Nascut in chinuri, programul de screening de cancer de col uterin merge greu la Buzau

19 iulie 2013 | 1 comentariu |

In prima luna de la demararea programului in judetul Buzau, doar 370 de femei si-au facut testul Babes Papanicolau, la 41 dintre ele depistatandu-se riscul de a dezvolta cancer de col uterin, in timp ce 3 au aflat ca daja sunt bolnave.   

 

Screeningul poate salva vieti

Screeningul poate salva vieti

Debutat cu noua luni mai tarziu decat la nivel national, Programul de screening pentru cancerul de col uterin merge greu la Buzau. Femeile eligibile nu se inghesuie sa-si faca testul Babes Papanicolau, care le-ar salva viata.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau arata ca in prima luna de la debutul programului,  doar 370 de femei au fost testate in vederea depistarii precoce a cancerului de col uterin. „prin structura coordonata la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, 223 de femei au efectuat testul Babes Papanicolau, la 24 dintre ele depistandu-se modificari celulare malignitale (4 femei din segmentul de varsta 40-45 de ani, 12 femei cu varste cuprinse intre 50 si 55 de ani si 8 femei din categoria de varsta 55-59 de ani). Din fericire, la niciuna dintre ele, frotiurile Babes Papanicolau nu au evidentiat ca boala a fost deja instalata, astfel ca acestea au sansa sa se ingrijeasca sa elimine riscul, la timp. La Spitalul Municipal Rm. Sarat au fost testate 147 de femei, la 17 dintre ele depistandu-se modificari celulare care arata risc de a dezvolta cancer de col uterin, iar in 3 cazuri s-au depistat modificari celulare care arata ca boala a fost deja instalata (femei cu varste intre 35-49 de ani). Din nefericire, asa cum se vede, femeile la care se depisteaza cancer de col uterin sunt de multe ori tinere, iar daca boala nu este depistata la timp, riscul de a nu se mai poate face nimic este foarte mare”, arata Mihaela Voineagu, puratorul de cuvant al DSP Buzau.

 

 

Dr. D. Popescu si dr. D. Neacsu

Dr. D. Popescu si dr. D. Neacsu

Mai putin de o patrime dintre cazurile diagnosticate cu cancer de col uterin sunt curabile, adica tratabile cu sanse de vindecare, pentru ca cel mai des, asa cum preciza dr. Dorin Neacsu, sef Sectie OG II in cadrul Maternitatii Buzau, „de cele mai multe ori, femeile se adreseaza medicului atunci cand este deja prea tarziu, cand boala se afla intr-un stadiu de evolutie avansat, desi terapiile salvatoare in cazul actionarii precoce, au o eficienta foarte mare”.

Chiar daca in Romania mor zilnic sase femei din cauza acestui „ucigas tacut”, iar statisticile europene ne situeaza pe primul loc la mortalitate din cauza depistarii tardive a acestei boli necrutatoare, buzoiencele nu se inghesuie sa-si faca testul Babes Papanicolau, care le-ar ajuta sa beneficieze la timp de tratamentul care le-ar salva viata.

Buzaul nu face exceptie de la statisticile ingrijoratoare privind evolutia acestui „ucigas tacut”. Directia de Sanatate Publica Buzau arata ca in 2008 s-au inregistrat 80 de cazuri noi de cancer de col uterin, in 2009 alte 70 de noi cazuri, in 2010 inca 61 de femei, in 2011 alte 61, iar in 2012 inca 47 de femei au aflat ca sunt victime ale acestei boli necrutatoare.

Asa se explica faptul ca, in 2011 au murit din cauza cncerului de col uterin 35 de buzoience, iar in 2012, alte 40 de decese au avut drept cauza aceasta boala nemiloasa.

 

Dr. Crina Srefanescu

Dr. Crina Srefanescu

Medicii specialisti atrag atentia ca la momentul aparitiei simptomelor este posibil ca celulele maligne sa fie deja raspandite, de aceea recomanda „efectuarea testului Babes-Papanicolau, cel putin o data la 2-3 ani, dupa trei ani de la debutul vietii sexuale. Femeile care au histerectomie totala (operatie pentru scoaterea uterului si cervixului) nu au nevoie de frotiul citologic Babes Papanicolau, iar cele cu varsta peste 60 de ani si cu rezultat negativ la examenul Papanicolau, foarte rar pot avea teste anormale in viitor. Este important de retinut ca medicul care recomanda un test screening pentru cancer nu se gandeste ca pacientul are cancer, dar cel mai indicat este ca aceste teste sa se faca inainte ca pacienta sa prezinte simptomatologie specifica. Daca rezultatul unui test screening este anormal, este nevoie de mai multe investigatii, pentru a stabili  daca exista cancer”, explica dr. Crina Stefanescu, medic ginecolog.

 Depistarea precoce  a cancerului de col uterin este un drept asigurat printr-un serviciu medical public finantat si garantat de Ministerul Sanatatii, prin  Programul national de depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, conform prevederilor Ordinului MS nr. 422/ 29 martie 2013 si ale Ordinului nr. 537 din 5 iunie 2012, pentru care si judetul Buzau a primit finantare.

 

cancerul ovarian Programul de Screening de cancer de col uterin este gratuit si se deruleaza pe o perioada de 5 ani, fiecare femeie eligibila avand dreptul la o singura investigatie gratuita Babes-Papanicolau, care este neinvaziva si nedureroasa. Testare va fi efectuata numai de catre medicii specialisti ginecologi inscrisi in program sau de catre medicii de familie care au absolvit cursuri de specialitate.

In zona Spitalului Judetean de Urgenta Buzau au fost acceptati in program 68 medici de familie, iar in zona Spitalului Municipal Rm. Sarat, 13 medici de familie au fost inscrisi / acceptati in programul prin care vor putea fi fi testate femeile eligibile.

Screeningul pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin consta in testarea, prin metoda Babes-Papanicolau, a femeilor de peste 25 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sau fara antecedente pentru aceasta boala. Testarea, in cadrul subprogramului, se va opri la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, dar numai daca acestea au ultimele trei frotiuri cervico-vaginale Babes-Papanicolau normale.

Screeningul consta in depistarea cancerului inainte de aparitia simptomelor, intr-un stadiu in care boala este mai usor de tratat.


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Comentarii (1)

  1. Dr. Ioan Dragusin spune:

    370 teste efectuate pana la data prezenta, din totalul de 1500 teste alocate de M.S. judetului Buzau pe anul 2013 este chiar …binishor. Mai avem inca 5 luni pana la sfarsitul anului, asa ca este posibil ca bugetul aocat judetului BZ pe acest program (80.000 lei pt zona Spit.Jud. Bz si 40.000 lei pt zona Spit. Mun. Rm.Sarat) posibil sa fie chiar insuficient.

Adaugati un comentariu


 

*