Noi proceduri interventionale, implementate la Institutul Inimii de la Cluj

Specialistii unitatii medicale vor aplica noile proceduri incepand chiar de luna viitoare, institutul aliniindu-se astfel la standele celor mai prestigioase unitati de profil din Europa.

 

conferinta congresLa finalul saptmanii trecute, Institutul Inimii de la Cluj-Napoca a fost gazda primei conferinte cu tema „Progrese in cardiologia si chirurgia cardiovasculara”, manifestare insotita si de un simpozion de cardiologie si chirurgie cardiovasculara pediatrica. Cele doua evenimente stiintifice au reunit aproximativ 400 de particpanti din tara si straninatate.

Acesta a fost un prilej pentru managerul institutului clujean de a face un anunt de mare importanta pentru unitatea medicale. Dr. Adrian Molnar a spus ca, de luna viitoare, in cadrul institutului se vor implementa o serie de proceduri si tehnici interventionale noi, care vor ridica standardele clinicii clujene, aducandu-le la nivelul instituteler de profil din Europa si din Statele Unite. Noile proceduri au fost prezentate pe larg in cadrul celor doua conferinte de specialitate. „Am organizat aceasta conferinta din dorinta de a arata, de a prezenta noutatile, progresele din domeniul cardiologiei si chirurgiei cardiovasculare. Aici ma refer la procedurile de cardiologie interventionala, care deja sunt cunoscute si larg raspandite si care si-au dovedit din plin eficienta. Ma refer la dilatarile coronariene, la stenturile coronariene, dilatarile de valve etc. Urmeaza, ca importanta si ca noutate, procedurile transcateter de inlocuire a unor valve cardiace. Aceste proceduri sunt deja larg raspandite in Europa si in SUA, dar la noi in tara, ca program national, au patruns abia in decursul anului trecut si din acest an, in aproximativ o luna, vom efectua primele proceduri in Cluj-Napoca”, a declarat cu aceasta ocazie managerul Institutului Inimii de la Cluj.

 

Dr. Adrian Molnar

Dr. Adrian Molnar

Dr. Molnar a mai precizat ca o serie de proceduri interventionale noi se vor adresa si copiilor cu malformatii congenitale la nivelul inimii, pacienti care, pana in urma cu cativa ani nu puteau fi operati in in Romania. Situatia s-a schimbat intre timp, la nivelul marilor centre existand echipe specializate de medici chirurgi, care au efectuat stagii de pregatire cu specialisti din strainatate, fiind deja efectuate numeroase operatii de corectare a malformatiilor cardiace, fara a mai fi nevoie ca pacientii sa fie trimisi in clinici de afara.

„De asemenea, e vorba de procedurile endovasculare in tratamentul anevrismelor de aorta abdominala si toracica, proceduri care sunt minim invazive, sunt proceduri care se efectueaza pe scara destul de larga in tarile vestice si care au fost aplicate la pacientii nostri sporadic in cursul ultimilor 15 ani, dar care au devenit de acum program national si vor deveni o arma constanta in arsenalul nostru, al Institutului Inimii, din acest an. Deja avem o lista de asteptare pentru acesti pacienti. Alte proceduri de mare importanta sunt procedurile interventionale la copii, chirurgie minim invaziva pentru copiii cu malformatii congenitale. Sunt proceduri care din acest an vor deveni arme in arsenalul terapeutic al Institutului Inimii”, a mai precizat dr. Adrian Molnar.

 

operatieAcesta este de parere ca in Romania se practica, la acest moment, chirurgie cardiovasculara de nivel mondial, insa sistemul romanesc de sanatate are nevoie de mai multe centre de profil şi de mai multe interventii pe cord deschis, pentru a fi salvate mai multe vieti, totodata economisindu-se sume importante.

A fost la noi o echipa de la San Donato Milano si au ramas placut impresionati de dezvoltarea chirurgiei cardiace in Cluj. Dar avem nevoie si de alte centre, avem nevoie de un numar mai mare de operatii decat cele care se fac acum, in Romania. Acum se fac aproximativ 5.000 de interventii chirurgicale pe cord deschis in Romania, dar ar fi nevoie de cel putin 10.000 in fiecare an. Asta inseamna ca noi pierdem pacienti pe care nu apucam sa-i operam, pentru ca sunt foarte putine centre. Nu mai vorbesc de chirurgia pediatrica, unde ar fi nevoie de 1.000-1.500 de interventii pe an si se fac abia in jur de 400-500. O mare parte dintre copii sunt trimisi in strainatate si ar fi mult mai benefic si mult mai economic pentru Romania – şi nu mai vorbim de impactul emoţional- ca acesti copii sa fie operati la noi in tara, sa nu-i mai trimitem in alte parti, cu cheltuieli foarte, foarte mari. Ar fi mai benefica o investitie mai mare acum, dar cu reale sanse de a fi recuperata aceasta investitie in timp, prin faptul ca n-am mai cheltui bani cu trimiterea copiilor in strainatate cu sute de mii de euro”, a mai declarat dr. Adrian Molnar in cadrul conferintei de la Cluj.

 


Adaugati un comentariu


 

*