (27 martie, pe stil vechi).

Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare, al cărui centenar îl sărbătorim în acest an. Efectele Unirii au fost însă anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

 

Prin decizia semnării Declarației de Reunire a ROMÂNIEI cu BASARABIA, de către toți consilierii județeni, administrația locală își declară susținerea față de demersurile inițiate deja de mai multe unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova privind dreptul la autodeterminare și realipirea la teritoriul României.

Susținând Declarația Parlamentului României din 24 iunie 1991 prin care se solicită tuturor factorilor de decizie de a acționa în vederea împlinirii năzuințelor legitime din teritoriile românești, anexate cu forța prin Pactul Ribbentrop-Molotov, Recunoscând legăturile istorice, lingvistice, culturale și religioase ale tuturor românilor din România cu românii din Republica Moldova și în respectul principiilor dreptului internațional și european”, Consiliul Județean BuzăuÎși exprimă solidaritatea și susținerea fără rezerve a demersurilor Unităților Administrativ Teritoriale din Republica Moldova și România pentru afirmarea aspirațiilor de reîntregire națională; Își exprimă, în numele cetățenilor Județului Buzău, disponibilitatea totală de ajutor al fraților români de peste Prut pentru dezvoltare economică și socială și pentru perpetuarea valorilor spirituale românești; Își exprimă adeziunea la demersul Republicii Moldova de integrare în Marea familie a Uniunii Europene; În anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, împreună cu frații noștri din Republica Moldova, întrun singur glas și dintr-o singură inimă să rostim: TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE!” – a fost textul declarației, căreia i-a dat citire președintele Consiliului Județean într-un cadru solemn, după care documentul a fost semnat de fiecare dintre consilierii prezenți la sedința ordinară din această dimineață.

 

Demersul vine și ca o continuare firească a colaborarii pe care autoritățile buzoiene o au de mai multă vreme cu administrația Raionului Soroca. De altfel, chiar la sfârșitul acestei săptămâni, o delegație de 30 de membri, reprezentanți ai administrației și instituțiilor buzoiene, se va afla la Soroca, raspunzând unei invitații făcute de autoritățile de peste Prut. Printre memebrii delegației se va număra și managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian, dat fiind faptul că între unitatea sanitară pe care acesta o conduce și Spitalul Raional din Soroca există o strânsă relație de colaborare.

Astfel, spitalul din Soroca a beneficiat, în urmă cu câteva luni, de o donație substanțială de aparatură și dispozitive medicale, din partea SJU Buzău, autoritățile buzoiene implicându-se în prezent în asigurarea materialelor de construcții necesare reabilitării aceleiași unități sanitare de peste Prut. Petre Emanoil Neagu a reamintit în acest context că „un prim transport de materiale a ajuns deja în urmă cu câteva săptămâni la Soroca, iar în perioada următoare vor fi făcute noi donații pentru reabilitarea unității medicale”.

 

Un alt moment emoționant al ședinței de azi l-a constituit decernarea titlului de Cetățean de Onoare al Județului celui supranumit „parintele Crucii Alb-Galbene de la Buzău”. Este vorba de Jean Pierre Van Der Meiren, reprezentantul Flandrei Orientale, considerat un prieten al buzoienilor încă din anul 1991, atunci când au fost puse bazele colaborării între autoritățile buzoiene și cele belgiene, în timpul mandatului său de viceprimar al orașului Oudenaarde din Flandra de Est, Belgia.

La festivitatea decernării titlului de cetățean de onoare și a plachetei omagiale au luat parte și cei cu care Jean Pierre Van Der Meiren a colaborat de-a lungul timpului și de numele căprora se leagă înființarea fundatiei Crucea Alb-Galbenă, care oferă de 15 ani servicii de îngrijiri medico-sociale la domiciliu, buzoienilor nevoiași. Este vorba de medicul Petru Marin, fost director al DSP Buzău, preotul Mihai Milea, profesorul Adriana Pietrăreanu și actualul director al Crucii Alb-Galbene, Cristina Vasile.

Jean Pierre Van Der Meiren a mulțumit buzoienilor pentru această distincție, felicitând totodată autoritățile pentru declarația de susținere a demersurilor de unire a Basarabiei cu România și arătându-se impresionat de unanimitatea cu care proiectele aflate azi pe ordinea de zi a sedinei ordinare au fost adoptate.

GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*