O mie de doze de imunoglobuline pentru imunodeficiență primară au ajuns în țară

5 februarie 2018 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății anunță că acestea au ajuns la Unifarm în această dimineață, iar până la sfărșitul săptămânii se vor mai primi 600 de doze pentru imunodeficiență primară și alte 2.200 pentru tratarea imunodeficienței secundare.  

 

Ministerul Sănătății anunță că, în această dimineață, Compania Națională „Unifarm” a informat că au intrat în țară și urmează să fie distribuite către spitale o mie de doze de IGVena, imunoglobuline cu care se tratează imunodeficiențele primare. Vesta bună este că, tot în cursul acestei săptămâni, Unifarm a anunțat  că va primi și 600 de flacoane de INTRATECT, ambele medicamente fiind utilizate pentru tratamentul imunodeficiențelor primare.

 „Discontinuitățile apărute anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină, cauzate de retragerea de pe piață a unor producători care asigurau peste 80% din necesarul de produse,  au determinat retragerea din Lista C2 a medicamentelor cu probleme în aprovizionare. În urma aprobării Ordonanței de urgență  de suspendare temporară  a obligației de plată a taxei clawback  pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în luna decembrie 2017, imunoglobulinele au fost reintroduse în lista C2, fiind astfel decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS)”, susține Ministerul Sănătății, într-un comunicat remis presei în această după-amiază.

 

Tot în cursul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății spune că vor fi achziționate și 2.200 de flacoane de Pentaglobina, imunoglobuline utilizate pentru tratamentul imunodeficiențelor secundare.

În contextul în care anul acesta, pacienții cu boli autoimune s-au confruntat cu o nouă criză a imunoglobulinelor, criză care se tot perpetuează din vara anului 2017, Ministerul Sănătății anunță că „până la remedierea totală a aprovizionării cu imunoglobuline, începând din luna decembrie 2017, medicii din toate unitățile sanitare din țară au la dispoziție o linie telefonică special înființată la Ministerul Sănătății  la care pot anunța cazurile grave care necesită tratament cu imunoglobulină, astfel încât din stocurile existente în alte unități sanitare să fie direcționate medicamentele pentru tratamentul necesar în astfel de cazuri”.

 

Reamintim citiorilor că încă din vara anului trecut, pacienții și rudele acestora au tras numeroase semnale de alarmă privind criza de medicamente pentru boli autoimune. Singurul medicament rămas pe piață pentru tratamentul imunodeficiențelor primare, după retragerea celorlalți producători, a mai ajuns la pacienți o singură dată după declanșarea crizei, într-o tranșă de 900 de flacoane, în decembrie 2017. Cantitatea primită în decembrie a fost însă suficientă pentru maximum o lună, iar anumiți pacienți, care aveau nevoie de alt tratament, au fost nevoiți să-l cumpere cu bani din buzunar, din străinătate, deși ministrul Bodog dădea asigurări că a rezolvat criza încă dr la începutul lunii noiembrie.

Tot în decembrie anul trecut, după ce o persoană a mutit din cauza lipsei de imunoglobulină, Guvernul Tudose a decis suspendarea taxei clawback, pentru o perioadă de doi ani, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, astfel încât să poată fi „evitate pe viitor  situatiile cauzate de  lipsa de  pe piață a disponibilității acestor medicamente, situații care au impact direct asupra sănătății publice”, arăta la vremea respectivă, Ministerul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*