O noua amanare a reducerii preturilor medicamentelor?

12 iunie 2015 | 0 comentarii |

Dupa 4 luni si certuri intre producatori, Ministerul Sanatatii si pacienti, luni, 15 iunie, ar fi trebuit sa intre in vigoare noile preturi. Se cere insa o noua amanare, pana la 1 iulie.

 

depozit de medicamente unifarmOrdinul nr. 703/2015 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului Sanatatii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman si pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 245/2012 pentru aprobarea preturilor la medicamentele de uz uman cuprinse in Catalogul national al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania, desi trebuia sa fie valabil din 1 iunie, a in vigoare de la 5 iunie si ar trebui aplicat din 15 iunie.

Specialistii din domeniul farmaceutic sunt insa de parere ca modificarea preturilor la medicamente ar trebui sa aiba loc incepand cu 1 iulie 2015.

Am urmarit proiectul privind Ordinul 75, foarte activ. Nu stiu daca implementarea sa va avea efecte pozitive pentru sistem. Din reactiile primite, pentru partea de business din domeniu, impactul nu va fi pozitiv. Concret, acest Ordin va fi aplicabil din 15 iunie. Cred insa ca e foarte greu sa fie implementat incepand cu aceasta data, pentru ca se va dubla volumul de munca al celor de la Casa de Asigurari. Cred ca este prea dificil si ca se va avansa cu termentul catre data de 1 iulie. Mingea, in momentul de fata, este la Casa de Asigurari. Ei spun ca ar putea sa fie gata pe data de 15 iunie, dar nu stiu ce sens ar avea sa fie aplicat de la jumatatea acestei luni”, a declarat prof. univ. dr. Florian Bodog, secretar in Comisia pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei.

 

Marius Tanasa

Marius Tanasa

Posibilitatea implementarii Ordinului 75 de la 1 iulie 2015 a fost sustinuta si de vicepresedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Tanasa, in cadrul celei de-a doua editie a „Health Forum”, ce se desfasoara zilele acestea, la Bucuresti.

Moua amanare ar avea rolul de a evita dificultatile privind calcularea taxei clawback.

 „Preturile din CaNaMed sunt pentru cei in contract cu Casa de Asigurari. Pentru ceilalti operatori preturile sunt cele din Catalogul Public National. Insa majoritatea furnizorilor de servicii medicale doresc sa intre in contract cu Casa pentru ca asta le aduce pacienti. Cred ca sunt sub 10% cei care nu au contract cu Casa”, a declarat Marius Tanasa.

Ordinul 75 se refera la modificarea preturilor medicamentelor prin finalizarea procesului de publicare a doua cataloage de preturi pentru medicamente: Catalogul National al Medicamentelor (CaNaMED) si Catalogul National Public al Medicamentelor.

Catalogul National al preturilor medicamentelor cuprinde preturile medicamentelor depuse de DAPP sau reprezentantii acestora pe baza formularelor electronice transmise Ministerului Sanatatii, iar actualizarea  preturilor revizuite ale medicamentelor se face la cursul valutar 4,42 lei / euro.

 

medicamenteIn ultimii sase ani, medicamentele din Romania au costat chiar si de patru ori mai mult decat in tarile cu care ne comparam. Industria farmaceutica, in ciuda vaicarelilor aproape zilnice, a inregistrat profituri uriase. Romanii consuma tot mai multe medicamente, iar multe dintre acestea sunt cumparate la pret intreg, pentru ca balbaielile responsabililor din sanatate nu le-au dat alternativa in multe cazuri. In primul trimestru al acestui an, vanzarile de medicamente au crescut cu 11%, ajungand la 3,27 de miliarde de lei. Cea mai importanta crestere, de 20%, au inregistrat-o medicamentele eliberate fara reteta.

Desi ieftinirea medicamentelor a fost anuntata incepand cu 1 martie, abia la 1 aprilie, toate preturile au intrat intr-un proces de recalculare, noua lista urmand sa fie aplicata de la 1 iunie. Nu s-a intamplat astfel, iar noile acte normative dau ca data de referinta 15 iunie.

Potrivit noilor calcule, pentru un tratament al infectiilor urinare, pacientii care platesc acum 38 de lei, dupa reducere ar trebuie sa achite 11 lei.

 

medicamente-bani-stetpscopDesigur, vazandu-si profiturile amenintate, cel putin pe termen scurt, producatorii sunt gata sa treaca de la amenintari, la fapte. Este si un  moment propice, vanzoleala politica din ultima perioada deturnand atentia pubica de la problemele cu adevarat durerose, la propriu. Producatorii, asa cum spuneam,vor sa retraga din piata ceea ce nu le aduce profit. Ultima varianta a catalogului contine doar 5.200 din cele peste 6.100 de tratamente folosite in prezent, iar un sfert dintre ele sunt medicamente generice, adica cele mai ieftine.

Un medicament cardiovascular care in urma cu sapte ani era 18 lei cutia, acum a ajuns sapte lei. Reducerea treptata nu acopera nici pretul de productie macar. La un mic calcul la acest produs, el devine nerentabil, pana la minus 30%”, se plange Coriolan Pop, producator de medicamente generice.

In fata presiunilor pacientilor si a producatorilor, autoritatile ar putea amana din nou reducerea preturilor. De teama unor practici ilegale, Consiliul Concurentei verifica intelegerile din piata.

Deocamdata, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu au avut nicio reactie la promunerea de amanare. Pana luni, mai e timp…

 


Categorii: Actual, Analiza, Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*