Normele de aplicare a Legii Dieteticianului, blocate între Ministerul Sănătății și Parlament

3 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Specialiștii din domeniu se plâng că a trecut un an și jumătate de când au trimis aceste norme spre aprobare, iar termenul pâna la care acestea trebuie emise expiră la sfârșitul anului.

 

„Daca secolul al XIX-lea a fost pentru medicina diagnosticului, iar secolul al XX-lea al terapeuticii, secolul al XXI-lea va fi al profilaxiei” sau, cel puțin așa ar trebui să fie, au subliniat specialiștii prezenți la Conferința Națională „Nutriția Viitorului” desfașurată la Cluj, la sfârșitul lunii octombrie. În contextul în care obezitatea și diabetul au devenit pricipalii inamici ai sănănății omenirii, medicii spun că reorietarea către un stil de viață echilibrat, o alimentație sănătoasă asociată cu mișcarea reprezină singura cale de a scăpa de acest flagel. Pentru asta este însă nevoie de specialiști.

 Tocmai de aceea, zilele acestea, la Târgu Mureș, unde au loc două conferințe în domeniul nutriției și dieteticii, prima având ca temă obezitatea la copii – un fenomen care a căpătat o amploare îngrijorătoare atât în România, cât și la nivel internațional – iar cea de-a doua având ca obiectiv îmbunătățirea cunoștințelor de nutriție oferite sportivilor. Ambele conferințe se bucură de participare internațională și sunt organizate de Asociația Română de Nutriție și Dietetică, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Pe lânga problemele legate de temele celor două conferințe, în cadrul evenimentului a fost readusă în discuție Legea Dieteticianului care urmează, printre altele, să reglementeze această nouă profesie. S-a subliniat, din nou, nevoia de specialiști și rolul dieteticianul în terapia clinică.

 

Dr. Florin Buicu

Problema este că deși există această lege, ea este blocată, de un an și jumătate, întrucât normele de aplicare, trimise spre aprobare autorităților, s-au rătăcit undeva între Ministerul Sănătății și Parlament, existând riscul ca termenul până la care acestea trebuie aprobate să expire înainte de a fi aprobate.

In septembrie 2016, dr. Florin Buicu, în calitate de președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, îi trăgea de urechi pe miniștrii Vlad Voiculescu și Dragoș Pîslaru, ca nu au fost în stare să emită normele de aplicare, deși trecuseră mai mult de 60 de zile de la aprobarea legii și firesc, era să existe si aceste norme, astfel încât actul normativ să poată fi aplicat.

Executivul s-a schimbat in decembrie 2016 și este format din colegii de partid ai domniei sale, Florian Bodog și Olguța Vasilescu. Medicul Florin Buicu este tot președinte al aceleiași comisii, dar se pare că a uitat ceea ce susținea când se afla în Opoziție și când Ministerele Sănătății și Muncii erau arătate cu degetul și acuzate că nu și-au respectat obligația de a emite normele de aplicare în 60 de zile.

Studenții și conducerile universităților care formează astfel de specialiști au tot tras semnale de alarmă în privința necesității aprobării acestor norme, dar autoritățile, se pare, au rămas surde și mute în această privință.

 

Dr. Monica Tarcea

Problema a fost readusă însă în discuție de conf. univ. dr. Monica Tarcea, prodecanul UMF Târgu Mureș, care a tras un semnal de alarmă similar și în luna februarie, însă lucrurile au rămas în același stadiu. De această dată, atrage atenția că timpul rămas la dispoziția autorităților pentru a adopta aceste norme de aplicare este mai scurt, limita fiind data de 1 ianuarie 2018.

„A trecut un an şi jumătate de când am dat aceste norme de aplicare a Legii Dieteticianului la Ministerul Sănătăţii, ştiu că au fost trecute de la Minister la Parlament. Din păcate, la noi în ţară, problemele pleacă de la schimbarea conducerii la nivel de ministere. Deci, odată ce s-au schimbat conducerile, şi în ultimul an şi jumătate s-au schimbat de trei ori la acest minister, problemele rămân sub lista zilnică de aprobări. Voi lua legătura – pentru a nu ştiu câta oară – cu cei din Minister şi din Parlament, îl voi ruga şi pe domul deputat Florin Buicu, preşedintele comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, să ne susţină, o să le reamintesc că este vorba despre 1 ianuarie 2018, când trebuie să facem ceva. Sper să se rezolve, dar nu pot să garantez, fiindcă nu depinde de mine”, a declarat dr. Monica Tarcea, în cadrul conferinței.

 

Aceasta a mai precizat ca atât colegiile medicilor, cât și cele ale asistenților și farmaciștilor și-au dat, la vremea respectivă, acordul pentru aceste norme. De un an si jumătate insă, autoritățile nu au găsit timp să se ocupe de aprobarea acestora, blocând astfel o lege care reglementează implementarea unei noi profesii în sistemul medical. Aceasta, pentru că fară normele de aplicare nu poate fi organizat examen pentru obținerea atestatului de dietetician și nici nu poate fi înființat Colegiul Dieteticienilor, forul care îi va susține pe cei care vor obține acest atestat. „După ce vor apărea normele, vom lansa imediat examenul de atestare a dieteticianului, iar cei care iau examenul se pot considera dieteticieni. Apoi, se va constitui Colegiul Dieteticienilor, acest colegiu îi va putea susţine să fie angajaţi, le va da un statut. Nu ştiu motivul tergiversării adoptării normelor de aplicare a legii. Poate fi pur şi simplu un time management greu de gestionat sau, aşa cum au spus, s-a schimbat echipa la Ministerul Sănătăţii. Pot să fie şi anumite intervenţii pentru că, deocamdată, nu există un interes vizibil la colegii din Bucureşti. Acolo încă nu există examen de licenţă pentru nutriţie şi dietetică, deşi la noi, la UMF Targu Mureș anul viitor termină deja a 10-a generaţie. Încă nu s-au implicat vizibil. Există multe profesii colaterale, tangenţiale, care există pe piaţă în zona Capitalei şi în jur şi, probabil, de acolo nu avem nici susţinere”, a mai declarat dr. Monica Tarcea.

În România există, în prezent, şapte centre universitare în care se studiază dietetica şi nutriţia, iar la Braşov urmează să se deschidă, de anul viitor, un astfel de program.

 


Adaugati un comentariu


 

*