Noutati in oncologie, dezbatute la Institutul Clinic Fundeni

Specialisti romani cu experienta in domeniu au participat la o conferinta pe dedicata acestui subiect, impreuna cu oficiali din Ministerul Sanatatii si Presedintiei, alaturi de reprezentanti ai companiilor farmaceutice.

 

Prof. Dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu

Centrul de Excelenta in Medicina Translationala al Institutului Clinic Fundeni a gazduit, in prima parte a acestei luni, o Conferinta dedicata celor mai actuale si mai eficiente terapii in oncologie, centrate pe tema principala a evenimentului, denumita sugestiv „Analiza moleculara si terapia personalizata in cancer”. 

Medici renumiti in domeniu, atat din cadrul Institutului Fundeni cat si de la alte unitati medicale importante din tara, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor din Sanatate si ai companiilor farmaceutice producatoare de medicamente folosite in tratarea afectiunilor oncologice au fost prezenti la eveniment.

Cuvantul de deschidere i-a apartinut medicului Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Fundeni, care a declarat cu aceasta ocazie ca „in ultimii ani s-au facut progrese remarcabile in cancer, care a devenit o boala tratabila si, de multe ori, curabila. Ramane insa, o problema legata de costuri. Daca moleculele sunt acoperite de stat, testele genetice nu sunt. Acestea sunt platite de pacienti sau de companiile farmaceutice. Trebuie sa vedem daca si testele pot avea un regim similar cu medicamentele”.

 

Conf. Dr. Diana Paun - consilier prezidential

Conf. Dr. Diana Paun – consilier prezidential

In cadrul aceluiasi eveniment, consilierul prezidential dr. Diana Paun a prezentat cele mai recente statistici referitoare la incidenta afectiunilor oncologice in Romania, conform cu Eurohealth Consumer Index, raport european facut public la finele lunii ianuarie a acestui an. Fata de anii anteriori, situatia din Romnaia nu s-a ameliorat vizibil, ramanand in continuare una ingrijoratoare, insa dr. Diana Paun a precizat ca exista si unele aspecte imbucuratoare, cum ar fi reducerea timpului de asteptare pentru radioterapie si chimioterapie. „Cele mai frecvente forme de cancer in Romania sunt cancerul bronhopulmonar si cancerul de san. Romania se afla pe locul 1 in Europa la cancerul de col uterin ca mortalitate si pe locul doi ca incidenta. Incidenta este de doua ori mai mare decat media europeana, iar mortalitatea este de trei ori mai mare. Vestea buna este ca timpul de asteptare pentru radioterapie si chimioterapie a fost imbunatatit. Cercetarea este sansa Romaniei prin potentialul uman pe care il are”, a precizat in cadrul conferintei consilierul prezidential.

 

Conf. Dr. Adina Croitoru

Conf. Dr. Adina Croitoru

A fost adusa in discutie si recenta decizie a CNAS de a renunta de la 1 martie la comisiile de specialitate care isi dadeau avizul pentru tratamentele scumpe, dat fiind faptul ca cele mai multe astfel de tratamente sunt prescrise pentru pacientii cu afectiuni oncologice. Avizarea aceastor tratamente a fost trecuta in sarcina medicilor prescriptori, scopul principal urmarit fiind debirocratizarea procesului si asigurarea unui acces mai rapid la tratament pentru pacienti. In calitate de medic oncolog care prescrie astfel de tratamente, dr. Adina Croitoru, din cadrul Institutului Fundeni, a declarat in acest sens ca „este sigur ca pacientii vor beneficia mult mai rapid de tratament, in cateva zile, chiar in aceeasi luna. Ca va creste sau va scadea prescriptia, asta e greu sa spunem acum. Nu au mai fost liste de asteptare la Casa Nationala si aproape toate cererile au fost aprobate. Mi-e greu sa cred ca s-ar putea modifica numarul pacientilor care au nevoie de astfel de tratamente”.

In ceea ce priveste partea strict stiintifica a discutiilor, aceasta s-a axat pe analiza moleculara, imunoterapia si tratamentul personalizat, care  reprezinta cele mai noi tendinte in combaterea cancerului.

Imuno-oncologia porneste de la premisa ca sistemul imun este cel mai puternic si eficient mecanism prin care organismul recunoaste si combate bolile. Spre deosebire de terapiile traditionale care tintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute sa valorifice capacitatile naturale ale sistemului imun al pacientului.

 


Adaugati un comentariu


 

*