O mai buna gestionare a registrelor de pacienti

Colegiul pacientilor, in parteneritat cu o companie de software, urmeaza sa realizeze o platforma digitala in care vor fi incluse toate registrele de pacientilor din Romania. 

 

Asociatia Colegiul Pacientilor a decis sa se implice pentru a asigura o mai buna gestionare a datelor pacientilor din Romania, in conditiile in care, pentru o serie de afectiuni nu exista inca registre nationale iar numarul real al celor care sufera de aceste boli nu este cunoscut, in acelasi timp, multi dintre acesti pacienti avand cu greu sau deloc acces la tratamente.

Exista si situatii in care astfel de registre sunt realizate doar la nivel regional iar datele si informatiile nu sunt in deplina concordanta cu cele inregistrate la nivel central, iar de aici rezulta o serie de alte disfunctionalitati de pe urma carora cei care au cel mai mult de suferit sunt tot pacientii.

O solutie pentru eliminarea acestor neconcordante ar fi o platforma digitala care sa gestioneze toate registrele de pacienti, iar asociatia Colegiul Pacientilor a decis sa faca primele demersuri in acest sens.

 

Astfel, organizatia a incheiat un parteneriat cu compania de software DB Global Technology care urmeaza sa gaseasca o solutie optima pentru realizarea acestei platforme. In acest sens, in cadrul companiei a avut loc, zilele trecute, un eveniment denumit in limbajul IT-istilor hackaton”, in cadrul caruia sase echipe din care au facut parte peste 30 de ingineri specialisti in software au conlucrat timp de 24 de ore pentru a crea un astfel de program, capabil sa gestioneze la nivel national registrele pacientilor. Platforma va colecta datele din registrele medicale si le va gestiona, tinand totodata o evidenta a nevoilor medicale ale pacientilor, la nivel national.

Proiectul realizat de cei peste 30 de ingineri ai companiei de software le va permite pacientilor sa se inregistreze direct, in diferite registre, in functie de nevoile lor, iar medicii isi vor putea inregistra, la randul lor, pacientii. De asemenea, cu ajutorul platformei, clinicile si spitalele vor putea sa organizeze grupuri de medici care sa introduca pacienti in aceste registre.

 

Cristian Sas

Informatiile astfel colectate vor fi puse la dispozitia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Ministerului Sanatatii, pentru a ajuta la prioritizarea alocarii de fonduri in functie de importanta si urgenta.

Referindu-se la acest proiect, Cristian Sas, presedintele Colegiului Pacientilor, a declarat ca „mii de romani au nevoie sa acceseze urgent un serviciu medical, o proteza sau un medicament pentru a putea reveni la o viata normala sau chiar pentru a-si salva viata. Pentru ei, cu sprijinul unui grup de voluntari inimosi din cadrul DB Global Technology, construim o platforma IT capabila sa gestioneze colectarea informatiilor despre pacienti si nevoile lor la nivel national. Registrele si bazele de date dedicate pacientilor reprezinta instrumente cheie pentru dezvoltarea studiilor clinice, mai ales in domeniul bolilor rare, si sporirea nivelului de ingrijire si planificare medicala. Acestea sunt esentiale in stabilirea fezabilitatii studiilor clinice, in planificarea acestora si in inrolarea pacientilor, precum si in evaluarea impactului noilor interventii”.

Urmeaza ca platforma digitala sa fie pusa la punct in toate detaliile, iar aceasta solutie sa fie propusa autoritatilor, pentru a fi implementata la nivelul sistemului public de sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*