Mortalitatea materna din Romania se mentine la cote alarmante

9 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Una din cinci gravide nu a efectuat niciun control medical in perioada prenatala, iar mortalitatea materna de la noi din tara este de zece ori mai mare ca in Austria sau Polonia, arata un studiu prezentat cu prilejul Saptamanii Internationale de Sanatate Materna.

 

In urma cu un an si jumatate, Romania era inclusa intr-un program global derulat de compania farmaceutica americana Merck Sharp and Dohme (MSD), prin care se tinteste reducerea ratei mortalitatii materne la nivel international. Prezenta in Romania de 22  de ani, compania farmaceutica a decis sa se implice in aceasta problema deloc de neglijat, iar astfel a fost demarat proiectul „Mame pentru viata. Viata pentru mame” finantat in mare parte de MSD Romania si derulat in parteneriat cu fundatia World Vision Romania.

Initiatorii spun ca este  cel mai amplu program desfasurat pana acum in Romania, pentru reducerea mortalitatii materne, iar cu prilejul Saptamanii Internationale de Sanatate Materna s-a organizat si o prima dezbatere privind asistenta medicala comunitara, in contextul actualei legislatii, ocazie cu care a fost prezentat si un bilant al programului, la 18 luni de cand a fost demarat.

Inca de la inceputul proiectului, initiatorii si-au propus dezvoltarea unui model integrat de solutii pentru imbunatatirea accesului la servicii de calitate in asistenta medicala prenatala si sanatate reproductiva in Romania rurala, fiind vizate 30 de comunitati din judetele Dolj, Valcea si Vaslui.

 

Principalele obiective fixate au fost imbunatatirea calitatii serviciilor medicale materne si de planificare familiala, cresterea competentelor furnizorilor de servicii medicale din mediul rural, capacitarea comunitatii locale si educarea populatiei cu ajutorul unor instrumente adaptate si eficiente, precum si dezvoltarea, in colaborare cu autoritatile locale, a unor programe de sustinere a mamelor vulnerabile. In cadrul programului sunt vizate 15.000 de femei fertile din mediul rural, din cele trei judete, 225 de furnizori de servicii medicale si autoritatile locale din cele 30 de comunitati tinta.

In decursul celor 18 luni de la demararea proiectului, 6.400 din cele 15.000 de femei au fost informate despre sanatatea reproducerii, spatierea optima a nasterilor si dreptul la ingrijiri medicale gratuite, in cadrul sesiunilor de educatie sustinute de educatori comunitari.

Au fost lansate, totodata, doua aplicatii mobile de tip SMS alert pentru o mai buna informare si educatie a femeilor din mediile vulnerabile, iar pana acum au fost transmise 4.000 de SMS-uri pentru un numar de 450 de beneficiare. De asemenea, pe parcursul celor 18 luni, 400 de gravide au fost monitorizate, informate, consiliate si sprijinite sa acceseze serviciile de asistenta prenatala.

Nu in ultimul rand, doua cursuri de e-learning privind ingrijirea gravidelor, adresate medicilor de familie, au fost dezvoltate pe platforma edu-cnsmf.ro, cursurile fiind accesibile gratuit pana anul viitor si creditate de Colegiul Medicilor din Romania.

 

In ciuda acestor eforturi facute in cadrul programului, in Romania, una din cinci gravide nu a efectuat niciun examen medical inainte de nastere. Rata mortalitatii materne este, la noi in tara, de peste doua ori mai mare decat media europeana, de trei ori mai mare decat in Slovacia, Slovenia si Bulgaria, de aproape sase ori mai mare decat in Italia si Spania si de aproape zece ori mai mare decat in Austria si Polonia.

De asemenea, la momentul actual, una din 4 femei din mediul rural nu are asigurare de sanatate si una din 10 gravide este minora. In 2015 au fost raportate 26.000 de sarcini la minore, numarul acestora fiind in crestere in mediul rural.

In cadrul dezbaterii, medicul Cornelia Scarlatescu Paraschiv, manager de proiect din partea World Vision Romania, a declarat ca „acest proiect pilot a dezvoltat solutii integrate, cost-eficiente, inovative pentru informarea, educarea si facilitarea accesului la servicii medicale a mamelor vulnerabile, aplicabile si la nivel national. Accesul la un pachet de servicii de asistenta materna trebuie sa fie egal si echitabil pentru toate femeile, indiferent de statut sau situatie financiara, iar barierele existente in prezent pot fi inlaturate prin alinierea politicilor de sanatate materna la toate celelalte politici relevante”.

La randul sau, Mary-Ann Etiebet, director executiv al programului international MSD for Mothers, a precizat ca suma alocata pana acum de compania farmaceutica in acest program este de o jumatate de milion de euro „pentru ca stim ca vietile acestor mame sunt de nepretuit; cand o mama moare, ceilalti copii ai ei sunt de zece ori mai mult expusi riscului de abandon scolar si, in cazul fetelor, riscului de sarcina in adolescenta”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*