Numeroase fântâni din județul Buzău pun în pericol sănătatea populației

Apa fântânilor din 13 comune este nepotabilă, având concentrații mari de nitrați, amoniu și nitriți, conform analizelor efectuate de Direcția de Sănătate Publică.

 

Deși alimentarea cu apă nu constituie o problemă pentru județul Buzău, la nivelul localităților existând suficiente surse de aprovizionare pentru populație, mulți locuitori din zonele rurale sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi, din cauza calitații apei pe care o consumă. Este vorba de cei care se aprovizionează cu apă din fântâni, un raport al Direcției de Sănătate Publică Buzău, prezentat azi în cadrul Colegiului Prefectural, relevând faptul că, la nivelul județului, apa de fântână are cel mai mare indice de nepotabilitate, din cauza concentrației ridicate de substanțe și microorganisme care pot provoca probleme de sănătate.

Calitatea apei potabile, implicit a celei din fântâni, este monitorizată permanent de catre Direcția de Sănătate Publică, iar raportul care conține rezultatele acestor monitorizări, până la finele primului semestru din acest an, indică faptul că în majoritatea comunelor, apa din fântâni conține concentrații peste limita admisă de nitrați, amoniu și nitriți, principalele substanțe care prezintă risc pentru sănătate.

 

Cristina Ungureanu

Directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, a precizat  că, din fântânile publice de pe raza județului s-au prelevat, de la începutul anului, 46 de probe. În urma analizelor chimice și microbiologice, 17 dintre acestea au fost neconforme, din cauza concentrațiilor mari de nitriți, amoniu și nitrați, precum și a prezenței bacililor coli, E-coli, și enterococilor. Această situație se datorează și faptului că dezinfecția apei fântânilor și igienizarea generală a acestora se fac ocazional, fără a se respecta prevederile legale. În această situație, cei mai expuși riscului de a se imbolnăvi din cauza apei consumate sunt locuitorii din 13 comune ale județului, unde aprovizionarea cu apă potabilă se face numai de la fântâni, nexistând alte surse de alimentare. Este vorba de comunele Amaru, Brăești, Buda, C.A.rosetti, Florica, Largu, Mihăilești, Odăile, Racovițeni, Rușețu , Scutelnici, Țintești și Ziduri.

Ținând cont de acest fapt, pe parcursul anului în curs au fost efectuate mai multe acțiuni de informare a responsabililor din administrația locală cu privire la necesitatea înlocuirii alimentării cu apă de la fântâni cu racordarea la instalații centralizate, autorizate și supravegheate sanitar, însă acest demers presupune anumite eforturi, dintre care cel financiar este cel mai pregnant.

 

Din fericire, în prima parte a anului nu s-au înregistrat cazuri de intoxicație acută cu nitriți, ca în alți ani, însă riscul există, cei mai expuși fiind copiii sub trei ani. Aceștia pot suferi intoxicații grave, ca urmare a consumului de apă cu concentrații peste limita admisă de amoniu, nitrați și nitriți, și de aceea medicii recomandă ca apa de la fântâni să nu fie folosită în alimentația acestora. Și adulții se pot îmbolnăvi existând riscul ca și în cazul lor să apară așa numit „boală a apei”, manifesttată prin grețuri, vărsături, dureri ce cap, amețeli și anemie, precum și riscul unor afecțiuni cronice.

DSP a atenționat primăriile despre existența acestor riscuri, iar prin intermediul medicilor de familie a fost informată și populația din județ, iar faptul că nu s-a inregiustrat niciun caz de intoxicație acută cu nitriți în primul semestru este și rezultatul acestor acțiuni de infomare. De asemenea, autorităților locale li s-au făcut și recomandări privind asigurarea perimetrelor de protecție sanitară în zona fântânilor publice, precum și întreținerea corespunzătoare a acestora.

De la începutul anului, DSP Buzău a recoltat 1.336 de probe de apă din toate sursele folosite de populație, 612 dintre acestea fiind analizate chimic, iar 724, microbiologic. Dintre probele analizate chimic, 130, reprezentând un procent de 21,24%, au fost descoperite cu concentrații de nitrați, amoniu, nitriți, fier bor și cloruri peste limita admisă. Totodată, dintre probele analizate microbiologic, 58, reprezentând 8,1% au fost găsite neconforme din cauza conținutului de bacili coli și E-coli.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. Adrian Popescu spune:

    De ce nu postati comentariile? aici a ajuns tara asta… iar la baza ei sapam cu totii. Pana si “cainii de paza ai democratiei” s-au dat cu lupii… lucrurile nu pot ramane asa, o recunoastem cu totii!

    • Redactie SB spune:

      Toate comentariile care respectă termenii și condițiile de utilizare a site-ului Sănătatea Buzoiană și în care se folosește un limbaj decent sunt publicate. În caz contrar, acestea sunt înlăturate.

Adaugati un comentariu


 

*