O fresca monumentala – simbol pentru salvatorii de vieti formati in Scoala Sanitara Postliceala Buzau

11 martie 2014 | 0 comentarii |

Scoala Postliceala Sanitara de Stat din Buzau a primit in dar, de la artistul plastic Valeriu Susnea, o fresca realizata in tehnica „Sgrafitto”, pe un perete din holul principal al unitatii de invatamant medical.

Maine, artistul buzoian isi verniseaza expozitia anuala pe care si-o ofera cadou in fiecare an, de ziua lui, alaturi de maestrul sau din facultate, pictorul Ion Grigore.

 

Negoita pictura 15Un proiect aparte, care vine sa completeze intr-un mod armonic sincretismul artelor monumentale cu simbolistica invatamantului sanitar buzoian, si-a gasit de curand materializarea, printr-o fresca ce impodobeste un perete al Scolii Postliceale Sanitare de Stat din Buzau, unitate de invatamant care in ultimul an a cunoscut o vizibila transformare.

Este vorba despre o lucrare realizata in tehnica „Sgrafitto”, pe cat de interesanta pe atat de rezistenta si nu foarte costisitoare, care prin simbolistica pusa in evidenta de cunoscutul artist plastic Valeriu Susnea evidentiaza simbioza dintre arta si terapie, intr-un mod cat se poate de fericit.

Directorul scolii, pr. prof. Paul Negoita apreciaza ca „proiectul-cadou oferit de pictorul Valeriu Susnea, Scolii Sanitare, are multiple calitati: decoreaza intrarea in unitatea de invatamant in cel mai estetic mod, aminteste elevilor nostri intr-un mod delicat obligatiile pe care si le-au asumat odata cu optiunea de a deveni salvatori de vieti, lasa in urma noastra o amprenta care nu se sterge usor si, cel mai important, pune in evidenta relatia dintre arta, natura, medic, pacient  si Dumnezeu”.

Amplasarea a fost decisa intr-o zona extrem de vizibila, pentru a fi vizualizata atat de elevi, la venirea si la plecarea de la cursuri, cat si de potentialii vizitatori, ca pe o emblema a scolii si totodata a profesiei pentru care sunt pregatiti absolventii acestei institutii de invatamant.

 

pictura murala scoala sanitara-11Lucrarea se desfasoara pe o suprafata de 10 metri patrati pe unul dintre peretii casei scarii de acces in Scoala Sanitara si pune in evideta simbolistica  institutiei de invatamant, artistul echilibrand ponderea emblemelor medicale perpetuate de la Esculap incoace cu cele ale medicinei moderne si ale medicinei empirice intersectata cu simbolurile crestine „profesia insasi fiind legata de vindecarea trupului si a sufletului, la care se raporteaza si credinta. Am folosit stilizari ale sarpelui lui Esculap, stetoscopului si altor instrumente si simboluri medicale traditionale si moderne, dar in egala masura am stilizat plante care simbolizeaza viata si evolutia ei (vasc, plante de leac, spicul si bobul de grau care simbolizeaza fertilitatea), precum si simboluri crestine care arata ca sanatatea si viata este o simbioza intre om, medic si Dumnezeu”, explica insusi Valeriu Susnea.

Opera de arta a fost realizata in cateva zile, nu a presupus costuri foarte mari si, datorita tehnicii folosite, are o rezistenta foarte mare in timp. Rezistenta acestei tehnici s-a dovedit si in cazul peretilor exteriori, pentru ca nici ploaia, nici temperaturile extreme nu o deterioreaza, artistul spunand chiar ca „si daca se darama peretele, ea poate fi pastrata”.

 

Valeriu Susnea - pictura Scoala Sanitara SB1Pentru ca lucrarea sa ajunga insa la forma pe care acum o poate admira oricine intra in Scoala Sanitara buzoiana a fost nevoie de cateva saptamani de documentare, realizare a desenului, pregatire a peretelui si abia in etapa finala, de realizarea picturii insasi, in tehnica „Sgrafitto”, o tehnica speciala pe care artistul o stapaneste foarte bine.

Tehnica Sgrafitto este folosita inca din perioada Renasterii, cu rezultate spectaculoase. Este o tehnica a decoratiei murale, de origine italiana, care presupune, in esenta, suprapunerea mai multor straturi de tencuieli diferit colorate, care apoi prin degajarea stratului de la suprafata, prin zgarieturi speciale si repetate, aduc la lumina straturile de dedesubt lasand vizibila culoarea stratului de fond,  compunand astfel o imagine cu valente grafice, cu efect asemanator basoreliefului. Aceeasi tehnica am folosit-o la decorarea peretilor Liceului de Arta «Margareta Sterian», impreuna cu absolventii mei de la Arta Monumentala. S-a dovedit un proiect reusit, directorului Scolii Postliceale Sanitare i-a placut si mi-a spus ca i-ar placea o astfel de lucrare si in scoala pe care o conduce. Am raspuns invitatiei lui si am realizat lucrarea despre care vorbim. O astfel de initiativa se poate pune in practica si in alte scoli din Buzau, eu chiar am lansat ideea ca astfel se pot decora peretii cu lucrari de arta, a explicat Valeriu Susnea, care este si presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Buzau.

 

Valeriu Susnea si Ion GrigoreAsa cum am aratat in deschiderea articolului, Valeriu Susnea a facut un cadou Scolii Postliceale Sanitare, in aceasta luna, a martisorului. Isi ofera si lui insusi un cadou in aceasta luna, asa cum o face in fiecare an, de ziua lui.

Anul acesta isi serbeaza cei 54 de ani la Galeriile de Arta „Ion Andreescu din Buzau, impreuna cu fostul sau maestru, artistul plastic Ion Grigore, un nume cu rezonanta in arta romaneasca si universala, pe care a avut „privilegiul” sa-l aiba profesor in facultate. Pentru ca el este nascut pe 6 martie, data la care organiza de obicei expozitia anuala, iar profesorul sau pe 25 martie, cei doi au ales ziua vernisajului la o data intermediara.

Este un eveniment inedit, care marcheaza, dincolo de zilele noastre de nastere, faptul ca eu implinesc 30 de ani de la absolvirea Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, iar Ion Grigore, 50 de ani. Consi­derat unul dintre cei mai valorosi artisti plastici contemporani, Ion Grigore mi-a fost profesor de Tehnici de Arta Monumentala, in perioada in care era asistentul celebrului profesor Vasile Celmare”, spune cu emotie Valeriu Susnea, invitand toti buzoienii iubitori de frumos sa participle la aceasta „terapie prin arta”.

Cei doi artisti au ales sa prezinte lucrari cu teme similare, expozitia  numindu-se „Recurs la peisaj”, dar pentru ca publicul buzoian sa se poata bucura de fiecare lucrare pe indelete, au decis sa expuna unul la parterul Galeriilor – Valeriu Susnea, iar celalalt la etaj – Ion Grigore.

Vernisajul are loc maine, 12 martie, la ora 16:00, iar lucrarile vor ramane pe simeze pana la sfarsitul lunii martie.

 

GALERIE FOTO

 


Adaugati un comentariu


 

*