Noi direcții și perspective pentru asistenții medicali

20 martie 2018 | 1 comentariu |

În ședința Consiliului Naţional al OAMGMAMR au fost dezbătute și adoptate o serie de hotărâri privind activitatea asistenților medicali și moașelor și a fost anunțată alegerea lui Mircea Timofte în funcția de președinte ENC.

 

Mircea Timofte

Reprezentanții asistenților medicali și moașelor din toată țara s-au întâlnit la Târgu Mureș, la sfărșitul săptămânii trecute, la ședința Consiliului Național al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali (OAMGMAMR), în cadrul căreia s-au dezbătut probleme actuale cu care se confruntă profesioniștii din sistemul medical, atât în plan intern cât și internațional și s-au adoptat noi direcții de acțiune pentru valorizarea sistenților medicali și moașelor din România.

Unul din punctele aflate pe agenda de lucru a evenimentului a fost prezentarea activităţii externe a organizaţiei profesionale, context în care membrii consiliului au fost informaţi că, la Bucureşti, a avut loc, la data de 12 martie, Adunarea Generală a Consiliului European al Asistenţilor Medicali (ENC). Cu acest prilej, Mircea Timofte, preşedintele OAMGMAMR, a fost ales preşedinte al organizaţiei europene. Noul preşedinte Ordinului Asistenţilor Medicali din Franţa, Patrick Chamboredon, a fost ales vicepreședinte al ENC, preşedintele executiv al Consiliului Asistenţilor Medicali din Croaţia, Mario Gasic, a fost creditat pentru funcția de secretar general, iar trezorier a fost ales, în urma votului, Lampros Bizas, trezorierul Ordinului Asistenţilor Medicali din Grecia.

Pe ordinea de zi a şedinţei ECN s-au mai aflat finalizarea definiţiei actului de asistenţă medicală şi adoptarea formei finale a documentului; definiţia, dezvoltată cu sprijinul RCSI și care va fi promovată atât în plan european (instituţii europene, OMS, asociaţii europene ale profesioniştilor, ale pacienţilor) cât şi plan naţional; continuarea discuţiilor privind  actualizarea codului de etică şi de conduită al asistentului medical, planificat a fi adoptat de ENC în acest an.

 

Conducerea ENC

În lumina noii responsabilităţi deținute la nivel european, Mircea Timofte a lansat în dezbatere proiectul Planului strategic al ENC pentru perioada 2018-2022. Documentul conţine patru direcţii strategice (leadership şi reformă managerială, sustenabilitate financiară, comunicare, vizibilitate şi impact internaţional), cu obiective şi acţiuni specifice pentru fiecare direcţie, care vor ghida mandatul noii conduceri executive în aplicarea viziunii şi misiunii ENC.

Voi folosi acest mandat pentru a continua realizările predecesorului meu şi pentru a extinde vizibilitatea şi influenţa ENC la nivelul Uniunii Europene astfel încât să sprijinim profesia asistentului medical în beneficiul îngrijirilor de sănătate şi al populaţiilor noastre. Este un mandat care pune o responsabilitate şi mai mare pe OAMGMAMR, în a continua să fie un exemplu de bune practici în plan internaţional, în a promova un model de succes al unei autorităţi de reglementare credibile şi responsabile, precum şi un model de colaborare interinstituţional”, a declarat Mircea Timofte.

Totodată, președintele OAMGMAMR a făcut un apel la acţiune comună şi la o implicare reală din partea tuturor membrilor, pentru punerea în aplicare a obiectivelor organizaţiei. Aş dori să avem o mai bună comunicare internă, fie că este vorba de schimb de informaţii şi expertiză, despre dezvoltarea de noi iniţiative pentru profesie, abordarea de noi oportunităţi de cercetare sau de a a decide împreună cea mai bună poziţionare faţă de subiecte importante privind profesia, a subliniat noul preşedinte ENC.

 

În cadrul ședinței Consiliului Naţional s-a decis ca Ordinul să remită Ministerului Sănătății o adresă oficială prin care se solicită  „reevaluarea și corectarea erorilor privind grila de salarizare a colegilor noștri nedreptățiți prin actuala Lege unică, prin care moașele, surorile medicale și tehnicienii și alte categorii de personal au fost nedreptățiți. OAMGMAMR consideră că actul medical se poate desfășura în condiții optime numai în echipă, astfel că fiecare categorie de salariți care contribuie la buna desfășurare a acestuia este normal să beneficieze de aceeași atenție din partea autorităților”, a explicat Elena Comănescu, președinta filialei Buzău a organizației profesionale.  

Tot în cadrul Consiliului Național au fost supuse dezbaterii şi aprobate o serie de hotărâri privind activitatea cabinetelor de practică independentă, exercitarea profesiei de asistent medical ca persoană fizică independentă, modificarea şi completarea Normelor de acreditare a furnizorilor de educaţie medicală continuă şi a Normelor de creditare a formelor de educaţie medicală continuă. „De asemenea, s-a decis revizuirea procedurilor de practică și continuarea elaborării ghidurilor și protocoalelor pe specialități, iar pe 28 martie ne vom întâlni pentru a pune la punct actualizarea Registrului Național Unic al Asistenților Medicali. Totodată am fost informați că asistenții medicalicare au absolvit înainte de 1 ianuarie 2007 își pot continua valorizarea studiilor, care începând din 2019 vor fi recunoscute și în UE”, a mai spus Elena Comănescu.

 

Elena Comanescu

În contextul în care, în primul semestru al anului 2019, România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar ţara noastră are obligaţia, în această perioadă, de a organiza o serie de conferinţe la nivel înalt, pentru un eveniment „la care vor participa medici, medici dentiști, farmaciști și asistenţi medicali cu funcții de răspundere, sub patronajul Ministerului Sănătăţii, secretarul de Stat în Ministerul Sănătății Rodica Nassar, coordonatorul activităţii de pregătire a preşedinţiei RO2019, a solicitat sprijinul OAMGMAMR în pregătirea şi organizarea acestui eveniment. Membrii Consiliului Naţional au aprobat asumarea pregătirii acestui eveniment, pentru care se va constitui un grup de lucru”, a detaliat președinta OAMGMAMR Buzău.

Aceasta a mai spus că în ședința CN de la Târgu Mureș prezentate și două acţiuni de succes ale OAMGMAMR privind derularea a două proiecte europene, respectiv, includerea organizației profesionale, ca beneficiar, în POCU, având posibilitatea dezvoltării unor proiecte de training, precum și selectarea proiectului „Servicii medicale îmbunătăţite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical şi moaşă-POLMED”  prin  aplicarea căruia se va îmbunătăți, la nivel național, relaţia asistent medical-pacient, prin dezvoltarea unui set de valori fundamentale care să ghideze asistentul medical şi moaşa în relaţia cu pacientul, astfel încât calitatea îngrijirilor medicale furnizate să crească.

Proiectul vine, totodată, în sprijinul obiectivelor de reformă asumate de autorităţi în sectorul de sănătate şi susţine îndeplinirea obiectivelor asumate prin Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020.

 



Comentarii (1)

  1. Prof Dr Dr C C P spune:

    Scopuri mărețe, promisiuni la fel sa speram la o finalizare …

Adaugati un comentariu


 

*