Neurochirurgii care au lasat Parisul pentru Romania au demisionat de la Spitalul Colentina

4 septembrie 2017 | 6 comentarii |

Medicii Ionut Gobej si Dorin Bica sustin ca unitatea medicala nu mai asigura standardele minim necesare efectuarii interventiilor neurochirurgicale si nu mai puteau suporta hartuiala la care era supus personalul medical din sectiile Neurochirurgie si ATI.

 

Medicii Dorin Bica si Ionut Gobej

Un nou scandal zguduie sistemul medical. In timp ce ministrul Sanatatii,  Florian Bodog se lauda ca va readuce medicii romani de la clinicile din strainatate, profesionistii deja intorsi in tara in urma cu cativa ani, demisioneaza.

Doi neurochirurgi care au lasat Parisul pentru a veni sa lucreze in Romania si au infiintat Sectia de Neurochirurgie de la spitalul Colentina si-au dat, astazi, demisia. Dupa ce au realizat numeroase interventii, unele chiar in premiera pentru Romania, medicii Ionut Gobej si Dorin Bica sustin ca unitatea medicala nu mai asigura standardele minime necesare realizarii interventiilor neurochirurgicale si, din aceasta cauza, numarul bolnavilor care au ajuns sa fie refuzati a ajuns la cateva zeci.

Dragi pacienti, prieteni si colegi, astazi, 4 septembrie 2017, am demisionat impreuna cu colegul meu Dr. Bica din functia detinuta la Spitalul Colentina. Atasez mai jos textul demisiei, unde o motivez. Este o decizie incredibil de grea, dar nu am gasit alta solutie. Multumim tuturor celor care ne-ati fost aproape”, scrie pe pagina sa de Facebook, dr. Ionut Gobej.

Medicii spun ca desi au inaintat conducerii unitatii medicale numeroase memorii si referate prin care aduc la cunostinta situatia, lucrurile nu numai ca nu s-au imbunatatit, ci au continuat sa se inrautateasca, iar la aceste probleme se adauga hartuirea permanenta a personalului medical din sectiile de neurochirurgie si ATI”, sustine medicul, in cererea sa de demisie, facuta publica.

 

Asa cum reiese din cererea de demisie a medicului Ionut Gobej, facuta publica pe pagina sa de socializare, activitatea in Sectia de Neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzura extraordinara si am ajuns in situatia de a refuza peste 60 de pacienti cu tumori cerebrale complexe, in conditiile in care, in anul 2017, era prevazut sa operam peste 600. Acesti pacienti au fost refuzati din cauza lipsei si a pierderii de personal, a programului operator restrictionat si a lipsei de consumabile si medicamente.

Medicul spune ca a facut tot posibilul pentru a pastra ceea ce s-a realizat in ultimii trei ani, dar ca, in ciuda numeroaselor referate si memorii adresate institutional, la toate nivelurile ierarhice, acestea au ramas fara ecou. „Rezistenta in mea spital incepe sa fie echivalenta cu oferirea unui act medical sub standard si nu imi pot asuma aceasta responsabilitate”, spune medicul, care sustine ca a venit in spitalul Colentina in 2014 „captivat de o propunere la care nu am visat vreodata, sa infiintam o sectie de neurochirurgie la cel mai inalt nivel, capabila sa realizeze interventii pe creier in maniera minim invaziva”, sustine medicul, mentionand caar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public si printre putinele din lume”.

 

Dr. Ionut Gobej

Dr. Ionut Gobej spune ca atunci cand a acceptat propunerea de a reveni in tara, propunere care a avut la baza o temeinica pregatire la cele mai prestigioase centre din Franta”, de la primele discutii si pana la primul pacient operat, au trecut opt luni. In cadrul proiectului convenit cu fosta conducere a spitalului s-a dezvoltat si „o sectie de terapie intensiva nivel 1, foarte performanta si a modernizat neurologia, sectie fara de care nu ar fi fost posibila neurochirurgia de inalta performanta. Lucrurile au evoluat peste asteptari si in 2016 am realizat peste 300 de operatii prin metode minim invazive. In 2017, urma sa se dea in folosinta a doua sala de operatii pentru neurochirurgie, odata cu venirea a doi noi colegi pregatiti si ei in clinici din strainatate”, arata medicul.

Totul s-a schimbat, insa, in ianuarie 2017, cand fostul manager a fost demis de Gabriela Firea, pentru o problema cu caldura in unitatea medicala, cauzata de RADET, dar imputata directorului Bogdan Andreescu. In locul sau a fost numit medicul nutritionist Silvi Ifrim, fost manager al Institutului „Ana Aslan”, unde timp de opt luni cat s-a aflat in functie, a fost in centrul a numeroae scandaluri. Argumentul pentru care Firea a numit-o la Colentina a fost ca anterior managementului de la „Ana Aslan”, medicul a lucrat, timp de 30 de ani, la Colentina.

 

Odata cu revenirea dr. Ifrim la Colentina, insa managementul si viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neasteptat. Termenii proiectului «Neurochirurgie Colentina» s-au modificat dramatic. Inexplicabil, ne-am trezit pe o turnanta care a durat opt luni, dar in sens invers, spre distrugerea acestei sectii dar si a terapiei intensive. Am facut tot posibilul pentru a pastra ceea ce s-a realizat, am scris munti de referate si memorii, ne-am exprimat public inclusiv in conferinta de presa, ne-am adresat institutional la toate nivelurile ierarhice, dar fara vreun rezultat. (…) Rezistenta in mea spital incepe sa fie echivalenta cu oferirea unui act medical sub standard si nu imi pot asuma aceasta responsabilitate, explica medicul Ionut Gobej, in cererea sa de demisie, mentionad ca in aceste conditiiprezenta mea in spitalul clinic Colentina nu se mai justifica, termenii in baza carora am venit in acest spital fiind modificati radical”.

