Noul protocol terapeutic pentru psoriazis, criticat de medici și pacienți

În cadrul unei dezbateri publice pe aceasta temă, de ambele părți au fost semnalate nereguli care îngreunează accesul la investigații și tratament.

 

Peste 400.000 de români suferă de psoriazis, incidența estimată la nivelul populației fiind de 2%, potrivit statisticilor Societății Române de Dermatologie (SRD). Pentru unii oameni, această boală de piele este doar ceva deranjant, dar pentru alții este o adevărată povară, le afectează viața personală și socială, de aceea este necesar să fie ținut sub control.

Noul protocol terapeutic pentru pacienții cu psoriazis, aflat în dezbatere publică în această perioadă,  conține însă anumite prevederi care în loc să le ușureze viața acestor pacienți, mai mult le-o îngreunează, susțin medicii specialiști și pacienții.

În cadrul unei întâlniri la care au participat medici dermatologi, pacienți cu acest diagnostic și reprezentanți ai organizațiilor de pacienți, a fost atrasă atenția autorităților că noul protocol conține anumite indicații care în loc să faciliteze accesul la investigații și tratament, așa cum ar fi normal, mai mult îl îngreunează, iar unele dintre analizele care le sunt solicitate bolnavilor nu sunt decontate, pacienții fiind astfel nevoiți să suporte costurile din propriile buzunare.

 

Rozalina Lapadatu

Rozalina Lăpădatu, președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, a precizat că nu toți pacienții își permit să platească aceste analize și, din această cauză, nu pot avea acces la tratament. În opinia sa, neclaritățile din noul protocol pot da naștere la interpretări. „Indiferent ce este într-un protocol, dacă efectele lui limitează accesul pacienţilor la terapie, avem o mare problemă, iar protocolul trebuie revizuit”, a subliniat aceasta, în cadrul dezbaterii.

Spusele sale au fost întărite de un pacient care a declarat, cu aceeași ocazie, că a fost nevoit să-și întrerupă tratamentul, întrucât noul protocol îl obligă să își facă periodic un set de analize nedecontate de CNAS și al căror cost nu și-l poate permite. „Dacă până acum aveam de făcut şase analize, pe care le făceam repede, acum sunt 12 analize, iar o parte dintre ele trebuie să le plătim, cum ar fi HIV-ul şi antigeni, cărora eu, ca pacient, nu le văd rostul. Nu au nicio legătură cu boala mea. Vreo 4 analize trebuie să le și plătesc, vreo 300 de lei o dată la şase luni și nu prea îmi permit. Și chiar dacă eu mi-aş permite, sunt alţii care ştiu sigur că nu pot să le achite”, a precizat acesta.

 

Medicul Alin Nicolescu, secretarul general al Societăţii Române de Dermatologie, spune că noile seturi de analize crează probleme, iar în opinia sa, o parte dintre aceste investigații sunt „puțin forțate”.  Acestea ar putea fi făcute doar la recomandarea medicilor, în momentul în care aceștia sesizează anumite simptome care ar putea trăda și o altă afecțiune a pacienților cu psoriazis.

S-au introdus unele analize noi, care se fac destul de greu şi la care accesul pacienţilor este destul de dificil. Analize cum ar fi, de exemplu, anticorpi de hepatita B şi C. În momentul în care noi semnalăm cele mai mici modificări, trimitem noi automat pacientul la specialist şi atunci trebuie să avem grijă ca pacientul să nu fie supus unor riscuri inutile. De aici şi până la a căuta detaliat orice afecţiune mi se pare că e puţin forţat. În orice oraş este un dermatolog, nu ştiu încă dacă toate aceste analize se pot face într-un timp util în toate acele zone. În afară de hepatită, se mai cere testul HIV şi mai multe teste. Aceste protocoale au apărut odată cu introducerea unor medicamente noi, dar ele fac referire şi la unele care sunt în România de 10 ani, pentru psoriazis”, a declarat dr. Alin Nicolescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*