Nicolaescu a confirmat: vin bani de la buget pentru Spitalul privat Sf. Sava din Buzau

23 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Argumentul cu care deputatul liberal George Scutaru l-a convins pe ministrul Nicolaescu a fost ca unitatea medicala ofera servicii spitalicesti in specialitati inexistente in spitalele publice din judet.El a fost spirjinit in acest demers de presedintele CJ Cristi Bigiu, prefectul Gabriel Balta, primarul Constantin Boscodeala si conducerile DSP si CJAS Buzau.

 

Inaugurare Spital Patarlagele

Va ramane finantarea spitalelor private de la bugetul public, sau nu? In ce conditii asiguratii ar putea opta pentru internarea intr-un spital privat sau intr-unul public si care vor fi criteriile de finantare? O nebuloasa in care multi se afla chiar daca declaratiile ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind „taierea” de la finantare a spitalelor private, au fost nuantate la o saptamana dupa declaratia „soc” de a nu se mai finanta din Fondul Unic de Sanatate (FUNASS) decat unitatile sanitare cu paturi din sistemul public.

Deputatul liberal buzoian George Scutaru spune ca „in cursul acestei zile (ieri – n.r.) am avut o noua intrevedere cu Ministrul Sanatatii, domnul Eugen Nicolaescu, in legatura cu situatia finantarii numarului de paturi pentru Spitalul Sf. Sava din Buzau. (…) Din discutia avuta cu Ministrul Sanatatii rezulta, fara dubii, ca Spitalul Sf. Sava se incadreaza in criteriile care vor sta la baza finantarii de la buget in anul 2013, in cadrul numarului de paturi finantate in prezent”, iar declaratia a fost postata si pe site-ul oficial al parlamentarului buzoian.

 

Demersuri concertate ale autoritatilor buzoiene

 

Ministrul Nicolaescu la Buzau

Demersurilor deputatului Scutaru s-au alaturat si principalele autoritati locale. Astfel, memoriul pe care liberalul buzoian l-a depus la cabinetul ministrului Sanatatii a fost semnat si de Consiliul Judetean Buzau, de Primaria Municipiului Buzau, alaturi de Institutia Prefectului, Directia de Sanatate Publica Buzau si Casa de asigurari de Sanatate, reprezentantii acestor autoritati locale sustinand continuarea contractului pe care acest spital il are cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

 „La sfarsitul anului trecut am reusit, impreuna cu autoritatile locale din opt localitati de pe Valea Buzaului, sa redeschidem spitalul din Patarlagele, ca sectie externa a Spitalului Sf. Sava, finantat din fonduri private, astfel incat oamenii din zona sa poata beneficia de asistenta medicala la nevoie. Profilul acestui spital vine sa completeze asistenta medicala oferita de spitalele publice din judet, existand o serie de specializari care lipsesc in spitalele de stat (ingrijiri paliative si recuperare neurologica – sectie unica in judet). Tocmai de aceea este important sa asiguram accesul cat mai multor oameni la aceste servicii spitalicesti, cu atat mai mult cu cat este vorba despre persoane in varsta si cu venituri reduse”, mai spune Scutaru, aratand astfel argumentele cu care l-a convins pe ministrul Nicolaescu sa continue finantarea.

 

Patronatul aduce argumente suplimentare

 

Autoritatile buzoiene sprijina finantarea spitalului Sf. Sava

Omul de afaceri Constantin Alexandru, patronul Spitalului Sf. Sava, arata ca in sprijinul finantarii paturilor spitalelor particulare din judetul Buzau stau mai multe argumente, iar cele mai importante sunt acelea ca „profilul spitalelor private nu se suprapune cu cel al uniatilor sanitare publice cu paturi, ci il completeaza, oferind servicii exclusiv pentru bolnavii cronic, ingrijiri paliative pentru cei aflati in faza terminala si recuperare neurologica, inexistente in sistemul public. In plus, aici nu se cumpara medicamente sau materiale sanitare, sunt interzise platile informale, dispunem de personal medical propriu, o mare parte din acesta a fost preluat din randul personalului medical disponibilizat in urma desfiintarii celor trei spitale din judet in 2011, conditiile hoteliere si de investigatii sunt superioare, iar in spitalul Sf. Sava profeseaza singurul medic specialist in ingrijiri paliative. In fine, faptul ca ne adresam in special persoanelor varstnice, cu venituri reduse, care nu ar putea suporta costurile acestor servicii in regim privat, iar tariful decontat de CJAS, avand in vedere gradul de incadrare al spitalului, este cu mult mai mic decat daca s-ar trata astfel de cazuri in spitalele publice, consideram ca este singura posibilitate ca bolnavilor buzoieni cu astfel de afectiuni si cu venituri reduse sa nu le fie interzis dreptul la sanatate”, spune Constantin Alexandru, mentionand ca aceste argumente, sustinute de „statistici clare si concludente” justifica finantarea spualelor particulare buzoiene din fonduri publice.

 

Urmeaza negocieri

 

Saptamana viitoare reprezentantii patronatului spitalelor particulare se vor intalni cu ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru a negocia criteriile pe baza carora se va face finantarea potrivit noului Contract-cadru privind serviciile medicale.

Constantin Sava considera ca „atat faptul ca unitatile medicale private au fost infiintate cu aprobarea Ministerului Sanatatii, cat si faptul ca potrivit Legii 95/2006, asiguratul are dreptul sa-si aleaga medicul si unitatea sanitara in care se trateaza (atat timp cat aceasta este autorizata si acreditata), refuzul la finantare ar insemna un abuz fata de pacient, caruia i se restrange acest drept. Mai mult, in conditiile in care se accepta decontarea serviciilor medicale in strainatate, la costuri de zeci de ori mai mari, iar in numeroase cazuri unitatile medicale din UE au contracte cu Casele publice de asigurari din aceste tari, ar aparea o discriminare intre pacientii care se trateaza in strainatate si cei care opteaza pentru spitalele din Romania, in special din considerente de ordin financiar”.

 In luna februarie, Ministerul Sanatatii impreuna cu CNAS vor stabili criteriile care vor sta la baza finantarii catre spitalele private. Reprezentantii FMI, BM si CE aflati in Romania in acesta perioada, au sustinut continuarea finantarii unitatilor medicale private in intalnirile pe care le-au avut cu reprezentantii acestora.

Ministrul Nicolaescu a promis ca daca profilul unitatii medicale este diferit de cel al unitatilor spitalicesti de stat sau daca intr-o localitate actul medical este asigurat doar de catre o unitate privata, atunci finantarea de la bugetul de stat va continua.


Categorii: Analiza, Companii, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*