Noua lista de compensate ar putea fi gata abia la toamna

Potrivit lui Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, aceasta va cuprinde 30 – 40 de molecule noi.

 

Marius Savu, presedinte ANMDM

Marius Savu, presedinte ANMDM

In timp ce bolnavii cronici au inceput sa apeleze la justitie pentru a-si obtine accesul la tratementele compensate ce le pot salva viata, satui sa astepte de sase ani reactualizarea listei de medicamente compensate, autoritatile au anuntat un nou termen pentru intrarea in vigoare a respectivelor liste, insa prea putini mai sunt cei care le dau crezare, avand in vedere ca astfel de termene au fost anuntate de zeci de ori in ultimii sase ani.

De aceasta data, semnalul vine din partea presedintelui Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Mariua Savu, care a anuntat astazi ca saptamana viitoare va incepe evaluarea moleculelor care se vor afla pe lista medicamentelor compensate si gratuite si ca la o prima estimare, 30-40 de molecule noi vor intra pe lista, care va fi finalizata in toamna. „Toamna poate insemna septembrie sau poate insemna noiembrie, depinde foarte mult de timpul necesar pentru evaluare, contestatii, discutii. O sa incercam ca toti pasii sa fie transparenti. Consider ca o lista noua este finalizata in momentul in care pacientul beneficiaza de acel medicament. Evaluarea va putea merge mult mai repede luand in considerare rezultatele pe care alte tari le-au publicat deja si au facut deja aceste evaluari. Pe criteriile noastre, in momentul de fata ar putea intra pe lista intre 30-40 de molecule noi, din 160 care vor intra cu siguranta si cred ca si altele”, a declarat Mariu Savu.

 

Dr. Vasile Chiurchea

Dr. Vasile Chiurchea

Potrivit acestuia, multe dintre molecule nu sunt neaparat medicamente dramatic imbunatatite fata de tratamentul pe care pacientii il au la dispozitie in momentul de fata, iar in cazul lor, probabil intrarea va fi conditionata de oferirea unui cost benefic pentru sistemul de asigurari de sanatate. „Exista anumite medicamente care intr-adevar aduc un beneficiu terapeutic semnificativ fata de ce exista in momentul de fata, exista altele la care beneficiul este marginal si la care criteriul mai important va fi eficientizarea costului in sistem. Noile molecule vor fi pentru afectiuni oncologice, iar hematologia, poliartrita reumatoida, diabetul, hepatita sunt principalele arii terapeutice. Probabil nu veti mai auzi in compensare nume care au fost comentate in ultima perioada. Vorbim de zeci de molecule care vor fi scoase”, mai precizat presedinteleANMDM.

La randul sau, noul  presedintele al CNAS, Vasile Ciurchea, a sustinut ideea ca, printr-un parteneriat, firmele de medicamente vor trebui sa suporte o parte din costurile unor medicamente. „Atunci cand am spus ca mi-as dori un parteneriat cu firmele, m-am gandit la a discuta lucrurile in functie de posibilitatile fiecaruia: ale CNAS sau ale firmelor. CNAS nu are atatia bani incat sa dea absolut tot ce se doreste, cand se doreste si sa nu puna niciun fel de intrebare. Si atunci ma gandesc, tinand cont si de eficienta medicamentului, ca este mult mai normal si corect sa existe un parteneriat. Medicamentul este bun, salveaza vieti, amelioreaza, este in regula. Este mai putin bun, hai sa vedem cum micsoram procentul pe care il da Casa. Scopul este de a da la cat mai multa lume si atunci cand are nevoie. Firma sa suporte o parte din costuri”, a explicat acesta.

 

Dan Zaharescu - ARPIM

Dan Zaharescu – ARPIM

In replica, Dan Zaharescu, presedintele ARPIM, spune ca toate criteriile de introducere a moleculelor pe lista de medicamente compensate si gratuite sunt mai aspre, iar evaluarea este mai restrictiva, intrucat autoritatile incearca o echilibrare a posibilitatilor economice cu nevoile sistemului de sanatate. „Sunt criterii mai aspre, aceasta este decizia autoritatilor, se incearca o echilibrare a posibilitatilor economice cu nevoile sistemului. Fara indoiala, pentru pacienti inseamna o restrictionare a accesului la medicamente. Daca vorbim de finantarea sistemului, este cam cu 20% sub nivelul real de finantare. Doi din 10 pacienti romani sunt tratati de taxa clawback care este platita de industria farmaceutica. Vom vedea pe parcurs cum vom reusi ca medicamentele care sunt cu adevarat critice pentru pacientii romani si nu indeplinesc sau nu reusesc sa ajunga la un anumit prag ca sa intre in sistemul de compensare si rambursare, daca vor fi gasite alte solutii pentru acele medicamente. Este o evaluare mai restrictiva, mai aspra ca sa zic asa, dar ramane de vazut pana la urma care va fi solutia finala, fiindca acest cadru legislativ trebuie completat cu principiile pe care le vom avea in vedere la elaborarea acordurilor cost-volum. Este esentiala transparenta acestor acorduri pentru a evita suspiciunile ca se realizeaza lucruri necurate pe sub masa”, este de parere acesta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*