Neuropatia diabetica ataca tot mai multi romani

Majoritatea persoanelor evaluate in cadrul unei campanii au prezentat semne ale acestei boli, iar cativa pacienti cu risc iminent de ulceratii au primit asistenta medicala de urgenta.

 

podiatrieAsociatia Romana de Podiatrie, in parteneriat cu Asociatia Romana de Educatie in Diabet si Societatea de Neuropatie Diabetica a desfasurat, la Cluj, o campanie gratuita in cadrul careia pacientii cu diabet au putut benficia de o serie de teste pentru depistarea eventualelor complicatii ale bolii de care sufera. Consultatiile si testele au fost efectuate pe parcursul catorva zile, de o echipa de voluntari formata din medici specialisti in diabet, nutritie si boli metabolice, neurologi, medici rezidenti si asistenti medicali generalisti.

Actiunea a avut ecou in randul pacientilor din zona Clujului, in cadrul campaniei prezentandu-se la consultatii nu mai putin de 145 de persoane care sufera de diabet. Acestora le-au fost efectuate examinari complexe, care au inclus in prima faza masurarea hemoglobinei glicate, care indica nivelul mediu al glicemiilor din ultimele 3 luni. Analiza este una esentiala pentru persoanele cu diabet si ajuta la monitorizarea tratamentului medicamentos si insulinic, a eficientei regimului alimentar si a bolii in general.

 

diabetTestarile au inclus si o anamneza pentru stabilirea statusului de fumator si a prezentei hipertensiunii arteriale. Persoanele cu diabet au beneficiat si de estimarea non-invaziva a riscului cardiovascular, realizata cu un dispozitiv special, care evalueaza cantitativ produsii avansati de glicare circulanti, prin autofluorescenta cutanata.

Pacientilor le-au fost efectuate si testari cu echipamentul Sudoscan, test  ce evalueaza raspunsul galvanic al pielii, in scopul depistarii precoce a neuropatiei de tip autonom.

S-a efectuat, totodata, un examen complet al piciorului, constand in examinarea obiectiva a piciorului, observarea aspectului pielii, unghiilor, a degetelor, precum si realizarea testelor de sensibilitate la nivelul acestuia. Astfel, medicii au examinat semnele motorii, senzitive si autonome, pentru a depista eventualele disfunctii ale nervilor de la nivelul piciorului.

 

Dr. Norina Gavan

Dr. Norina Gavan

Rezultatele acestor testari i-au ingrijorat pe voluntarii care au facut parte din echipa medicala, intrucat majoritatea pacientilor testati au prezentat simptome specifice neuropatiei diabetice periferice, o complicatie serioasa a diabetului. Acesti pacienti acuzau amorteli, intepaturi, senzatie de electrocutare, senzatie de arsura la nivelul picioarelor, iar dupa efectuarea testelor de sensibilitate s-a putut constata ca acestea erau modificate fata de normal si s-a putut identifica prezenta neuropatiei diabetice.

Sase dintre acesti pacienti au necesitat si au primit, chiar, asistenta medicala de urgenta pentru prevenirea aparitiei ulceratiilor la nivelul picioarelor, unii dintre ei prezentand deja mici amputatii si leziuni ulcerative aflate sub tratament.

La finalul campaniei, dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie a declarat ca „este esential ca persoanele cu diabet sa efectueze, cel putin o data pe an, examenul de picior, pentru a depista eventuale semne ale neuropatiei diabetice sau a arteriopatiei diabetice. Astfel se poate interveni, in vederea intarzierii instalarii oricarei mici probleme care prezinta risc de aparitie a vreunei ulceratii. Specialistii in ingrijirea piciorului, podiatrii, au un rol esential in aceasta ecuatie, atat din punct de vedere preventiv, cat si curativ. De aceea este nevoie ca persoanele cu diabet zaharat sa beneficieze de asistenta podiatrica de specialitate”, a punctat medicul.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*