Neurochirurgul Ionut Gobej a mai atras atentia, public, asupra situatiei in curs de degradare de la Spitalul Colentina. In februarie, acesta arata ca din cauza lipsei de personal, doi pacienti erau condamnati la moarte, acuzand noua conducere a unitatii ca se raporteaza la binele pacientului doar ca la o lozinca.

 

Dr. Dorin Bica

Fara a indica pe cineva in mod direct drept responsabil pentru situatia care i-a determinat sa demisioneze, medicul Dorin Bica  a precizat ca ei sunt vinovati, pentru ca nu au stiut sa-si negocieze cum ar fi trebuit, contractul cu spitalul. Principalul motiv al demisiei, spune medicul, nu este  presiune la care sunt supusi medicii, pentru ca „la asta putem face fata”, ci lipsa personalului medical, a instrumentarului si materialelor sanitare. „Orice compromis duce la suferinta pacientului si ii pune viata in  pericol”, arata medicul, care mentioneaza ca in contextul in care activitatea medicala se desfasoara mult sub standardele normale, ei nu-si pot asuma aceste riscuri.

Desi Romania are o criza cronica de neurochirurgi, dr. Bica a spus ca nu crede ca „cineva va vrea sa lucreze cu noi, dupa aceasta campanie mediatica, pentru ca toata lumea cred ca a inteles ca suntem incomozi, ca nu acceptam sa oferim servicii medicale sub standarde”. Medicul nu a exclus insa posibilitatea de a pleca, din nou, in strainatate, desi sustine ca deocamdata nu are o oferta sau un angajament in acest sens.  Cei doi tineri neurochirurgi au dat Parisul pe Colentina, nu au luat niciodata atentii de la pacienti si au realizat operatii pe creier care nu se mai efectuasera in Romania. Timp de opt luni, in loc sa-si vada de operatiile lor complicate, au incercat sa gaseasca solutii pentru sistemul de sanatate bolnav din Romania si mai ales din spitalul Colentina. Astazi au ajuns la limita, au demisionat.

Desi demisia celor doi medici a fost inaintata si facuta publica de cateva ore, pana acum, nici Silvi Ifrim – managerul spitalului Colentina, nici ministrul Sanatatii, Florian Bodog, nici primarul Capitalei, Gabriela Firea, nu au avut o reactie fata de aceasta situatie. Pe retelele de socializare insa, sute de medici si pacienti se arata indignati fata de cei trei, considerati responsabili pentru plecarea medicilor din spital si din tarra si pentru lasarea pacientilor in „voia sortii”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (6)

  1. Popovici Doru spune:

    Ceva care merge bine la romani nu dureaza! Acesti medici sint un bun exemplu pentru viitorul nostru !

  2. Mihaela Cristina spune:

    Clinica de neurochirurgie Colentina – o raza de speranta ca lucrurile incepeau sa functioneze in sistemul sanitar. Aceasta a fost perceptia mea dupa experienta de la inceputul anului 2017, in calitate de apartinator.
    Pe domnul doctor Dorin Bica l-am cunoscut personal in ianuarie 2017. Atunci a acceptat sa efectueze o interventie chirurgicala pe care o credeam imposibil de realizat in Romania.
    La prima intalnire mi-a precizat ca la neurochirurgie Colentina s-a format un grup de medici care incearca sa faca lucrurile “altfel”.
    Aveam sa inteleg curand ce insemna acea afirmatie: o interventie chirurgicala pregatita, in echipa (neurochirurg, imagist, ATI, cardiolog, diabetolog, hematolog) pe parcursul a 3 saptamani. Consilierea de catre medic atat a pacientei cat si a familiei pana cand tot ce urma sa se intample a fost pe deplin inteles. Comunicare permanenta. Pacienta a intrat in sala la ora 8 dimineata si a revenit in ATI dupa mai bine de 16 ore.
    Si totul s-a derulat in plin scandal, in februarie, cand presiunea pusa pe clinicile ATI si neurochirurgie Colentina atinsese un nivel caruia putini i-ar fi facut fata. Insa nicio secunda nu s-a pus problema renuntarii la interventie sau a amanarii.
    Consider ca este un model pe care ar trebui sa-l urmam cu totii.
    Iar faptul ca dr Gobej si Bica si-au prezentat demisiile reprezinta ingenuncherea sperantei ca neurochirurgia romaneasca ar fi putut ajuta de acum inainte sute sau chiar mii de pacienti in fiecare an.
    Domnilor Doctori Dorin Bica si Ionut Gobej, ma inclin in fata dumneavoastra!

  3. Enescu Marinela spune:

    Si in timpul acesta ceilalti ce fac?Din nefericire lasitatea românească o sa rămână vesnic!Trebuiau toti colegii indiferent de categoria profesională sa fie umăr la umăr! Acolo lângă cei doi ca să înțeleagă cine trebuie ca ,,uniți suntem o forță “.Degeaba dăm vina pe politicieni.Noi însine suntem vinovați de ceea ce ni se întâmplă! Indiferența naste slăbiciune!

  4. Emilia Danaila spune:

    Vai de capul nostru! Cum sa nu asiguri conditii de lucru celor care ne salveaza copiii!

  5. Haricleea Visan spune:

    Bodog nu a fost in stare sa-l convinga pe propriul frate, tot medic, sa revina in tara. Despre ce vorbim?

Adaugati un comentariu


 

*