Noi produse marca Hexi-Pharma gasite neconforme in urma analizelor

Medicii din mai multe spitale care foloseau doar dezinfectanti de la acest producator au decis sa amane operatiile care nu erau urgente, preferand astfel sa nu puna in pericol si mai mult viata pacientilor.

 UPDATE 12.30: Biroul de Presa din cadrul Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casatie si Justitie transmite ca in continuarea cercetarilor efectuate in cauza cunoscuta generic sub denumirea „Dezinfectantii utilizati in spitale”, procurorii au dispus, prin ordonanta, efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de S.C. Hexi Pharma CO SRL pentru participatie „improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor”, iar in cursul zilei de astazi, 13 mai 2016, reprezentantului legal al societatii i-a fost adus la cunostinta aceasta dispozitie, informeaza procurorii, printr-un comunicat.

 

dezinfectantNoi dovezi ale atentatului la sanatatea publica pe care Hexi-Pharma l-a comis cu buna stiinta, timp de ani in sir, si despre care Ministerul Sanatatii nu a avut habar sau nu a vrut sa stie tot atata timp, vin de la laboratorul de analize al ICECHIM care a transmis noi rezultate ale testelor efectuate pe probe de substante dezinectante recoltate din spitale.

Astfel, dupa ce din 10 produse cu marca Hexi Pharma analizate, tot atatea au fost gasite neconforme, avand concentratii de substante active incomparabil mai mici decat cele inscrise pe etichete, alte probe au picat testul, din aceeasi cauza. Este vorba despre probe recoltate din spitale din Mures, Calarasi si Brasov care foloseau produse dezinfectante de la Hexi Pharma. Rezultatele comunicate de laboratorul ICECHIM aproape ca nu au mai sprprins pe nimeni, si de aceasta data, susbstantele analizate dovedindu-se neconforme, cu concentratii mai mici de substanta activa.

 

laborator-analizeDintre probele recoltate din spitalele din Mures, Polyiodine Scrub, spre exemplu, avea concentratia declarata de 7,5% si cea determinata de 4,18%, Hexio-Spray avea concentratia declarata de etanol de 24%, iar cea determinata de 19,5%,  in timp ce la 2 propanol valoarea declarata era de 36% si cea determinata de 11,2%. De asemenea, la Hexio Iod Scrub concentratia declarata era de 7,5in timp ce cea determinata era de 4%, la Hexio-Sep glutaraldehida concentratia declarata de 12% iar cea determinata de 1,18%.

Rezultatele testelor pe dezinfectanti folositi in spitalele din Calarasi arata ca la Hexio Iod concentratia declarata era de 10%, iar cea determinata de 9,55%, la Polyiodine concentratia declarata era de 10% si cea determinata de 9,10%, la  Suprasept concentratia declarata era de 12% iar cea determinata de 1,11%. Totodata, la o  alta proba de Hexio-Sept recoltata, concentratia declarata era de 12% iar cea determinata de 1,16%.

In fine, analiza testelor pe probele de la Brasov arata ca la substanta Polyiodine Scrub valoarea concentratiei declarate era de 7,5%, in timp ce concentratia determinata era de 3,39%.

 

operatieIn acest timp, medicii de la cinci spitale din tara care foloseau exclusiv produse Hexi Pharma pentru dezinfectie au decis sa amane operatiile care nu erau urgente, pana cand unitatile sanitare vor primi dezinfectanti de la alti producatori, care sa le ofere medicilor siguranta ca nu le vor pune pacientilor viata in pericol din cauza bacteriilor de pe propriile maini, cu care ii opereaza. Este vorba de Spitalul Judetean din Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galati, Spitalul Judetean din Olt, Spitalul Judetean din Teleorman si Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Bucuresti unde se efectueaza numai interventii chirurgicale in regim de urgenta, restul operatiilor programate fiind amanate pana la sosirea noilor stocuri de dezinfectanti. Situatia nu este insa una de criza, asa cum s-a incercat sa se sugereze prin anumite canale de informare, reprezentantii Ministerului Sanatatii si medicii din spitalele respective explicand clar ca se poate intra oricand in salile de operatii daca situatiile o vor impune, caz in care unitatile in cauza vor imprumuta dezinfectanti de la alte spitale, pentru interventiile care nu pot fi amanate. Amanarea cu 2-3 zile a unor interventii chirurgicale care nu constituie urgente nu va pune viata pacientilor in pericol, ba chiar ii protejeaza pe acestia in fata unor riscuri suplimentare de a contracta infectii intraspitalicesti in timpul operatiilor, din cauza dezinfectantilor neconformi, explica medicii.

 

Dr. Catalin Cirstoveanu

Dr. Catalin Cirstoveanu

Ancheta in cazul Hexi Pharma continua, procurorii efectuand cercetarile in rem (pentru fapte), fara a fi nominalizata vreo persoana. Dupa audierea lui Dan Condrea, managerul Hexi Pharma, procurorii au audiat ieri mai multi angajati ai companiei, iar astazi, politistii au efectuat noi descinderi la sediul societatii, sigiland mai multe probe si ridicand anumite documente.

Totodata, la orizont se prefigureaza un nou scandal, iscat de declaratiile facute in cadrul unui interviu de medicul Catalin Cirstovreanu, seful sectiei ATI de la spitalul Marie Curie. Acesta a tras un semnal de alarma si in privinta medicamentelor, sugerand ca si in cazul acestora s-ar putea vorbi despre situatii similare cu cele ale dezinfectantilor de la Hexi Pharma. Medicul s-a plans de calitatea medicamentelor generice folosite in spitale, declarand ca cele mai multe dintre ele nu au niciun efect, cerand sa se faca verificari si in acest sens.

Declaratiile sale date pentru Republica.ro au starnit imediat reactii din partea producatorilor, Antibiotice Iasi anuntand ca il va actiona in judecata atat pe medicul Cirstoveanu cat si spitalul Marie Curie, iar Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania a precizat ca medicamentele generice comercializate pe piata din Romania au aceeasi eficacitate din punct de vedere terapeutic cu cele inovative corespunzatoare, fiind supuse aceluiasi control strict al calitatii, sigurantei si eficacitatii de catre autoritatile competente.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*