O dieta santoasa tine si de vasele in care sunt preparate alimentele

10 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Vasele de cupru, aluminiu sau teflon nu sunt printre cele mai indicate pentru a fi folosite la gatit, intrucat materialele din care sunt facute pot provoca probleme de santate.

 

tigaie teflonModul in care sunt preparate alimentele conteaza foarte mult intr-o dieta care se vrea a fi una sanatoasa, iar la acest capitol trebuie sa se tina seama si de materialul din care sunt confectionate vasele pentru gatit. Astfel, vasele din aluminiu e bine sa fie folosite doar pentru pastrarea alimentelor, nicidecum pentru gatit, intrucat aluminiul are fecte daunatoare asupra organismului uman, putand duce la  tulburari ale sistemului hormonal si chiar la aparitia bolii Alzheimer.

Nici vasele de teflon, atat de apreciate pentru ca „nu se lipeste mancarea de ele”, nu sunt foarte indicate pentru gatit, teflonul fiind asociat cu aparitia anumitor tipuri de cancer din cauza prezentei in compozitia sa a acidului perfluorooctanoic, a cadmiului si plumbului. Acest material devine foarte periculos mai ales atunci cand se dezlipeste de pe vase.

 

caserole plasticNici vasele din cupru nu sunt recomandate pentru gatit, intrucat acest material iese din compozitia vasului la temperaturi ridicate si exista riscul unor intoxicatii. Totodata, cuprul oxideaza in prezenta ingredientelor acide si astfel schimba gustul mancarii.

Lista vaselor nerecomandate pentru bucatarie este completata de caserolele din plastic, acesta fiind considerat material toxic, asa ca alimentele nu trebuie pastrate foarte multa vreme in ele.  Mai mult, daca pe codul de reciclare al caserolelor de plastic apar cifrele 3 sau 7, caserola nu trebuie sa ajunga in frigider.

 

ola emailVasele din inox sunt o alegere buna, insa sunt recomandate in special pentru fierberea alimentelor si mai putin pentru copt. Inoxul nu  elibereaza substante toxice si este un material sigur pentru alimente, dar trebuie  avut grija ca vasele din acest material sa nu aiba manere din aluminiu.

Vasele din ceramica sunt si ele o alegere buna, insa atunci cand sunt deteriorate, trebuie aruncate. Unele studii au aratat ca tigaile din ceramica, folosite la temperaturi mai mari de 260 de grade pot fi cancerigene. Oricum, vasele de ceramica sau cu un strat gros de ceramica sunt considerate vase sigure pentru gatit.

Alte vase sigure pentru gatit sunt cele din email sau cele cu strat gros de email. Acesta este antibacterian, nu retine mirosuri, nici resturi alimentare. Se folosesc la orice temperatura fara probleme, insa atunci cand sunt zgariate trebuie aruncate si de aceea trebuie manuite cu grija, emailul fiind un material care plezneste destul de usor.

 

oale de lutVasele de fonta sunt si ele o alegere buna, mai ales pentru mancarurile care necesita fierbere indelungata. Se incalzesc foarte greu si pastreaza caldura foarte mult timp, insa nu prezinta niciun fel de risc pentru santate.

Cel mai bune vase, si totodata cele mai santoase sunt insa cele traditionale, confectionate din lut, precum si cele din lemn sau sticla. Vasele de lut nearse, daca sunt unse cu lapte proaspat, devin impermeabile. In plus, rezista la temperaturi foarte mari, se incalzesc usor, nu elimina nicio substanta toxica pentru organism si nici nu sunt periculoase pentru alimente. La fel, nici vasele de sticla nu prezinta niciun risc pentru sanatate, putand fi folosite pentru orice fel de gatit. Nu trebuie insa sa fie ciobite, pentru ca aschiile subtiri de sticla pot ajunge in mancare, iar odata inghitite pot provoca probleme.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*