O fetita de numai patru luni, a 27-a victima a rujeolei

In timp ce la Institutul de Sanatate Publica are loc o noua dezbatere cu scantei pe Legea vaccinarii, autoritatile au anuntat ca o fetita de numai patru luni a murit, in Dolj, din cauza complicatiilor generate de virusul rujeolei, contractat de la mama sa, care nu fusese vaccinata.

 

Dezbatere Legea vaccinarii

Dezbatere Legea vaccinarii

Dezbaterile organizate de Ministerul Sanatatii pe tema vaccinarii par sa nu duca la nicio concluzie pertinenta si nici la validarea unei Legi a vaccinarii convenabila pentru toata lumea.

Opiniile pro si contra sunt vehemente, iar autoritatile nu reusesc sa convinga antivaccinistii de ce este posibil sa recurga la obligativitatea imunizarii prin lege si chiar la sanctiuni fata de cei responsabili de mentinerea unei rate scazute a vaccinarii si, in consecinta, la mentinerea riscului de epidemie.

Renumiti medici epidemiologi si microbiologi prezenti la dezbaterea organizata pe aceasta tema in 11 mai, au incercat zadarnic sa explice ca doar vaccinarea a dus la disparitia unor boli grave, a unor epidemii care in urma cu cateva zeci de ani faceau ravagii. Nici descrierea complicatiilor pe care le pot da bolile prevenibile prin vaccinare nu au convins antivaccinistii. In plus, parintii sustin ca doar ei pot decide pentru copilul lor si nu accepta ca un posibil refuz sa le fie imputat in cazul unor epidemii sau sa fie incadrat la categoria „rele tratamente aplicate minorului”.

 

vaccinare3Astazi, cand la Institutul de Sanatate Publica s-a organizat o noua dezbatere a proiectului de Lege privind organizarea si finantarea activitatii de vaccinare a populatiei in Romania, nu s-au mai auzit voci stridente, tipete si acuzatii, insa ajungerea la un numitor comun pare sa fie aproape imposibila, in ciuda faptului ca a fost anuntat cel de-al 27-lea deces din cauza rujeolei, care s-a inregistrat ieri, in Dolj.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a spus in 11 mai ca „nimeni nu obliga pe nimeni sa fie vaccinat. Adica nu vom lua copiii cu arcanul sa-i ducem la vaccinare. Parintele are dreptul sa refuze”. Mai tarziu, insa, a spus ca se gandeste daca va fi nevoie de instituirea obligativitatii prin lege, dand exemplul Italiei, care a luat, recent, aceasta decizie.

Chiar si premierul Sorin Grindeanu, ca si seful lor de partid, Liviu Dragnea, s-au aratat dispusi sa accepte obligativitatea imunizarii daca realitatea (riscul de epidemii) o va impune, desi au recunoscut ca acesta este un subiect sensibil si, in principiu, nu agreeaza constrangerea in general si cu atat mai mult cand vine vorba despre sanatate.

 

dezbatere vaccinare(2)In galeria scepticilor, una dintre cele mai vehemente pozitii a avut, astazi, o asistenta medicala care a spus ca este inadmisibil ca un tratament profilactic sa fie impus cetatenilor acestei tari.

Pentru toti cei care se afla prezenti in sala, mi se pare inadmisibil, inadmisibil pentru ambele parti, pro sau contra vaccinarii, sa punem in balanta viata oamenilor, indiferent de numar! Nu ma intereseaza cati au murit din cauza vaccinurilor, nu ma intereseaza nici cati au murit fara vaccinuri, ma intereseaza ca au murit oameni! Este inadmisibil, uman vorbind! Nu vaccinarea cred ca se discuta aici cu atata infierbantare, ci OBLIGATIVITATEA EI! (…) Nu vreau sa-mi afirm punctul de vedere pro sau contra vaccinarii, dar este inadmisibil ca se incearca impunerea unui tratament medical, de orice natura, cu atat mai mult cu cat este profilactic si nu terapeutic!”, a spus Trandafira Adriana Popa de la Asociatia „Invata sa zbori”.

 

copil spitalNu putem ignora insa faptul ca rujeola a ucis, din august 2016 si pana acum, 27 de romani, majoritatea copii si toti erau nevaccinati. Ultima victima este o fetita de numai 4 luni, care provine dintr-o comunitate de romi din judetul Dolj, care refuza cu obstinatie sa isi vaccineze copiii.

Copilul rapus de complicatiile rujeolei a contractat boala chiar de la mama sa care, la randul sau, este o victima a parintilor, care nu au vaccinat-o in copilarie. Bebelusul ei a ajuns, zilele trecute, in stare grava la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Craiova, unde a fost diagnosticat cu rujeola. Starea fetitei s-a agravat, iar in cursul zilei de ieri, a decedat.

Mama este o minora de 16 ani, lipsita de cunostinte elementare despre modul in care ar fi trebuit sa isi protejeze copilul, insa vina nu ii poate fi atribuita ei, ci parintilor si celorlalti membri din comunitate, care refuza sa se conformeze regulilor unei societati civilizate. In plus, ea nu fusese vaccinata in copilarie impotriva rujeolei si nici in timpul sarcinii, asa ca bebelusul a fost total neprotejat cand tanara mamica s-a imbolnavit si, inevitabil, i-a transmis boala, care a provocat compliatii asupra organismului fragil al fetitei.

 

comunitate romi tigani saraciIn judetul Dolj, principalele focare de rujeola au aparut in comunitati de romi, in care parintii refuza sa isi vaccineze copiii. Autoritatile locale spun ca cele mai multe cazuri de imbolnaviri sunt inregistrate in randurile acestora, dar exista riscul ca virusul sa se raspandeasca.

Despre cazul fetitei ucisa de rujeola, reprerzentantii DSP Dolj spun ca aceasta provenea din mediul rural, dintr-o comunitate inchisa, care refuza sa isi vaccineze copiii si sa ii trimita la scoala. Absenteismul scolar s-a dovedit de aceasta data benefic pentru restul  comunitatii, intrucat virusul nu s-a raspandit si in unitatile de invatamant.

Copilul era din mediul rural, dintr-o comunitate inchisa. Mama, nevaccinata, a facut rujeola si i-a transmis si fetitei boala. Se va face o ancheta epidemiologica, la fel ca in toate cazurile. Se va incerca vaccinarea contactilor, dar daca vor, altfel nu putem sa vaccinam copiii cu forta. Ei refuza in continuare sa se vaccineze. Majoritatea cazurilor sunt in comunitati inchise, nu frecventeaza scoala, drept urmare nu au fost probleme in scoli”, a explicat Stefan Popescu, purtatorul de cuvant al DSP Dolj.

Potrivit Ministerului Sanatatii, pana astazi s-au inregistrat 6.434 de cazuri de rujeola, iar dintre cele 27 de decese datorate complicatiilor acestei boli, 98% erau nevaccinate. Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, spune ca toate DSP-urile au primit, in ultima saptamana, vaccin ROR (au fost achizitionate 118.812 doze), astfel ca s-a eliminat criza. Ministrul recomanda parintilor sa se prezinte la medicul de familie si sa-si imunizeze copiii, pentru a-i feri de neplaceri si chiar de posibile tragedii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*