Noi investigatii in Dosarul „Colectiv”

8 august 2016 | 0 comentarii |

Procurorii Parchetului General au demarat noi investigatii la spitalele in care au fost tratati ranitii din Clubul Colectiv, de unde au solicitat noi documente.  

 

smurd colectivDosarul „Colectiv”, in care se cerceteaza cauzele si imprejurarile in urma carora au murit 64 de persoane, este din nou in atentia procurorilor de la Parchetul General, care investigheaza separat, partea din dosar in care sunt vizate unitatile medicale si tratamentul acordat ranitilor din clubul Colectiv.

Anchetatorii au dispus disjungerea cauzei in ceea ce priveste alte infractiuni pentru care nu s-a dispus in prezenta cauza trimiterea in judecata si care au fost sesizate prin plangeri formulate in cursul urmaririi penale ori care vizeaza institutii ale statului (Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ori alte institutii ori autoritati) precum si in ceea ce priveste tratamentul medical acordat persoanelor internate ce au suferit leziuni traumatice urmare a incendiului din Colectiv, pentru care au solicitat mai multe documente de la spitalele vizate.

Partea din dosar in care sunt vizati patronii clubului Colectiv si cei de la firma care a asigurat focul de artificii din club a fost deja trimisa in judecata. Separat, procurorii cerceteaza modul in care au fost ingrijiti ranitii din Colectiv in spitalele din Romania, dupa ce mai multe persoane, pacienti sau rude ale acestora, au sesizat unitatea de parchet.

 

raniti-colectiv-belgiaFamiliile ranitilor au reprosat autoritatilor din sanatate interventia firava in seara incendiului, dotarea slaba a spitalelor si refuzul de a recunoaste ca sunt depasite de situatie, factori care au redus considerabil sansele la viata ale pacientilor. Inca din luna ianuarie a acestui an, ancheta preliminara a procurorilor scotea la iveala o serie de abateri grave de la protocolul unei interventii de urgenta. Intre acestea, faptul ca autoritatile medicale din Romania nu au cerut la timp ajutorul statelor europene care aveau conditii decente de spitalizare si au ascuns adevaratele posibilitati ale unitatilor medicale de la noi.

Rudele victimelor spera ca procurorii sa descopere, in sfarsit, vinovatii din cauza carora s-au pierdut atatea vieti, iar pentru aceasta sa fie trasi la raspundere, astfel incat niciodata sa nu se mai ajunga la astfel de tragedii. Rudele victimelor considera ca principalii responsabili de proasta gestionare a situatiei sunt fostul ministru Nicolae Banicioiu si secretarul de stat Raed Arafat, care au spus pacientii arsi pot sa fie ingrijiti in Romania la fel ca in Occident, dar s-a dovedit ca nu a fost asa.

 

raniti-colectivPersonalul medical care a ingrijit victimele tragediei care a distrus zeci de familii dupa incendiul din Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, este astfel investigat. Medicii, managerii de spitale, Ministerul Sanatatii, toate organismele responsabile de tratamentul ranitilor din Colectiv sunt acum suspectati de lipsa de profesionalism. Slaba pregatire a unitatilor spitalicesti a dus la decesul a zeci de tineri internati in urma tragediei. Procurorii Parchetului General si-au extins cercetarile asupra actului medical de care au beneficiat tinerii arsi, intrucat victimele si familiile acestora sustin ca spitalele in care au ajuns ranitii au fost adevarate focare de infectii. Ancheta a demonstrat ca o parte dintre cei internati aici au pierit din cauza infectiilor nosocomiale, fapt confirmat si de unii medici. Mai mult, sefii spitalelor sunt acuzati ca desi li s-a cerut insistent sa transfere pacientii in strainatate, s-au opus solicitarilor venite din partea familiilor.

Cand medicii si-au rescunoscut limitele, transferul a fost imposibil din cauza starii grave de sanatate a celor internati. Familiile victimelor spera, de asemenea, ca medicii vor vorbi, cu aceasta ocazie, pentru ca acestia se pare ca au spus de la inceput ca nu au capacitatea, pregatirea si dotarile necesare, dar au fost impiedicati sa ia atitudine, la timp.

 

Acum,raniti salon colectiv mai ales dupa scandalul de la Spitalul de Arsuri, secretarul de stat Raed Arafat recunoaste ca in cazul unei noi tragedii ca cea de la Colectiv, in spitalele romanesti nu pot fi ingrijiti decat cativa pacienti aflati in stare grava, restul ar fi necesar sa fie transferati in strainatate. Arafat sustine insa, ca daca ar fi vorba de pacienti cu arsuri mai putin grave, Romania are capacitatea de a trata mai multi. El considera insa ca cea mai buna solutie pentru tratarea pacientilor cu arsuri este ca fiecare spital de urgenta sa aiba o sectie pregatita pentru asta, intrucat un spital cu monospecializare nu dispune de posibilitatea unor interventii pluridisciplinare, care de obicei sunt necesare la pacientii cu arsuri grave.

In urma incendiului care a avut loc la sfarsitul lunii octombrie in clubul Colectiv din Capitala, 64 de persoane si-au pierdut viata. In dosarul penal preluat de Parchetul General au fost pusi sub acuzare cei trei patroni ai clubului, Alin Anastasescu, Costin Mincu si Paul Gancea, cercetati sub control judiciar, dupa ce au fost in arest preventiv, apoi in arest la domiciliu.

Urmariti penal sunt si Daniela Ioana Nita si Cristian Mihai Nita – patronii firmei de artificii, precum si artificierul Viorel Zaharia.

Cei doi pompieri, George Matei si Antonina Radu, acuzati ca au verificat Clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta normelor PSI, sunt in arest preventiv, fiind deja trimisi in judecata, insa dosarul a fost intors pe masa procurorilor de magistratii Curtii Militare de Apel Bucuresti.

 


Adaugati un comentariu


 

*