Negocierea salariului, test pentru angajator si viitorul angajat

1 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Vrei sa stii cum iti negociezi salariul cand ai primit o oferta de job. Te intereseaza cat si cum sa ceri si daca este mai bine sa negociezi salariul brut sau pe cel net. Exista cateva reguli de care trebuie sa tii cont, atat ca angajator cat si ca viitor angajat. Astazi voi incerca sa raspund la aceste intrebari transmise pe adresa redactiei Sanatatea Buzoiana.

 

Negocierea salariului este un aspect extrem de important in procesul de angajare. In momentul in care primim o propunere de job, cu siguranta angajatorul isi doreste foarte mult sa ne aiba in echipa sa. In aceasta situatie este absolut firesc sa cerem atat cat ni se cuvine (sau cel putin cat apreciem noi ca ni se cuvine). Este bine sa avem grija, sa „nu sarim calul” si sa nu exageram. Nu trebuie sa ne lasam dusi de val si sa consideram ca daca am primit o propunerea de job, cu siguranta vom primi si un salariu foarte mare sau vom putea pune orice conditii.

Pentru a nu avea surprize si pentru a sti intre ce parametri sa negociem, este bine sa ne informam asupra puterii economico-financiare a angajatorului, a ceea ce trebuie sa facem daca ne angajam, ca si a altor „obligatii” sau „avantaje” pe care le presupune jobul la care aspiram. Este foarte posibil ca angajatorul sa ne vrea in echipa lui, dar sa nu aiba un buget atat de mare pentru asta. Asa ca trebuie sa tinem cont si de angajator, si de costurile totale pe care acesta le suporta cu salariile.

 

In procesul de negociere ne este de mare ajutor sa cunoastem termenii uzitati in acest domeniu. Asadar, sa definim elementele  principale:

Salariul brut cuprinde suma veniturilor realizate de salariat intr-o luna.

Castiul salarial net sau salariul net reprezinta diferenta intre salariul brut  si retinerile obligatorii din salarii, respectiv contributiile obligatorii, impozitul pe salarii retinute.

Costurile salariale cuprind  salariul brut si contributiile obligatorii ale angajatorului.

Daca se negocieaza salariul brut, angajatorul trebuie sa aiba in vedere urmatorul aspect: costul salariul este suma salariului brut si al contributiilor sociale obligatorii. Astfel, costul total este mai mare decat salariul brut cu aproximativ 30%.

Pe de alta parte, salariatul trebuie sa fie foarte atent, castigul salarial va fi mai mic decat salariul brut cu circa 25-35%!

Negocierea salariului brut este mai avantajos pentru angajator, oferind o baza de calcul mai simpla si mai clara pentru estimarea costurilor salariale.

Salariatul trebuie sa tina cont de atentionarea de mai sus: castigul salarial va fi mai mic decat salariul brut cu circa 25-35%.

 

Sa nu uitam ca angajatorul poate sa ofere si alte beneficii, in afara salariilor. Aceste beneficii pot fi de natura pecuniara  (prime, bonuri valorice, etc) sau alte tipuri de benificii care aduc un plus calitatii vietii angajatului (asigurari medicale, concedii, burse de perfectionare etc). Este bine sa se stabileasca, de la inceput, si tipurile de beneficii extrasalariale.

In cazul in care angajatorul acorda si tichete de masa, valoarea acestora devine un venit salarial impozabil, dar fara sa se retina si contributiile obligatorii. Asadar, impozitul pe salarii creste cu circa 30 de lei, iar concomitent  se diminueaza restul de plata de pe statul de salarii cu suma impozitului asupra tichetelor de masa.

Odata cu negocierea salariului ar trebui sa ne preocupam in egala masura de posibilitatile de dezvoltare profesionala, de cultura organizationala, de echipa din care vom face parte, de stabilitatea companiei, de ce alte beneficii putem avea parte, pe langa salariu (training-uri, cursuri de specializare etc).

 

Pe de alta parte, si salariatul trebuie sa puncteze foarte clar propria plus valoare, ca justificare la salariul cerut.  De retinut, niciodata nu mentiona ceva de genul: stiu ca astea sunt salariile in piata. Angajatorul nu este interesat de piata in general, ci de tine ca si candidat si de ceea ce poti face tu pentru compania lui. Nici aspecte de genul: am deja o serie de rate la banca si nu pot scadea salariul sub suma x nu sunt in avantajul tau. Este foarte probabil ca angajatorul sa se simta jignit avand in fata un candidat care isi negociaza salariul in functie de ratele la banca sau alte datorii si obligatii personale si nu in functie de abilitatile, cunostintele si experienta lui profesionale!

In concluzie, este foarte important ca la negociere sa punctezi foarte clar ce oferi companiei angajatoare in schimbul asteptarilor tale salariale.

*In fiecare sambata, consultantul nostru ofera raspunsuri la intrebarile din sfera contabilitatii (nu au caracter de consultanta juridica), transmise pe adresa  redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este specialist in contabilitate si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*