Noile biruri pe sanatate, batute in cuie de Guvern

28 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Proprietarii de terenuri care obtin venituri din arenda si/sau din chiria locuintelor vor fi obligati sa plateasca contributii de sanatate in cuantum de 5,5%, de la 1 ianuarie 2014. Despre 6% din PIB pentru Sanatate, nici vorba, premierul Victor Ponta reprosandu-le medicilor care protesteaza ca nu pot avea pretentii la spitale ca in Germania, cu contributii ca in Romania!

 

bani-ssnatateAu mintit, au dezmintit si au acuzat ziaristii ca dezinformeaza. S-a dovedit insa ca nu doreau decat sa fim pusi in fata faptului implinit. Dupa cateva saptamani de balbaieli, Guvernul a publicat vineri, 20 septembrie, in Monitorul Oficial, Ordonana care cuprinde modificarile la Codul Fiscal.

Premierul Victor Ponta anunta, la jumatatea lunii august, ca viitorul acord cu FMI nu face referire la mariri de taxe si impozite in Romania, singurele majorari fiind la alcool si produse de lux, in compensare la scaderea TVA la paine si plata contributiilor la asigurarile de sanatate pentru cei care au si salarii, dar incaseaza si chirii.

Acum insa, cand medicii si studentii protesteaza si cer 6% din PIB pentru Sanatate si Eucatie, Victor Ponta spune ca nu putem avea pretentii la spitale si scoli ca in Germania, cand taxele in Romania sunt mult mai mici. „Eu vreau sa iesim din aceasta minciuna colectiva cu 3%, 5%, 6%. PIB-ul va fi intr-adevar mai mare in 2016 si atunci, evident ca si procentul va fi mai mare. Dar trebuie retinut ca alocarile bugetare nu se fac din PIB, ci din buget. Romania, cu taxele actuale, are cel mai mic buget raportat la PIB din Europa. La un moment dat, va trebui sa decidem daca marim taxele si avem un buget mai mare sau nu marim taxele si atunci nu putem avea spitalele si conditiile din Germania”, a spus premierul

 

medic-farmacist-baniActul normativ privind noua modificare a Codului Fiscal contine doua structuri normative diferite: modificarea Codului fiscal privind introducerea contributiei individuale la asigurarile de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere, arendare), respectiv, implementarea sistemului national de raportare, verificare, monitorizare si control a situatiilor financiare si a bugetelor apartinand institutiilor publice. 

Concret, persoanele care realizeaza venituri din chirii si/sau arendarea terenurilor agricole vor plati, de la 1 ianuarie 2014, contributii de asigurari sociale de sanatate indiferent daca mai realizeaza sau nu si alte venituri.

Baza de calcul a contributiei de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor este diferenta dintre venitul brut impozabil si o cota de cheltuieli forfetare de 25%, similar impozitului pe venitul din chirii. Baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut pe tara, cand acesta este singurul venit al persoanei fizice si nu poate sa fie mai mare decat valoarea a de 5 ori salariului mediu brut pe tara.

Cand impozitarea se realizeaza in baza declaratiei de venit depusa pentru inchirierea unor proprietati (formular 200, 220), plata se va efectua in 4 rate egale, pana la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.

Probabil aceasta este marea majoritate a situatiilor intalnite in practica, iar persoanele interesate si aflate in situatia de a achita contributiile la chirii vor trebui sa isi analizeze situatia fiscala.

 

bani sanatate 2Organul fiscal va emite decizia de impunere pentru contributia la sanatate datorata pentru chirii/arenda, similar impozitului pe venit. 

Cand se realizeaza venituri din inchirierea camerelor situate in proprietati personale, inchiriere in scop turistic, impozitarea se va realiza in baza deciziei de impunere emisa de organul fiscal, iar plata se efectueaza in doua rate egale, pana pe data de 25 iulie si 25 noiembrie inclusiv.

Avand in vedere ca o persoana fizica poate avea mai multe contracte de inchiriere, mai multe contracte de arendare si poate in acelasi timp sa obtina si venituri din inchirierea camerelor in scop turistic, stabilirea obligatiei de asigurari sociale de sanatate se va face de catre ANAF, in baza declaratiilor de venit. Tot ANAF va stabilii suma maxima impozitata, la nivelul valorii a 5 salarii medii brute pe tara.

Procedura de aplicare a noilor prevederi urmeaza a fi stabilita prin ordin al presedintelui ANAF.

La ora actuala, persoanele care realizeaza, intr-un an fiscal, venituri de natura veniturilor din salarii, veniturilor asimilate salariilor si veniturilor din pensii, persoanele aflate sub protectia sau in custodia statului, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din activitati independente, cu exceptia celor din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole, silvicultura, piscicultura, precum si din asocieri fara personalitate juridica, nu au obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.

Codul Fiscal se modifica astfel pentru a cincea oara in acest an.

*Ordonanta de Urgenta a Guvernului Nr. 88/18 septembrie 2013 poate fi consultata integral, AICI

 


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*