Noul ministru al Sanatatii si-a intrat in atributii

La fel ca si ceilalti colegi din Guvern, acesta a participat, aseara, la prima sedinta a Executivului, dar s-a aratat foarte zgarcit in comunicarea cu jurnalistii, care l-au intrebat despre plagiat si pierderea dreptului de a mai indruma lucrari de doctorat, atat ieri, cat si in aceasta dimineata. 

 

Florian Bodog - Klaus Iohannis

Florian Bodog – Klaus Iohannis

In cursul zilei de ieri, noul Guvern a fost investit oficial, dupa ce in prima parte a zilei au avut loc audierile viitorilor ministri, in comisiile de specialitate reunite al Parlamentului, urmate de sedinta de investire din Parlament si de ceremonia depunerii juramantului de investire, de la Presedintie.

Cei 26 de membri ai Cabinetului Grindeanu au depus juramantul la Palatul Cotroceni, in fata presedintelui Klaus Iohannis, la investire fiind prezenti si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintele Curtii Constitutionale – Valer Dorneanu si membri ai Secretariatului Administratiei Prezidentiale.

cabinetul Grindeanu-poza de grupIn timpul ceremoniei, presedintele nu a schitat niciun zambet, iar la final a tinut un discurs acid, asa cum era de asteptat, solicitand noului Executiv sa se tina de promisiunile facute in campania electorala, iar pe Liviu Dragnea l-a rugat, ironic, daca tot „aflaram de la televizor ca dvs. sunteti singurul care stiti programul de guvernare din scoarta in scoarta, va rog frumos invatati-i si pe ei!”, dupa care a parasit sala fara a desface traditionala sampanie, dar cu promisiunea ca „o sa ne vedem mai des!”.

Membrii Executivului nu au parut insa prea afectati si si-au facut o poza de grup, la Cotroceni, chiar daca din aceasta a lipsit presedintele Romaniei… Dupa care s-au dus la Guvern. Membrii Cabinetului Grindeanu au fost asteptati de fostul premier Dacian Ciolos, pentru a le preda stafeta, dar primul care a intrat in Guvern a fost Liviu Dragnea.

 

Florian Bodog - Klaus Iohannis

Florian Bodog – Klaus Iohannis

Medicul Florian – Dorel Bodog, propus PSD pentru a prelua portofoliul Ministerului Sanatatii, a trecut la fel ca si colegii sai, fara emotii, prin ceea ce ar fi trebuit sa fie „focul” audierilor in fata comisiilor de specialitate reunite. A urmat protocolul depunerii juramantului si a intrat, tot fara emotii, in paine, chiar de aseara. Ministerul Sanatati nu ii este o institutie total straina medicului oradean, care a mai detinut aici diferite functii, incepand cu anul 2010, insa este pentru prima data cand acesta ocupa fotoliul cel mai important, de ministru.

Daca in timpul audierilor, problemele delicate referitoare la lucrarea sa de doctorat care ar fi fost plagiata si la calitatea de conducator de doctorat pe care ar fi dobandit-o fara a indeplini conditiile necesare si de aceea i-a si fost retrasa, au fost evitate, noul ministru s-a vazut nevoit sa dea unele lamuriri la solicitarea jurnalistilor care l-au asteptat la iesirea din sala. Astfel, referindu-se la teza sa de doctorat care ar fi plagiata, noul ministrul a dat o explicatie vaga, cum ca aceasta nu mai poate fi gasita, fiind ratacita pe undeva, cu ocazia mutarii unor arhive, iar cu referire la retragerea calitatii de coordonator de doctorate, a declarat ca a contestat aceasta decizie, pe care o considera nedreapta.

Nici in aceasta dimineata, cand a venit la Guvern pentru a prelua portofoliul, de la fostul ministru, Vlad Voiculescu, Florian Bodog nu a fost mai prietenos cu jurnalistii. El a intrat fulger, in Palatul Victoria, fara a spune macar un cuvant celor care-l asteptau sa faca primele declaratii, referitor la mandatul pe care il are in fata.

 

Florian-BodogIn privinta planurilor sale ca ministru al Sanatatii, Florian Dorel – Bodog a declarat unei publicatii locale bihorene ca acestea se vor centra in jurul pacientului si nu pe sistemul medical, precizand totodata ca obiectivele sale sunt in deplina concordanta cu programul de guvernare al PSD, partidul care l-a propulsat in aceasta functie. Un astfel de obiectiv ar fi si dotarea fiecarei comune din tara cu cate o ambulanta, (care nu poate fi interpretata decat propagandistica, desi s-a incheiat campania -n.r.), noul ministru neprecizand insa nimic despre personalul care va deservi aceste ambulante, in conditiile in care serviciile judetene de profil au mari probleme din cauza lipsei de angajati, asa cum nici fata de lipsa cronica a specialistilor din sistemul de sanatate care este, la ora actuala, de departe cea mai grava problema la care ar trebui sa-i gaseasca leac, nu a facut nicio alta referire decat aceea ca se vor mari salariile medicilor cu 20 la suta…

Alte obiective pe care noul ministru spune ca le are in vedere sunt construirea unui spital republican si a opt spitale regionale, aceasta fiind o continuare a proiectelor initiate de predecesorii sai. In ceea ce priveste spitalele judetene deja existente, ministrul doreste modernizarea lor si a ambulatoriilor de specialitate.

Astfel, pe timpul mandatului sau, pe langa construirea spitalului republican si a celor opt spitale regionale, ar urma sa mai fie modernizate cel putin 15 spitale judetene si cel putin 150 de ambulatorii de specialitate, precum si 25 de sectii UPU.

 

Dr. Bogdan Tanase

Dr. Bogdan Tanase

Prima reactie din partea medicilor, referitoare la activitatea si asteptarile fata de noul ministru, a venit din partea Alianei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical. Dr. Bogdan Tanase ii atrage atentia ca Sanatatea este un domeniu sensibil, poate cel mai sensibil, pentru ca a fost neglijat cronic. In acest context, Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical asteapta cu interes concretizarea programului electoral al Partidului Social Democrat la capitolul Sanatate, concretizare de care Alianta Medicilor considera ca domnul ministru va fi, fara indoiala, direct responsabil. In afara acestui program, care isi propune obiective fara indoiala necesare si oricum ambitioase, indraznesc sa fac o subliniere cu privire la una din cerintele noastre. De cand am pornit ca miscare, principalul nostru obiectiv a fost recapatarea statului medicilor, pentru care militam in continuare. Simtim ca, pentru a avea statutul meritat in societate, pe langa nivelul castigurilor sau dotarea materiala, este necesara integritatea. De aceea asteptam si cerem, atat de la domnul ministru, cat si de la subordonatii directi ai dansului, respectarea si mentinerea acestor criterii in politicile promovate,  a subliniat dr. Bogdan Tănase, presedintele Aliantei Medicilor.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Mariana Zanfirache spune:

    Faptul ca domnul ministru a avut functii in cadrul ministerului, incepand cu anul 2010, perioada in care, se poate spune, ca au fost adevarate dezastre in sanatate, demonstreaza cat de neinspirata este alegerea facuta de acest guvern . Nu am auzit, cel putin eu, ca acest domn ministru sa fi spus macar o fraza in care sa prezinte macar o realizare, o initiativa a domniei sale, din perioada cand adetinut functii in cadrul ministerului sanatatii.

Adaugati un comentariu


 

*