Noi investigatii medicale pentru pacienti si mai multi bani pentru medici

Noul Contract-cadru, care va intra in vigoare incepand cu data de 1 aprilie, include o serie de investigatii noi, dar si o crestere a punctului per capita si a valorii servicilor medicale acordate pacientilor.

 

abonamente medicale (2)Incepand cu luna viitoare, intra in vigoare noul Contract-cadru (CoCa) de acordare a serviciilor medicale care, potrivit noilor Norme de aplicare, va reglementa acordarea mai multor servicii medicale pacientilor si mai mulot bani medicilor.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca potrivit noilor norme, pacientii vor avea acces la mai multe investigatii medicale, existand o serie de modificari fata de CoCa si normele de aplicare aflate in vigoare la ora actuala.

Totodata, este prevazuta o crestere a sumelor pe care medicii le vor primi pentru serviciile medicale acordate pacientilor. Potrivit CNAS, pentru asistenta medicala primara, valoarea minima garantata a punctului per capita creste de la 4,6 la 4,8 lei, iar valoarea minim garantata a punctului pe serviciu creste de la 2,1 la 2,2 lei. Se majoreaza, de asemenea, valoarea minim garantata a punctului pe serviciu pentru asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate si pentru acupunctura, care va creste de la 2,1 lei, la 2,2 lei.

In cadrul serviciilor medicale preventive si profilactice, pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii de peste 6 ani, cu indicele de masa corporala crescut, sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familiala, se introduc alte investigatii privind colesterolul, iar pentru adultii asimptomatici, cu varsta peste 18 ani, se introduce investigatia LDL colesterol. De asemenea, investigatiile paraclinice feritina serica, gama GT si osteodensitometrie segmentara vor putea fi recomandate si de medicii de familie.

 

cabinet stomatologicPentru evitarea suprapunerilor de tratamente, CNAS face mentiunea ca medicii de familie vor consemna, pe biletele de trimitere pentru specialitati clinice sau internare, data si perioada pentru care a fost eliberata ultima prescriptie medicala si tratamentul prescris, daca este cazul. In cazurile in care asiguratii reclama caselor de asigurari de sanatate ca nu li se respecta dreptul la libera alegere a medicului de familie, acestea vor elimina reclamantul de pe lista medicului de familie la care nu doreste sa fie inscris.

Noul contract-cadru va contine, de asemenea, o serie de clarificari in ceea ce priveste durata programului de activitate, inclusiv pentru medicii de specialitate care isi desfasoara activitatea in cadrul furnizorilor de servicii paraclinice, in ambulatoriu.

In ceea ce priveste medicina dentara, de la 1 aprilie se va introduce decontarea integrala a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor si studentilor, cu varsta intre 18 si 26 de ani, care nu realizeaza venituri din munca, in conditiile in care procentul anterior de decontare era de doar 60%.

 

salon pacienti eliasIn ceea ce priveste asistenta medicala spitaliceasca, noul contract-cadru va introduce noi servicii se spitalizare de zi. Astfel, de la 1 aprilie vor fi incluse servicii pentru colita ulcerativa nespecificata, boala pancreasului nespecificata si bronhoscopia asociata ecografiei.

Pentru fundamentarea tarifului pe caz rezolvat/serviciu in regim de spitalizare de zi se va introduce modelul de pacient. Se modifica, de asemenea, modalitatea de decontare a serviciilor medicale paliative acordate in regim de spitalizare continua, in sensul decontarii zilelor efective realizate lunar/trimestrial, anterior, decontarea facandu-se dupa externarea pacientului. In lista spitalelor finantate in sistem DRG (clasificare pe grupe de diagnostic – n.r.) se introduc cinci noi unitati sanitare private cu paturi”, mentioneaza CNAS.

Pentru ingrijirile medicale la domiciliu, tariful maximal decontat pe ziua de ingrijire va creste de la 55 la 60 de lei in unele cazuri, iar similar cresc, pe categorii, si tarifele maximale decontate pentru ingrijirile paliative la domiciliu, de la 65 la 70 de lei si de la 60 la 65 de lei.

Pentru dispozitivele medicale in ambulatoriu, protezele de coapsa modulara cu manson de silicon si cele de gamba modulara cu manson de silicon, acordate pentru amputatia membrului inferior, ca urmare a complicatiilor diabetului zaharat sau a afectiunilor neoplazice, vor putea fi recomandate si de medicii din specialitatile chirurgie generala, chirurgie vasculara, chirurgie pediatrica, diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*